Sportovi za djecu prema dobi

Sport je izuzetno važan za ljudski organizam, kako za odrasle zbog održavanja zdravlja tako još više za djecu zbog razvoja na svojim razinama. Aktivno sudjelovanje u nekom sportu imat će pozitivan utjecaj na dijete i u njegovom mentalnom i fizičkom razvoju.

Smatra se da je najbolja dob kada bi djeca trebala pristupiti nekom sportu šesta godina života, dok bi djeca s dvanaest godina trebala sama odabrati željeni sport kojim će se početi ozbiljnije baviti. Prerano inzistiranje prema djetetu da se počne baviti određenim sportom može imati i štetne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje mališana.

Djeca svoje motoričke sposobnosti najbolje razvijaju između sedme i dvanaeste godine dok brzinu i eksplozivnost dobivaju i nadograđuju od desete do četrnaeste godine.

Osnovne odrednice pri odabiru sporta

U početku, kod pristupa i odabira sporta, najvažnije je kod djeteta razviti temeljne sportske i društvene vještine te ga dobro upoznati sa svim aktivnostima koje se od njega budu zahtijevale. Također, osim godina starosti, u obzir treba uzeti i anatomiju djeteta te njegovo socijalno ponašanje i zdravstveni status.

Temperament djeteta svakako je važan faktor pri odabiru bilo koje aktivnosti kojom se želi baviti. Usmjeravanje djeteta u samo jedan sport često uzrokuje mnoge poteškoće zato se nemojte pretjerano brinuti ako dijete počne gubiti interes za pojedini sport i želi isprobati nešto drugo.

Bez obzira na odabir sporta nastojte ne opteretiti svoje dijete rezultatima te pokušajte ne nametati svoje stajalište o određenom sportu. Svakako pripazite da vaše dijete ima dovoljno vremena za odmor i igru neovisno o svojim obvezama kojih svakako mora biti svjestan.

Osnovna podjela sportova

Sportovi se mogu kategorizirati i podijeliti na samostalne, kao što su atletika, gimnastika, plivanje, tenis ili grupne kao što su nogomet, košarka, hokej. Treba znati da se neki sportovi jako razlikuju prema razinama sazrijevanja sportaša. Primjerice, djevojke koje imaju 18 godina u gimnastici će u toj dobi biti na zalasku karijere dok se u nekim sportovima tek s 30 godina dolazi u optimalni vrhunac karijere.

Djeca i sport

Popularni sportovi i najbolja dob za početak

Gimnastika

Gimnastika je jedna od bazičnih sportova koje pozitivno utječu na fizičke i psihičke sposobnosti te djecu odlično uvode u sportski život. Djeca se mogu baviti gimnastikom od svoje najranije dobi. Ovisno o gimnastičkom klubu i pravilima koje imaju, bavljenje gimnastikom može započeti već od druge godine života djeteta.

Plivanje

Plivanje

Plivanje ima najbolji učinak na oblikovanje tijela i fizičko zdravlje. Preporučuje se da se plivanjem djeca mogu početi baviti ozbiljnije u starosti od 6 do 7 godina iako postoje i mišljenja da se djeca već od svoje 5 godine mogu početi baviti nekom sportskom plivačkom disciplinom.

Atletika

Atletika ili kako je još zovu kraljica sportova u sebi sadrži širok izbor disciplina koje će oduševiti svako dijete. No, zbog određenih specifičnosti u ovom sportu djeca bi se atletikom trebala početi baviti u kasnijoj dobi. primjerice trkači na kratke staze mogu početi ozbiljno trenirati od desete godine, trkači na duge pruge od trinaeste godine, a bacačkim disciplinama pristupa se tek od četrnaeste godine.

Boraličke vještine

Borilačke vještine mogu se podijeliti na one u kojima se udara kao što su karate, boks ili na hrvačke kao što su judo, hrvanje. Judom se može započeti od osme godine, a u boks i hrvanje djeca bi se trebala uključiti tek od svoje 11 godine na više. Ostalim borilačkim vještinama djeca se mogu početi baviti već od pete godine životne dobi no samo ako škola odnosno klub u koji se upisuje ima specijalizirane tečajeve za malu djecu.

Skijanje

Skijanje

Početni tečajevi skijanja za djecu počinju već od njihove treće godine iako je kod ovog sporta važno da djete posjeduje dobre motoričke sposobnosti. Za ozbiljnije bavljenje ovim sportom smatra se osma godina života djeteta.

Košarka

Iako se košarka veže uz visinu, djeca ju mogu početi trenirati između šeste i osme godine. Naime, u početnoj fazi su to aktivnosti koje sadrže samo osnove košarkaške igre.

Nogomet

Momentalno najpopularniji sport nogomet odličan je za razvijanje socijalizacije i koordinacije. Ovo je sport kojim se nije preporučljivo početi baviti prije sedme godine.

Tenis

Tenis

Tenis je kompleksan sport u kojem se savršeno razvijaju motoričke i koordinacijske sposobnosti. Preporuka je da se djeca počnu baviti tenisom oko sedme godine po mogoćunosti u grupi.

Klizački sportovi

Klizanje je jedno od najzdravijih sportova jer aktivira sve mišiće i zglobove no svakako i sluh zbog usklađivanja glazbe i pokreta. Za izlazak na led svakako je bitno da dijete već dobro hoda i trči. Rekreativnim klizanjem se djeca mogu početi baviti od rane dobi međutim prave treninge u umjetničkom klizanju trebao bi odrediti stručni trener toga sporta.

Brzim klizanjem, koje se dijeli na maratonsko te brzo klizanje na duge i kratke staze, djeca bi se trebala početi baviti oko 7 godine. Hokej na ledu najbolje je početi trenirati od šeste ili sedme godina.

Rukomet

Ovaj vrlo kontaktni sport, koji se baš tako ne doživljava, jako je dobar za onu djecu koja se odlično snalaze u grupi u kojoj se treba izuzetno brzo reagirati. Rukomet je najbolje započeti trenirati s deset godina.

Šah

Šah

Šah je iznimno dobra zamjena ili dobar odmak od kompjuterskih igrica, jer je jednako zanimljiv s otvaranjem novih nivoa igre ovisno o napretku igrača. U šahu se razvijaju intelektualne sposobnosti, analitički način razmišljanja, a sam po sebi može biti izuzetno kreativan.

Djeca se ovim sportom mogu početi baviti u školskoj dobi oko sedme ili osme godine života.

Autor: Borna Marić
Fotografije: Pixabay