Crtići koji poštuju inteligenciju naše djece

Svi mislimo da su naši mališani genijalci i da se u njima skrivaju budući Einsteini ili profesori Baltazari. Zašto ih onda prepuštamo napadnim crtićima u kojima nedostaje duhovitog smisla za humor, inteligentnih karaktera i edukativnih sadržaja?

Budite posve iskreni prema sebi i odgovorite: kada ste zadnji put nakon posla sjeli sa svojim djetetom i s užitkom odgledali crtić? I koliko ste dugo mogli izdržati promatrajući sve te spužvaste stvorove, mala džepna čudovišta ili drečave, kričave karaktere a da se ne osjećate pomalo zakinuto ili glupo?

Da biste se osjećali ispunjenije, možda ste samo trebali posegnuti za daljinskim upravljačem vašeg smart TV-a i na youtubeu potražiti neku staru epizodu Profesora Baltazara, La Linee, Zekoslava Mrkve ili nezaobilaznih Looney Tunesa?

dijete-tv

Udar komercijalizacije

Nije da se inteligentni crtići danas ne proizvode. Dovoljno je otići u obližnji multipleks i tamo pogledati kakvo novo i nadahnuto ostvarenje Pixara ili Disneya. 3D crtići sa svojim shrekovima, wall-ejima i ledenim dobima svakako su divna ostvarenja animiranog filmskog žanra.

No, oni su često puta dio veće komercijalne mašinerije namijenjene večernjoj potrošačkoj zabavi za cijelu obitelj. Naglasak je na potrošačkom doživljaju koji cilja na vaš džep (trošak za karte, parkiranje , grickalice i nezaobilazni sokovi), a ne na neko edukacijsko podučavanje ili razvijanje dječje inteligencije ili mašte.

Zato i ne treba čuditi što su animirani likovi danas maskote vikend akcija u shopping centrima i trgovinama široke potrošnje. Naša djeca postala su „ciljana publika“ tržišno orijentiranioh operacija, a sami crtići gotovo da se i ne obaziru na mogućnost da djeca i roditelji zajedno uživaju u sadržaju animiranih filmova i njihovom vrckavom humoru, te razvijaju kognitivne ili perceptivne sposobnosti.

Upoznajmo djecu s pametnim crtićima

Ipak, internet, šeranje na društvenim mrežama, youtube, online videoteke i streaming ponovno nas vraćaju besplatnom uživanju u inteligentnim crtićima. Kao i uvijek, kao roditelji moramo se malo potruditi, preuzeti aktivniju ulogu kod odgajanja dječje vizualne kulture te vlastitu djecu upoznati s crtićima koji bruse njihove intelektualne sposobnosti.

Nitko naravno ne očekuje da u crtiću tražimo suhoparne intelektualne sadržaje. Ono što sociolozi kulture preporučuju u „pametnim crtićima“ su oštrouman humor (kao u slučaju Zekoslava Mrkve), razvijanje sposobnosti rješavanja zagonetki ili problema (Dexterov laboratorij), socijalna empatija i osmišljavanje inteligentnih rješenja koja koriste cijeloj zajednici (Profesor Baltazar), upoznavanje djece s maštovitim načinom izražavanja ili crtačkim tehnikama (linije u crtiću La Linea, preplitanje slikarske apstrakcije i figurativnosti u Surogatu Dušana Vukotića)…

igracka

Inteligentni karakteri

Važan element pametnih crtića su inteligentni likovi koji u crtićima na jedinstven način rješavaju probleme, te podučavaju djecu zdravom odrastanju i kognitivno višim razinama humorističkog izražavanja kao što su ironija ili sarkazam. Najbolji inteligentni crtići su oni koji su maštoviti, edukativni i jednostavni u isti mah.

Ukoliko u njima u podjednakoj mjeri uživaju i djeca i odrasli to je najbolji test njihove „inteligentnosti“. Kod Zekoslava Mrkve i Loony Tunesa tjelesni slapstick humor veseli djecu, a britki dijalozi i nove riječi (u kojima uživaju i odrasli) obogaćuju njihov vokabular ili razvijaju socijalne komunikacijske vještine.

Izoštravanje dječje percepcije

Od klasičnih ostvarenja u žanru inteligentnih crtića svakako preporučamo veliko mnoštvo naslova iz Zagrebačke škole crtanog filma, najbolje epizode Loony Tunesa, a od suvremenih pametnih poslastica nezaobilazne Simpsone i Futuramu.

Da je interes za pametne crtiće u nas i danas živ potvrđuje činjenica da se odnedavno počelo raditi na produkciji zanimljivih i inovativnih crtića. Tako smo doznali za projekt zagrebačkog autora Darka Bakliže pod nazivom &White &Black. Riječ je o „crtiću koji se igra dječjom percepcijom samo sa dvije osnovne boje – bijelom i crnom.

Namjera je aktivno angažirati dječju maštu i sposobnost dječjeg zamjećivanja svijeta uz pomoć pretapanja likova, poigravanja efektima prednjeg plana i pozadine, te upoznavanjem klinaca s povijesnim i geografskim situacijama,“ pojasnio nam je Bakliža. Crtić &White &Black planira probuditi i slikarski senzibilitet u djece jer ih svojim jedinstvenm vizualnim stilom punim akcije i humora upoznaje i s crtežima nalik pećinskim slikarijama, kineskim kazalištem sjena i vizualnim trikovima op-arta.

Klasični crtići Dušana Vukotića obogaćivali su dječju imaginaciju pametnim realiziranim metaforama (pada nam na pamet scena u kojoj glavni lik Surogata umoči prst u vodu, a on se pretvori u toplomjer), a poticali su i sklonost prema umjetničkom izražavanju (podsjetimo da je Surogat izgledao kao neka mješavina apstrakcije Joana Miroa i znanstvene fantastike).

daljinski

Sve u svemu, nasljeđe inteligentnih crtića je više nego bogato i zato vas savjetujemo da kao roditelj posegnete za googleovom tražilicom ili youtubeom i uz porciju toplih kokica odgledate neki pametni animirani film zajedno s vašom djecom.

Ponovno se prepustite duhovitim i umjetnički nadahnutim svjetovima pametne dječje zabave koji će i u vama i u vašim mališanima probuditi pametno i zadivljeno dijete. Kada sljedeći put ugledate neki previše napadni crtić, jednostavno mu se nacerite i uz lukavu facu Zekoslava Mrkve odbrusite: „A što tebe muči, njofra?“

Više o crtićima Zagrebačke škole
Više o &White &Black animiranom serijalu.

Autor članka: Amulet Studio