Kako jednostavno napraviti dječju bojanku

Kao uvod u temu o bojankama, ispričat ću vam svoju priču o prvoj bojanki, a vi se u mislima možete prisjetiti svoje.

Kada sam kao mala dobila svoju prvu bojanku, sreći nije bilo kraja. Odmah sam birala što ću prvo bojati, koje bojice odabrati, što ću sutra bojati, itd. Točno se mogu prisjetiti te svoje dječje sreće i oduševljenja! Tu bojanku sam dugo vremena imala i kao odrasla sam ju čuvala.

Danas, kao majka, odlučila sam da svojoj djeci želim pokloniti nešto posebno. Rekla sam sama sebi da im neću samo otići i kupiti jednu od pregršt bojanki koje se nude danas u knjižarama, nego da ćemo te bojanke zajedničkim snagama učiniti stvorenima samo za njih. Možete li zamisliti kako se osjeća dijete koje samo bira koje motive će bojati, koje junake iz crtanih filmova odabrati… Moji su bili jako uzbuđeni! Ispod ću vam ukratko objasniti i napisati korake te dati nekoliko korisnih savjeta oko što lakše i povoljnije izrade.

bojanka-2

Odabir motiva

Za početak zajedno odaberite željene motive! Danas postoji veliki izbor internet stranica za bojanje gdje besplatno možete skinuti fotografije, a sve su lijepo organizirane po kategorijama tako da je pretraga brza i laka. Ima ih za stariju djecu i za one male, stoga uputite vaše dijete u odabir onih motiva koji su prikladniji njegovoj dobi. Pravilo kaže da što je dijete mlađe, bojanka treba biti jednostavnija. Za stariju djecu treba izabrati one s puno detalja. Međutim, pravila ne vrijede za sve.

Neka djeca, bez obzira na dob, ne vole velike bojanke, jer im se čini kako ih čeka „puno posla“. Radije će bojiti samo detalje na već gotovom crtežu ili će ih razveseliti časopis unutar kojeg su manji crteži za bojenje. Neka djeca vole puno detalja i bojanke za koje treba nekoliko dana. Najvažnije je da se djetetu svidi crtež, jer će ga upravo to potaknuti na interakciju. Na kraju, najbolju bojanku za dijete izabrat ćete tako što ćete osluškivati želje vašeg djeteta i svakako ga podržite u tome.

Printanje i uvezivanje

Kada ste odabrali motive, slijedi printanje, djeci najzanimljiviji dio izrade. Ovdje vam savjetujem da za printanje odaberete deblji papir tzv. hamer papir A4 formata. Mlađa djeca još nemaju fine pokrete rukom i često se dogodi da prejakim pritiskom bojice na papir naprave rupu na listu. Moj prvi pokušaj je bio na nešto tanjem eko papiru, međutim ubrzo smo naišli na probleme. Kao dodatni način uštede savjetujem vam da koristite jeftinije zamjenske tinte, jer prema svom dosadašnjem iskustvu mogu reći da se djeca često predomišljaju, pa stalno nadopunjujemo i izmjenjujemo njihove bojanke.

Stoga, pripremite se na puno printanja neko vrijeme. Kad smo već kod toga, što se tiče uvezivanja, najboljima su mi se pokazali registri sa spiralnim uvezima tako da se listovi unutra mogu dodavati i uklanjati ili mijenjati redoslijed stranica. Ili jednostavno možete sami napraviti dvije rupe uz jedan rub i kroz njih provući konopac koji ćete zavezati na mašnu.

bojanka-1

Ukrašavanje prve stranice

Na kraju, kako bi bojanka dobila posebnu notu, ukrasite početnu stranicu onako kako vaše dijete to želi. Ako se radi o djevojčicama vjerojatno će tu biti puno boja i blještavila, ali ni dječaci neće zaostajati sa svojim idejama. Dajte im mašti na volju. I svakako u jednom kutu upišite njihovo ime kako bi što više osjećali da je ta bojanka njihova.

Za kraj, željela vam napisati nekoliko riječi o tome zašto su bojanke i bojanje važni. Možda najveća prednost bojenja jest da vam pruža mogućnost da provedete vrijeme s djetetom, jer je to aktivnost u kojoj možete uživati zajedno. Bojanje pomaže djetetu vježbati pravilno držanje olovke i potiče razvoj koordinacije između ruke i oka, te je tako najbolja vježba i priprema za pisanje.

Za razliku od crtanja koje je ponekad za dijete stresno, jer krajnji ishod nije onakav kakav je dijete očekivalo, kod bojenja se dijete može opustiti i uživati u stvaranju „remek djela.“ I naravno, kada je crtež ili stranica „gotova“, dijete ima onaj prekrasni osjećaj postignuća.

Autor: Alisa Mura