Loše ponašanje kod djece

Svako ponašanje ima svoju svrhu i razloge međutim loše ponašanje djece treba zaustaviti u samom početku. Djecu u malim nepodopštinama možemo neželjeno ohrabriti i izazvati loše ponašanje koje kasnije može dovesti neželjenih situacija. Djeca oko druge godine počinju shvaćati i žele kontrolirati stvari kako bi stekli osjećaj samostalnosti. Jako brzo oni će uspjeti shvatiti u kojem području i nad kojim osobama imaju kontrolu.

Djeca trebaju shvatiti svoje mjesto u svijetu. Ponekad svojim ponašanjem istražuju granice unutar kojih se mogu kretati a uloga roditelja je da ih upute u pravom smjeru. Djeca su svakodnevno izložena nepoznatim situacijama s kojima prije nisu došla u doticaj. Tijekom tog procesa dijete može nehotićno skrenuti s puta, međutim treba obratiti pažnju kako ta istraživanja ne bi postala namjerna i učestala. Roditeljska dužnost je uputiti djecu prema ispravnom ponašanju sve dok ona ne razviju obrasce ispravnog ponašanja. Uloga roditelja u ovim trenutcima je iznimno važna jer oni moraju pravilno shvatiti i otkloniti opetovano nedolično ponašanje u djece.

Većina djece traži pažnju međutim neka djeca namjerno izazivaju nepodopštine kako bi ju zadobili. Bitno je umjereno i konstantno držati jednake kriterije prilikom postavljanja granica. Budite jasni, nemojte odgovarati niti davati dvosmislena objašnjenja koja bi se mogla prilagoditi pojedinoj situaciji.

ponasanje-1

Neki od oblika lošeg ponašanja

Ubacuje se u razgovor odraslih

Iako je dijete uzbuđeno i želi hitno ispričati ili upitati starije osobe, ne smije se ubacivati u razgovore. Poučite dijete kako ne smije ulijetati u razgovor te joj ponudite maleni mito u obliku omiljene poslastice ako bude poslušna. Ako popustite dijete će krivo shvatiti i uvijek sebe stavljati u centar pažnje.

Prave se da vas ne čuju

Naročito ignoriraju pozive na večeru, spavanje prilikom gledanja televizora, naredbe za spremanje igrački i slično. Morate djetetu dati jasno do znanja da ono ne vodi igru. Dođite do djeteta te ga dodirom prekinite u njegovoj aktivnosti i ponovite svoju naredbu. U ovom slučaju morate biti oprezni jer je dijete možda pospano ili umorno te bi mogli izazvati neželjene reakcije.

Pretjeravanje s istinom

Iako na prvi pogled ne izgleda kao veliki prijestup pretjeravanja u pričanju događaja ili potpunim laganjem. Sporadično izvrtanje istine može lagano prijeći u konstantu s kojom će dijete sebe prikazati boljim, pokušati će izbjeći radnje koje mora obaviti ili se pokušati izvući iz situacije u kojoj se zatekao.

Dosljednost je najbitnija u radu s djetetom, kako bi mu pružili sigurno okruženje za razvoj te kako bi bolje shvatio okruženje u kojom se nalazi. Iako često frustrirani roditelji moraju dati ispravno tumačenje kako bi dijete znalo ispravne norme ponašanja. Dok traže svoje mjesto u društvu djecu možete nagraditi odabirom aktivnosti. Na taj će način imati osjećaj da su samostalni.

Piše: Wishmama
Fotografije: Pixabay