Djeca doživljavaju prijateljstvo na različit način

Kako bi djeca ostvarila dobar prijateljski odnos s drugom djecom trebaju znati prihvatiti postupke vršnjaka, biti otvorena, nenametljiva, dobronamjerna i tolerantna. Prijateljstvo je važno svakoj osobi na ovom svijetu, a neka najranija prijateljstva se pamte cijeli život.

Posebna bliskost među djecom se može pokazati još u jasličkoj dobi, ali pravi prijateljski odnosi se razvijaju kasnije. Nakon navršenih dvije i pol godine djeca ulaze u kontakt s drugom djecom.

Prilikom interakcije sa drugom djecom dijete uči razumjeti druge, davati, izražavati sebe, sudjelovati u zajedničkim aktivnostima i primati. Na taj način se stvaraju temelji koji su važni za prijateljstvo.

Djeca doživljavaju prijateljstvo na različit način u svakoj dobi, pa je tako u predškolskoj dobi prijatelj onaj s kojim se djetetu zabavno družiti i igrati, u ranoj školskoj dobi je djetetu prijatelj onaj koji ima osobine koje mu se sviđaju, a u adolescenciji je djetetu prijatelj onaj s kojim može podijeliti svoje osjećaje i misli.

Tijekom svog razvoja dijete će upoznati mnogo druge djece, posebice ako ide u vrtić, no neće mu svi oni biti prijatelji jer će prijatelja odrediti jedan faktor a to je sličnost. Najčešće se druže djeca koja su slična po spolu, dobi i ponašanju.

Ako djeca vole raditi iste stvari i ako ih zanimaju iste stvari sigurno će biti prijatelji. Što su djeca sličnija to je veća vjerojatnost da budu prijatelji jer će zajedno moći razvijati slične sklonosti i interese.

Za razvoj i uspostavljanje prijateljstva socijalne vještine djeteta igraju važnu ulogu. Ono dijete koje je vješto u poticanju interakcije s drugima, koje zna jasno govoriti i izraziti se, koje može prepoznati potrebu drugih i koje zna slušati druge će puno lakše uspostaviti prijateljske odnose.

Isto tako djeca koja nisu sklona rješavanju problema putem sukoba će biti uspješnija prilikom pronalaženja prijatelja. Djeca koja su neobuzdana, koja brzo odustaju, povlače se, nameću, agresivna su i oklijevaju neće imati puno uspjeha prilikom pronalaženja prijatelja.

Jedan od najvažnijih elemenata za razvoj i stvaranje prijateljskih odnosa su bliskost i povjerenje koju djeca doživljavaju u svom domu.

Koliko će koje prijateljstvo trajati ovisi o brojnim čimbenicima, no neka rana prijateljstva mogu ostati trajna. Koliko će biti stabilno prijateljstvo ovisi o stabilnosti koja okružuje dijete. Ako se okolina ne mijenja veće su šanse da prijateljstvo među djecom bude stabilno.

Od najranije dobi za dijete je važno da ima ostvareno prijateljstvo s vršnjacima, jer je vrlo važna znati kako uspostaviti i održati prijateljstvo. Roditelji uvelike mogu pomoći djetetu razviti prijateljske odnose tako da ih uče socijalnim vještinama.