Uloga baka i djedova u vrijeme korona virusa

Druženje i kontakt između unuka i djedova i baka izuzetno je važan, ali svakako ne ovisi samo o njima.

U najnovije vrijeme, kada se roditelji u vrijeme korona virusa suočavaju s ostankom djece kod kuće, zbog zatvorenih vrtića ili nastave preko interneta, nažalost moraju tražiti svoje roditelje da preuzmu uloga odgojitelja i da ih pričuvaju.

Intenzitet preuzimanja takve odgovornosti za bake i djedove svakako može ovisiti i o fizičkoj spremnosti, ali i o odnosima u obitelji.

Tamo gdje je odnos u obitelji kontinuiran i emocionalno pozitivno ispunjen odnos između roditelja, baka i djedova te unučadi može biti vrlo produktivan i koristan za djecu.

Tamo gdje je on slab i odnos u ljubavi i emocije neće ostaviti dublji dojam na unuke.

Također ima roditelja koji žele imati isključivo simboličan odnos prema drugoj generaciji smatrajući da su se dovoljno angažirali oko svoje djece i da su zaslužili biti u površnijem odnosu što se obično svodi na susrete prilikom nekih blagdana ili proslave rođendana.

djed

Važna uloga baka i djedova

Bake i djedovi oduvijek su igrali izuzetno važnu ulogu u obiteljskom životu no u posljednje vrijeme taj se odnos jako povećao zbog sve lošijih materijalnih uvjeta u skoro cijelom svijetu pa su bake i djedovi sve više ponovno počeli preuzimati odgovornost za svoju unučad.

Sve više imaju ulogu u skrbi i čuvanju djece, jer roditelji rade sve duže i duže, a neki od njih donose posao i u svoj dom nakon radnog vremena.

To neminovno dovodi do situacije da druga generacija preuzima i mnoge odgojne funkcije.

Dok su djeca u fazi dojenčadi ili malih beba to i nije toliko presudno no kod djece u dobi u kojima im raste svjesnost postojanja njih samih i sadržaja u njihovoj okolini to može imati određene posljedice.

Naime djeca u određenoj dobi mogu početi gubiti kompas oko toga koga točno trebaju slušati i što koga mogu pitati, jer ipak su njihovi roditelji generacijski mlađi od baka i djedova.

Oni mogu pomagati i djeci školske dobi u njihovim školskim zadacima, ako za to imaju znanje i kompetencije ili ih učiti nekim svojim vještinama zadacima u vrijeme školskih praznika.

Dok je sve u granicama u kojima su zadaci i skrb između roditelja i baka i djedova podijeljeni podjednako, odnosno u većem omjeru brigu vode roditelji do tada je situacija pod kontrolom.

No kada oni moraju preuzeti punu odgovornost za podizanje unuka jer im roditelji to nisu u mogućnosti učiniti odnos između dviju generacija prelazi u svojevrsno partnerstvo.

Bake i djedovi često imaju predivne odnose sa svojim unucima prepunih emocija, promatrajući ih kako rastu, uče i i stoga vole biti dio njihovih života, ali ne treba ih opteretiti i očekivati od njih previše.

Bake i djedovi često imaju potrebu ispraviti neke greške u odgoju i odnosu koji smatraju da su napravili pri odrastanju vlastite djece.

Ali to vremenom može dovesti do određene dvosmislenosti pa je stoga bolje da kormilo u odgoju drže roditelji, osim ako oni to zaista nisu u stanju činiti.
Naime, bake i djedovi općenito se osjećaju manje odgovornima ako nešto rade po svom.

Privrženost roditelja od vitalne je važnosti za dječji emocionalni razvoj, ali nikako nije beznačajan emocionalan odnos s ostalim značajnim članovima obitelji.

Konačno, ako su odnosi zdravi kontakt s bakama i djedovima može biti i teći na obostrano zadovoljstvo.

Oni ipak u nekim zrelim godinama ne žive više u prevelikom stresu, ne sustižu ih dnevne obveze koje su roditeljima te stoga imaju više vremena za slušanje i promatranje svoje unučadi.

Ne smijemo zaboraviti da oni mogu prenijeti značajne kulturne tekovine, obiteljske i društvene vrijednosti poput odnosa prema drugim ljudima, bontonu, shvaćanju svijeta oko sebe.

Piše: Wishmama