Kreativna zabava uz plastelin iz kućne radinosti

Ovaj je period idealan je za kreativne aktivnosti kod kuće u koje se možete upustiti sa svojom djecom i osmisliti im zabavno i korisno provedeno vrijeme.

Jedna od omiljenih dječjih zabava oduvijek je bio plastelin koji, osim što razvija maštu, pozitivno djeluje i na razvoj fine motorike – valjanje, stiskanje i oblikovanje plastelina izvrsna je vježba za dječje ručice.

Nadalje, rad s plastelinom potiče koncentraciju i ima smirujući učinak, a pozitivno djeluje i na koordinaciju očiju i ruku.

Znajući sve to, zašto ne biste sami napravili “domaći” plastelin, pogotovo s obzirom na činjenicu da većinu sastojaka zasigurno već sada imate kod kuće.

Prednost takvog plastelina je i to što ne može naštetiti djetetu, čak i ako proguta komadić.
Iako danas trgovine nude plastelin koji više ne sadrži potencijalno opasne kemikalije koje omogućuju mekoću i elastičnost, puno je sigurnije ponuditi djeci ovu domaću varijantu.

plastelin

Jednostavna i brza priprema

Donosimo dva osnovna recepta koji se mogu modificirati i prilagoditi, ovisno o Vašim željama i idejama.

Recept bez kuhanja

Potrebno:

3-4 šalice mekog brašna
1 1/2 šalica soli
1 1/2 žlica tartarne kiseline u prahu (može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane) ili limunske kiseline u prahu – taj je sastojak posebno važan zbog postizanja elastičnosti
2 žlice biljnog ulja
2 šalice vruće vode
jestive (prehrambene) boje
gumene rukavice

Postupak:

Brašno, sol i tartarnu ili limunsku kiselinu u prahu miksajte mikserom. Postepeno dodajte ulje i vodu te sve neprekidno miksajte oko 10 minuta. Već ćete po konzistenciji smjese vidjeti treba li možda dodati još brašna.

Tako izrađeno tijesto podijelite u nekoliko dijelova (onoliko koliko boja plastelina planirate napraviti) te u svaki dio umijesite jestivu boju (ovdje će vam biti potrebne gumene rukavice). Ako radite plastelin u samo jednoj boji, jestivu boju možete dodati već prilikom miksanja.

Čuvanje:

Plastelin čuvajte u zatvorenim plastičnim posudama. Ako se i osuši, dovoljno je dodati u njega malo tople vode i ponovno ga izmiksati.

Plastelin

Recept s kuhanjem

Sastojci:

2 šalice glatkog brašna
2 šalice vruće vode
1 1/2 žlica tartarne ili limunske kiseline u prahu
1 šalica soli
2 žlice biljnog ulja
jestive (prehrambene) boje
gumene rukavice

Postupak:

Sve sastojke stavite u lonac i na laganoj vatri neprekidno miješajte drvenom kuhačom. Smjesa će se kuhanjem zgusnuti te će se u sredini lonca stvoriti “gruda” koju nakon nekoliko minuta možete izvaditi iz lonca (na papir za pečenje) te malo ohlađenu dodatno rukama promijesiti.

Ako želite različite boje plastelina, postupak je isti kao i u receptu bez kuhanja – podijelite smjesu na onoliko dijelova koliko imate boja i u svaki dio umijesite jestive boje.

Samo nebo je granica

Kad ste napravili osnovnu smjesu, samo vaša maštaje granica. Ako želite da plastelin i fino miriše, umijesite u njega i prehrambene arome, cimet, vanilin šećer…

Ako želite da sjaji, umijesite šljokice. Za poseban taktilni doživljaj možete umijesiti i zrna riže.

Za što maštovitiju igru plastelinom, djeci ponudite različite kalupe (modlice), a za to vam mogu poslužiti i prazne plastične podloge iz adventskih kalendara ili bombonijera, plastični zatvarači od boca … pustite mašti na volju.

Rok trajanja kod kuće pripremljenog plastelina, pod uvjetom da ga se čuva na preporučeni način u plastičnim zatvorenim posudama, je mjesec do dva.