Djeca i njihovi super heroji

Superheroji su oduvijek bili i ostali glavni uzori djece. Njihova moć je toliko snažna da utječe na odrastanje svakog djeteta. U nastavku vam donosimo pozitive i negativne strane glavnih dječjih uzora.

Superheroji su posvuda od crtića, majica, filmova, torba do igračaka. Djetinjstvo treba biti zabavno i puno mašte, zbog čega su superjuaci savršeni likovi koji djetinjstvo upotpunjavaju.

Faze superheroja su važne za dejtetov razvoj osobnog vrednovanja, odgovornosti prema slabijima od sebe, razvijanje kreativnosti, razvoj samopoštovanja, odgovornosti prema drugima te razvijanje kompetencije.

Zadaća roditelja je da vodi računa o kakvom uzoru superjunaka je riječ kod njihovog djeteta, kao i kakvu pouku dijete može izvući iz ponašanja svog omiljenog lika.

Superheroji su najčešće u potpunosti pozitivne osobe, dok su akcijski junaci puni mana poput agresije, sarkazma i bahatosti.

Pozitivne strane superheroja

> pomažu djeci da razviju samopouzdanje i kompetenciju
> dobivanje određene vrste kontrole u datim situacijama
> smanjivanje strahova i anksioznosti
> učenje razlike između dobra i zla
> veća spremnost na pomoć
> odabir zdravije hrane

Negativne strane superheroja

> superheroji nisu za predškolsku djecu
> superheroji su često puta agresivni
> veliki broj nasilja
> nadrealna očekivanja mogu dijete dovesti do ozbiljnih tjelesnih ozljeda

Roditelji bi trebali razgovarati sa svojim djetetom o pozitivnim karakteristikama superjunaka te pomoći da se igranje oblikuje kroz priču koja će ograničiti agresivno ponašanje djeteta.