Ruska animacija nastavlja stvarati velika djela

Od 30. rujna do 7. listopada u Rusiji se održao međunarodni festival animacije KROK. Na njemu je sudjelovalo 139 studentskih kratkih filmova iz Engleske, Njemačke, Koreje, SAD-a, Indije, Italije, Japana, Francuske i drugih zemalja. Izabrali smo najzanimljivije novitete ruskih animatora.

1. Zašto banana reži?

Hommage dokumentarističkoj animaciji moda je koju je započeo nezaboravni “Valcer s Bashirom” Alija Folmana 2008. godine. Film Svetlane Razguljajeve zadržava mnoge značajke tog žanra: ekspresivan zvuk, spontan i nedosljedan govor i statični plan. U kadru se čak može vidjeti crveni krug koji nam govori da je sve snimljeno kućnom kamerom. Međutim, i krug i lik u kadru naslikani su, a u dokumentarizam priče koju pripovijeda glavni lik teško da bi itko povjerovao: to je suosjećajna priča o čovjeku kojem je izrastao rep. Upravo ta začudna mješavina realističnosti i fikcije izazvala je pozornost selektora KROK-a i Berlinskog filmskog festivala, na kojima je “Banana” predstavljala Rusiju.

2. Kukavica

Kamera i stil snimanja kakve ima Dina Velikovska rijetko se mogu vidjeti u animaciji. Njezini radovi podsjećaju na filmove znamenitih ruskih redatelja Andreja Tarkovskog ili Andreja Zvjaginceva. Dina Velikovska pripovijeda gorku priču o ptici koja je prekasno shvatila da je majčinstvo sreća.

3. Moroška

Nježni žanr “o malenoj djevojčici i velikoj zvijeri” mnogi su zavoljeli zahvaljujući “Čudovištima iz ormara” i seriji “Maša i medvjed”. No ovaj put zvijer nije slatki medvjed, već gladni sivi vuk. Malena i slatka djevojčica Moroška spašava vuka od lovaca i pripitomljuje ga. Zahvaljujući lirskoj noti gledatelj ne može odmah reći radi li se o priči za djecu ili ljubavnoj priči, no u svakom je slučaju film prikazan na mnogo festivala te je nedavno predstavljao Rusiju na najvećem festivalu animiranog filma u Annecyju.

4. Ivica Budalica

Satirična priča o blesavom mladiću i princezi koja štuca. Glavni lik je poput lika iz filma “Glup i gluplji”: čega god se primi, sve radi krivo. Mlijeko ulijeva u džepove, a maslac stavlja pod kapu na vrući dan. No ipak je on taj koji uspije spasiti princezu od strašne nedaće i dovesti je do oltara. Film je snimio 33-godišnji redatelj Aleksandar Černogorov koji je ranije radio kao scenarist animiranih filmova “Fantastična patrola” i serije “Mačak i dabar”.

5. Dobrodošli, Lenjine

Film je napravljen rijetkom tehnikom piksilacije koju je proslavio Kanađanin Norman McLaren sa svojim kratkim “oskarovskim” filmom “Susjedi”. Koristeći fotografirane kadrove živih glumaca i fotografije Mihail Sološenko priča apsurdnu postmodernističku priču o običnom stanu i običnoj obitelji koja je prisiljena brinuti se o malim, no jako nemirnim likovima: pjesniku Aleksandru Puškinu i revolucionaru Vladimiru Lenjinu.

6. Topli snijeg

Film “Topli snijeg” redateljica Irina Eljšanska snimila je na izraelskoj akademiji Bezalel, no na mnogim festivalima predstavljen je kao ruski film. Ne samo zato što je redateljica Ruskinja, već i zato što je atmosfera filma jako ruska: sovjetska kuhinja, razgovori o usoljenim krastavcima, odnos oca i kćeri koja odrasta, mješavina svakodnevice i eterične nježnosti.

7. Hamlet. Komedija

Kratki film Jevgenija Fadejeva nije novo uprizorenje Shakespearea, kako bi se moglo zaključiti iz naziva. To je priča o predstavi o Hamletu, pri čemu kamera nije usredotočena na scenu, već na publiku u kojoj sjedi grupa učenika. I s obzirom na to da u kazalištu sjedi grupa djece, i najtragičnija priča lako može postati komedija.

Izvor: Russia beyond the headlines