Djevojčice nogometašice – zašto ne?!

Da je bavljenje sportom iznimno važno za psihofizički razvoj djeteta, nije potrebno previše naglašavati. No koje sportove nudimo svojoj djeci – podliježemo li predrasudama pa i dalje smatramo da postoje “muški” i “ženski” sportovi i neobično nam je čuti da djevojčica trenira nogomet?

Odbacimo predrasude

I dok se ponekad “luduje” u nogometnoj groznici, sigurno će se naći poneka djevojčica koju će ponijeti to uzbuđenje te će poželjeti postati nogometašica. Zašto ne?

Ako razmislimo koji su to razlozi zbog kojih nogomet smatramo prije svega “muškim” sportom, vjerojatno će se kao prvi nametnuti određena grubost, intenzivan kontakt među igračima za koji smatramo da nije prikladan za djevojčice i da su ozljede puno češće.

To, s jedne strane, doista jest tako, no ništa manje kontakta i potencijalnih ozljeda nema primjerice u rukometu i košarci, sportovima koji su se ipak profilirali i kao ženski pa je danas ženska košarka sasvim uobičajena.

Drugi “razlog” odnosno predrasuda jest da će djevojčica postati “muškobanjasta” počne li se baviti nogometom. No i to je doista samo predrasuda koju je kreiralo društvo i koja nema baš nikakve utemeljenosti.

nogomet-1

Prednosti bavljenja sportom

Ako vaša djevojčica poželi postati nogometašica, ne biste je trebali u tome sprječavati. Stručnjaci sugeriraju da je optimalna dob za upis djeteta na bilo koji sport, pa tako i na nogomet, između osme i dvanaeste godine. Počinjanje treniranja prije te dobi djetetu neće donijeti nikakvu prednost jer se tek od sedme ili osme godine može najbolje utjecati na koordinaciju pokreta.

Na brzinu se najviše utječe između desete i četrnaeste godine, a eksplozivnost dijete naviše unaprjeđuje između dvanaeste i petnaeste godine. Znači li to da se prije preporučene osme godine dijete ne bi trebalo baviti sportom?

Ne. Do tada se sportom može baviti kroz sportske škole koje se često nude u okviru vrtićkih programa te programa u nižim razredima osnovne škole, a kroz koje dijete upoznaje osnove svakog sporta, što mu može biti usmjerenje kojim se sportom zapravo želi baviti.

Što nudi Hrvatska u ženskom nogometu?

Gotovo u svakom većem hrvatskom gradu postoji ženska škola nogometa. Tako primjerice u Rijeci, u okviru Ženskog nogometnog kluba Rijeka, postoji škola nogometa za djevojčice u koju se mogu uključiti djevojčice od šest godina nadalje kako bi pod stručnim vodstvom i po prilagođenom programu učile prve nogometne vještine.

U Zagrebu je Ženski nogometni klub Agram oformio već nekoliko generacija nogometašica koje postižu značajne uspjehe, a ove godine su mlade Agramerke postale ponovno prvakinje Hrvatske. Prvi ženski turnir u malom nogometu taj je klub organizirao još 2001. godine, kada su i sami bili iznenađeni izvrsnim odazivom i interesom.

Od 2013. godine i u Osijeku postoji škola nogometa za djevojčice, u suradnji sa Ženskim nogometnim klubom Osijek koji postoji od 1990. godine. Do sada su igračice tog kluba u prvoj ženskoj nogometnoj ligi osvojile 19 prvenstava i 17 kupova, što je doista još jedan doprinos popularizaciji ženskog nogometa i odbacivanju predrasuda.

nogomet-2

I u Vinkovcima je prošle godine otvorena škola nogometa za djevojčice u okviru Nogometnog kluba Dilj. No u tom gradu povijest ženskog nogometa ispisuje se još od davne 1998. godine kada su Vinkovci dobili prvi ženski nogometni klub. Stoga i ne čudi činjenica da je škola nogometa za djevojčice naišla na velik interes koji je čak, unatoč povijesti ženskog nogometa koju nema svaki grad, iznenadio i same osnivače.

Ženski nogometni klub Zadar je početkom prošle godine utemeljio školu nogometa za djevojčice koja danas broji između 20 i 30 djevojčica od sedam do 15 godina koje tu treniraju i već postižu zapažene rezultate. U Splitu od 2003. godine djeluje Ženski nogometni klub Marjan u okviru kojega je također osnovana škola za djevojčice.

Ovdje smo naveli samo neke gradove u kojima možete vašu djevojčicu upisati na nogomet. Uspjesi koji postižu hrvatske nogometašice sve su brojniji te uvelike doprinose popularizaciji ženskog nogometa pa ako imate djevojčicu koja umjesto balerine, želi postati nogometašica – samo naprijed!

Piše: Wishmama
Fotografije: Pixabay