Recept za domaći plastelin bez štetnih sastojaka

Donosimo vam recept za domaći plastelin iz kućne radinosti kojeg će vaša djeca obožavati! Jednostavan je za pripremu, mekan i ugodan za oblikovanje te vrlo dugotrajan!

Pogledajte kako sami kod kuće možete pripremiti odličan plastelin za djecu koji je po teksturi vrlo nalik poznatom i poprilično skupom Play Doh-u!

Domaći plastelin vrlo je mekan i podatan za oblikovanje, a odlična je stvar što se priprema brzo i jednostavno od nekoliko jeftinih sastojaka!

Osim toga, ne sadrži nikakve kemikalije i štetne tvari pa ga slobodno možete dati i mlađoj djeci da razvijaju motoriku i svoju kreativnost!

Od navedene količine sastojaka dobije se cca 500 g plastelina.

Domaći plastelin nakon igre uvijek spremite u manje plastične posude s poklopcem kako se nebi osušio. Ukoliko će te plastelin adekvatno pohranjivati mogao bi vam potrajati i nekoliko mjeseci!

RECEPT ZA DOMAĆI PLASTELIN

240 ml vode
1 žlica ulja
140 g glatkog brašna
140 g soli
1 žlica limunske kiseline

Osim navedenih sastojaka, potrebna će vam biti i prehrambena boja za kolače (tekuća, u prahu ili gelu). Pa krenimo u izradu! ?

1. Sve sastojke za plastelin stavite u zdjelu ili dublju tavicu pa pjenjačom miješajte dok ne dobijete glatku smjesu – tako da nestanu sve grudice.

2. Smjesu stavite kuhati na laganu vatru i miješajte silikonskom špatulom dok se tijesto ne zgusne, odnosno dok ne postane nalik na plastelin.

3. Smjesu istresite na radnu površinu i ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi pa ju rukama malo premjesite.

4. Podijelite smjesu na nekoliko dijelova, ovisno koliko boja plastelina želite napraviti. Ukoliko planirate raditi samo jednu boju, željenu boju odmah stavite u smjesu prije kuhanja.

5. Na svaki komad plastelina stavite nekoliko kapi boje pa rukama dobro umijesite plastelin! I to je to, plastelin je spreman za igru!

Izvor: Slatki svijet