Kako najbolje upoznati dijete i psa

Djecu treba naučiti kako će se pravilno ophoditi prema psima, bilo svojem bilo nekim koga sreću, ali jednako tako psi moraju naučiti kako se trebaju ponašati u blizini djece. Psi shvaćaju da djeca, koja su manja od odraslih ljudi, a često su manja i od nekih pasa, nisu „vođe čopora“, pa bi mogli pokušati uspostaviti svoju dominaciju nad njima tako da grickaju ili reže.

Na što treba pripaziti

Pazite da vaše dijete ne zadirkujepse tako da ih vuku za rep, ulaze u njihov osobni prostor, pokušavaju na njima jahati ili ih stišću kao da su plišane igračke. Djeca bi također trebala naučiti da nisu svi psi prijateljski raspoloženi, te da svakom psu treba prilaziti s oprezom.

Objasnite im zašto bi neki psi mogli skočiti na njih i kako trebaju reagirati – važno je da malena djeca shvate da će, ako užasnuto podignu ruke i vrisnu, pas možda pomisliti da se igraju i nastaviti skakati. Nikad ne ostavljajte djete i psa nasamo, sve dok dijete nije dovoljno veliko da shvati ta pravila, i dovljno snažno da može dominirati nad psom.

Djete i pas

Kako upoznati dijete sa svojim psom

1. Stavite psa na uzicu. Dopustite djetetu da mu priđe, ali pobrinite se da on ili ona u oči gleda vas, a ne psa. Pas će se osjećati ugroženim ako dijete gleda u njega jer on to doživljava kao agresivno ponašanje.
2. Dopustite djejetu da pomiluje psa po tijelu, ali mu recite neka ga ne dira po glavi
3. Pohvalite psa za dobro ponašanje, ako je to zavrijedio, ali ga ukorite ako pokuša ugristi ili reži.

Što treba naučiti psa

Pse treba naučiti da legnu i opuste se dok se djeca igraju oko njih, čak i ako rade nešto uzbudljivo, kao što je igranje loptom. Kad jednom budete sigurni da se vaš pas može uspješno nositi sa starijom djecom, vjerojatno ćee moći nositi i s malenima.

Međutim, ako je vaš pas osobito sklon čuvanju i lovu, ili ako je ikad nekome zaprijetio, pametno je staviti mu brnjicu u nazočnosti malene djece.

Štene

Bebe i psi

Psi su radoznali kad je riječ o bebama, te ako je beba nedavno stigla u vaš dom, zamolite prijatelja ili partnera da vam pomogne upoznati psa s vašim novim potomkom. Bebe mašu rukama i nogama, a to i njihov plač može prestrašiti čak i najmirniju životinju, pa je važno da se vaš pas navikne na bebu.

Jedno od vas trebalo bi držati bebu, a drugo uzicu psa. Ako se pas pristojno ponaša, pohvalite ga i igrajte se s njim dok je beba u prostoriji. Također je mudro nahraniti psa u nazočnosti bebe kako biste mu pokazali da ga ne volite manje zato što je stigla beba.

Izdvojeno

> Bez obzira koliko je miran vaš ljubimac, nikad, nikad ga ne ostavljajte samog s bebom ili malenim djetetom.