Savjeti za stvaranje sretnog okruženja vaše djece

Sljedeće strategije mogu pomoći roditeljima i učiteljima ne samo u pomaganju njihovoj djeci, već i u tome da budu prisutni u životima male djece kako bi pokazali svojoj djeci da su dovoljno važna da ih se sluša, da se s njima druži te da ih se sasluša.

Identificirajte individualne razlike u dječjoj sposobnosti stvaranja sretnih trenutaka

Poštujte individualne potrebe svog djeteta i potrebu za samoregulacijom njegovih emocija te reagirajte kroz podršku koja vrednuje to kako se ono osjeća.

Neka su djeca tjeskobna, stidljiva ili suzdržana.Ova djeca trebaju pristup koji od odrasle osobe pruža više podrške, na primjer možda će htjeti da ih se pomazi ili drži. Međutim, neka stidljiva djeca zahtijevaju manje fizičkog kontakta, predvidljive rutine i jasnu strukturu koja određuje njihovu igru.

Druga djeca trebaju primjere u vršnjacima ili odrasle kako bi naglasili svoju sreću pojedinim događanjem.
Djeca s posebnim potrebama zahtijevaju dodatne vizualne stimulanse, poticaje, pohvalu i možda dodatni poticaj kako bi razvila sretno stanje.

Upamtite da mnoga predškolska djeca nastoje zadovoljiti svoje roditelje, dok druga djeca svojim roditeljima postavljaju izazove. U procesu zadovoljavanja ili izazivanja djeca nastoje biti osoba za koju vjeruju da njihovi roditelji žele da budu. Dopuštajući im da pronađu svoje načine izražavanja sreće, dajte im priliku za otkrivanje osobe koja oni uistinu jesu.

Koristite prijateljski ton glasa kako biste potaknuli ležernu prirodu tijekom igre

Djeca čitaju suptilne znakove iz glasovnih uzoraka, a to uključuje tempo govora i glasnoću. Ako možete koristiti smireni ton glasa kada se obraćate svojem djetetu u igri, odaslat ćete signal da se uistinu želite igrati s njim igrati.

Ako upotrijebite ton koji zahtijeva i govorite brzo, Vaše će dijete čuti da je podvrgnuto testiranju te će reagirati na manje zaigran način. Ili će dijete, ako govorite preglasno dok ste mu preblizu, dobiti pogrešnu poruku – možda poruku da ste ljuti.

Odrasli često koriste strogu intonaciju, a potom su iznenađeni kada slušatelj pogrešno shvati njihovu poruku. Ovaj uzorak glasa može utjecati na slušatelja tako da ovaj pomisli da je govornik ljut ili nesretan. Jedan od najboljih načina da se djetetu pokaže ljubaznost je korištenje umjerenog, prirodnog tona glasa koji odašilje signal da ste sretni i zadovoljni te da želite da i Vaše dijete bude takvo.

kraetivna dječja igra

Koristite kratka pitanja ili prijedloge kako biste djeci omogućili da tijekom izmišljene igre razumiju redoslijed svojih ideja ili objasne mišljenja

Predškolci uče teško umijeće razumijevanja konteksta jezika kroz iskustva zamišljene igre. Moraju izvlačiti zaključke iz riječi i prenijeti misli jedne osobe na sljedeći odgovor.

Kako bi savladala ovo umijeće samoregulacije vlastitih osjećaja i ideja, neka djeca trebaju konkretna, jednostavna pitanja koja će im pomoći da svoje misli slože logičnim redoslijedom.

djeca-igra1

Ovaj interni proces dopušta im savladavanje neke od vještina društveno kognitivnog (receptivnog) jezika kako bi razumjeli jezične strukture. Koristite direktan pitanja koja će mu pomoći pratiti redoslijed, na primjer:

 

Direktna pitanja
Kako je bilo?
Jesi li radio nešto posebno?
Tko je bio tamo?
Ispričaj mi još. Sviđa mi se tvoja priča. Kako si se osjećao?
Je li ti se svidjelo?
Želiš li to ponoviti?
Je li bilo kakvih problema?
Kako si ih riješio?
Kako je sve završilo?

Predškolci ne samo da se bore s oblikovanjem njihovih riječi u ispravne gramatičke strukture, već moraju i vježbati samostalno definiranje misli i osjećaje. To za predškolce nije lak zadatak.

Naglasite humor u svakodnevnom životu

Koristite afektiranje i uključite se u interakciju s djecom dok uživate u nečemu što radite zajedno. Posebice im pokažite što je smiješno u određenoj situaciji, nekom događanju ili čak televizijskoj emisiji. Djeca će čitati Vaše znakove kada ste sretni i kada reagirate ugodno.

Kada dijete naglasi nešto smiješno u nekoj situaciji, preformulirajte to za njega, kao i za cijelu grupu. Predškolci, također, vole lutkama ili drugim vizualnim pomagalima glumiti smiješne ili sretne situacije i prikazati ih vršnjacima, što im dopušta otkrivanje sretnih situacija.

Sretna djeca vole stvarati priče i crtati crteže o onome što ih čini sretnima, tako da bi i ove aktivnosti trebalo poricati. Kada se dogodi nešto minorno što bi za Vaše dijete moglo biti uznemirujuće (npr. struktura koju je dijete gradilo srušila se), najbolje je reagirati humorom ili otkriti nove načine kako pomoći djetetu da ponovno izgradi projekt.

Napravite priču o superjunaku koji spašava cijelu zgradu. Glumite sa svojim djetetom i budite luckasti. Vi i vaše dijete početi ćete se smijati, a ono će na nepredvidive situacije reagirati s manje ili više tjeskobe. Umjesto toga, ono će naučiti da je humor njegov saveznik.

 

 

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a
Za nakladnika: Svjetlana Veble
Hrvatsko izdanje: Vaš uspješan predškolac
Izvornik: Your Successful Preschooler
Još mnogo zanimljivih izdanja možete pronaći u:
Knjižara Veble, Vlaška 7, Zagreb, tel: ++385 (0)1 4818 82
Fotografija: Seattle Municipal Archives