Razvoj djece kroz oponašanje

Beba je možda isti otac, ima majčine oči ili nos na baku. Međutim, osim vanjskih sličnosti s roditeljima, djecu krasi široki spektar vlastitih vještina i osobnosti koje dobivaju učeći i oponašajući svoje roditelje i okolinu. Istraživanja pokazuju kako djeca svoje vještine i osobine više razvijaju putem oponašanjem roditelja nego što te karakteristike dobivaju genetskim putem.

Bebe ne moraju razmišljati nego gotovo instinktivno oponašaju svoju okolinu. Još od ranih dojenačkih dana kada počinju pratiti i oponašati znakove na licima svojih roditelja te plaziti jezik ili odgovarati na osmijeh kao reakciju na ono što vide na licima svojih roditelja.

Pravo oponašanje bebe započinje oko prve godine a nakon godine i pol dijete bi trebalo u potpunosti razviti svoje motoričke sposobnosti te uspostaviti koordinaciju pokreta između očiju i ruku. Često roditelji nisu niti svjesni da je dijete snimilo i primijenilo obrasce ponašanja oca ili majke ispred televizora, kod popodnevnog odmora ili neku drugu karakterističnu akciju ili potez.

Igrajući se i oponašajući svoju okolinu djeca izgrađuju veliki dio svoje osobnosti i potrebnih vještina te roditelji moraju postaviti obrazac ponašanja. Prvo i osnovno pravilo koje bi uvijek trebalo biti na pameti roditelja: Kako želimo da se dijete ponaša tako se moramo i mi ponašati.

Roditelji moraju pokazati djetetu kako spremiti igračke ali i sami moraju spremati i vraćati stvari koje koriste. Djecu treba naučiti kako treba prati zubiće ali im roditelji isto tako trebaju pokazati kako i oni sami ustraju u tom postupku, kako bi ih dijete moglo oponašati i razviti vještinu i potreba za nekom akcijom.

oponasanje-1

Djetetu treba pokazati kako treba rukovati sa svojim igračkama, ili novim nepoznatim predmetima s kojima se po prvi puta susreće. Tako kroz oponašanje dijete će usvajati nove vještine, motoričke i kognitivne sposobnosti. Pojedina djeca će možda u tom procesu duže promatrati svoju okolinu prije nego započnu s “praktičnim” dijelom”.
Ako vidite da se dijete muči s određenom aktivnošću uskočite u pomoć te olakšajte djetetu savladavanje određenih zadataka kako bi spriječili moguću frustraciju.

Možda se u vašem djetetu skriva pravi umjetnik ali to neće moći saznati ako ga ne pogurate u svijet crtanja i ne naučite dijete kako se izražavati putem crteža. Roditelji možda imaju dvije lijeve ruke ali to ne znači da ne moraju pokazati svom djetetu kako se crta njihova omiljena životinja ili kuća.

Slobodno se opustite i zajednički uživajte u crtanju. Papir i onako može sve podnijeti. Također isto vrijedi i za glazbu. Ako dijete veselo pjeva po kući slobodno mu se priključite bez obzira na kvalitetu i uvježbanost glasa.

Imajte na umu da morate ukazati na prihvatljivo ponašanje ali ako treba i kazniti neprihvatljivo ponašanje djeteta koje je pokupio iz svoje okoline. Djecu, uvijek željnu pažnje, nagrada i uzbuđenje koje je njihova akcija donijela jako veseli i dajem im povoda da ponove istu stvar. Budite dobar uzor svojoj djeci.

Piše: Wish mama