Lijepo ponašanje sva vrata otvara

Kućni odgoj ili dobro ponašanje svako dijete nosi od doma.

Lijepom ponašanju ne može se naučiti u školi, a roditelji u dobrom ponašanju igraju ključnu ulogu.

Dobro ponašanje je važno kako bi dijete lakše komuniciralo s ljudima i kako bi se lakše snašlo u životu. Bonton nije samo za odrasle, a da bi dijete izraslo u pristojnu osobu koja se zna ponašati, potrebno ga je od malih nogu učiti lijepim manirima.

Djeca u dosta slučajeva nisu ni svjesna da rade nešto nepristojno ili ružno, pa tako ne vide ništa loše u glasnom komentiranju, prekidanju razgovora ili primjerice kopanju nosa.
Roditelji su ti koji svojim primjerom djetetu trebaju pokazati što je lijepo ponašanje i jedini su i najbolji uzor svom djetetu.

Važno je djetetu dati do znanja da s prema drugima ne ponaša onako kako ne bi htjelo da se drugi ponašaju prema njemu.

Ono što svaki roditelj mora naučiti svoje dijete su čarobne riječi molim i hvala, kako biti strpljiv, kako za sobom pospremiti, da se u javnosti nos ne smije kopati, da se ne smije psovati, kako se treba ponašati za stolom, kako se smeće ne smije bacati gdje god mu se prohtije, kako se nije pristojno druge komentirati, kako se prije ulaska u neku prostoriju prvo mora pokucati, kako u tramvaju treba mjesto ustupiti starijoj osobi i kako kihati i kašljati smije samo sa rukom na ustima.

To su neke osnovne stvari koje bi svako dijete trebalo znati, tj. učiti od najmanjih nogu, a rositelji su ti kojima je taj zadatak dodijeljen. Pa ako želite uz sebe imati pristojno dijete u čijem će se društvu ostali ugodno osjećati, vrijeme je da zasućete rukave i primite se posla.

Pristojnosti se uči, a što je prije usvoji djetetu će biti puno lakše u svim životnim situacijama s kojima se svakodnevno susreće.
Ana Zibar