Želite da vaše dijete bude zdravo, radosno, uspješno?

Djeca su iskrena, nevina, čista, radosna. No danas nažalost živimo u vremenu kada svakim danom raste broj djece s poremećajem u ponašanju, agresijom, ismijavanjem kolega, depresijom, strahovima, te naposlijetku brojnim oboljenjima. Kako tome stati na kraj? Kako vi kao roditelj možete pomoći svome djetetu da izraste u zdravu, radosnu, uspješnu osobu?

Uvijek pronađite vremena za dijete

Iako danas roditelji jako puno vremena provode na poslu, probajte uvijek pronaći vrijeme za dijete. Najčešće nakon napornog dana provedenog na poslu dođemo doma puni stresa i napetosti, i taj stres nažalost prenesemo na vlastito dijete.

Bilo da mu bezobrazno odgovorimo na njegova „naporna“ pitanja, ili jednostavno ne pronalazimo vremena za njega kažemo da smo umorni i da nas „ostavi na miru“. Takvo ponašanje roditelja loše utječe na djete, počinje se osjećati zanemareno, nevoljeno.

Jedna od odličnih metoda koji su brojni roditelji isprobali i prakticiraju su vježbe relaksacije. Nakon posla jednostavno 20-30 minuta odvojite za vježbe disanja, meditaciju ili neki drugi oblik relaksacije, kako biste otpustili nakupljeni stres s posla, napunili svoje baterije, i ostatak dana puni energije mogli uživati u radosti i aktivnostima s obitelji.

Ovakva metoda pokazala se jako uspješnom, takve obitelji su skladne, pune ljubavi, i djeca odrastaju u „zdravoj okolini“.

Naučite dijete pravilnoj prehrani

Prehrana itekako utječe ne samo na fizičko već i na psihičko zdravlje svakoga. Zato i postoji ona izreka „ono si što jedeš“.

Šokantna je činjenica da velik broj djece u osnovnim školama objeduje čips i gazirani napitak. Fast food, pržena hrana, slatki gazirani napici, te bijeli šećer uzrokuje agresivnost kod djece, te brojna fizička oboljenja.

Tijekom poslijednjih 10 godina zbog ovakvih izuzetno loših prehranbenih navika, povećala se pretilost kod trogodišnjaka i četverogodišnjaka za čak 70 posto, a brojni znanstvenici i liječnici upozoravaju da će djeca živjeti kraće od njihovih roditelja.

Ovakvi podaci su zaista znak za uzbunu da trebate hitno naučiti dijete koje namirnice su zdrave za njihov organizam.

Prestanite kupovati grickalice, gazirane napitke, kekse s bijelim šećerom, jer djeca jedu ono što imaju doma i takav obrazac ponašanja prakticiraju kada su izvan svog doma.

Pobrinite se da u kući uvijek imate svježeg voća i povrća od kojeg možete raditi svježe sokove, koji ne samo da su važni i zdravi za vaše dijete, već mu mogu pomoći u učenju jer poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.

Također šaka oraha dnevno pomaže u razvoju moždanih funkcija. Kada mu pripremate sendvič, napravite ga od integralnog brašna s prirodnim sastojcima te povrćem koje voli. Kroz zanimljivu igru i priču objasnite djetetu koje su namirnice dobre, a koje loše za njega.

Alkohol – najveći neprijatelj djece

Djeca već s 11 godina počinju konzumirati alkohol. Alkohol je jedna od velikih opasnosti za dijete, uzrokuje brojne poremećaje u ponašanju, te zdravstvene tegobe. Pitate se zašto vaše dijete konzumira alkohol i kako to možete spriječiti?

Nevjerojatno je koliko je sve povezano, roditelji nemaju vremena za vlastitu djecu ili su stalno pod stresom što utječe na djetetovo psihičko stanje.

Zbog nedostatka komunikacije između roditelja i djeteta, osjećaja nevoljenosti, dijete se voli povlačiti u svoj svijet, te tražiti izlaz u alkoholu.
Brojna djeca imaju strahove, strah od neprihvaćenosti, od neuspjeha i upravo dok su u alkoholiziranom stanju uspjevaju se uklopiti, biti prihvaćeni, sretni, “cool”.
Jako je bitno govoriti djeci o štetnosti alkohola, i razgovarati s njima o njihovim problemima, strahovima i sl.

Usmjeravajte svoje dijete i podržavajte ga u njegovim aktivnostima, nemojte mu nametati aktivnosti koje ne želi.Pomozite mu da razvije samopouzdanje.
Djeca koja imaju samopouzdanje, zdravu i sretnu porodicu rjeđe posežu za alkoholom. Nemojte bježati od istine, ako primjetite da vam se djete alkoholizira, popričajte s njime, te mu pomozite na vrijeme.

Djeca su naša budućnost, i svaki roditelj je odgovoran za razvoj vlastitog djeteta.

Tekst: Divine Energy Park, Zagreb