Mama meni je dosadno

Unatoč gomili igračaka djetu je i dalje dosadno i ima osjećaj kako se nema sa čime igrati.

Preveliki izbor stvari umjesto slobode odabira stvara još veću blokadu kod osobe koja odabire bez obzira na njezinu dob. Osim prevelikog izbora, igra s istim setom igračaka može kod djeteta stvoriti zasićenje i gubitak interesa za igračke. Kako bi se izbjegao takav scenario roditelji mogu pokušati s rotacijom igračaka. Uz pomoć par kartonskih kutija ili plastičnih posuda i malo organizacije roditelji mogu prostor za igru učiniti čišćom i manje zatrpanom a djetetu igru učiniti zanimljivijom. Za početak igračke sortirajte po skupinama te pokušajte u pojedinu kutiju staviti raznovrsne igračke kako bi dijete stalno imalo različite vrste igračaka na raspolaganju. Ne preporučuje se razvrstavanje igračaka raditi dok je dijete u blizini jer će se jednostavan posao pretvoriti u malu noćnu moru.

igracke-1

Period zamjene igračaka

Kutije spremite izvan dohvata djeteta te ih mijenjajte svaka dva do tri tjedna, ovisno o nivou razbibrige djeteta i broju igračaka koje ima na raspolaganju. Ako dijete izrazi želju za nekim drugim setom igračaka vremenski period ne mora biti jedino niti jedinstveno mjerilo. Samo imajte na umu kako stari set igračaka treba zamijeniti mjesto s postojećim. Ako posjedujete velike igračke koje dolaze u setovima a dijete se želi igrati s njim, slobodno mu dajte taj set za igru. Nakon igre takav set pospremite a ostavite igračke koje su po rasporedu bile djetetu na raspolaganju.

Dobrobiti zamjene igračaka

Primijećeno je da djeca ovim putem postaju obazrivija prema svojim igračkama a zbog manjeg izbora igračaka dijete će brže prionuti igri. Dijete neće imati osjećaj dosade jer će se nakon određenog vremena igrati s novim setom igračaka. Ova različitost igračaka kod djeteta će razvijati nove stilove igre i produbljavati njegovu kreativnost. Također će manji broj igračaka omogućiti manje nervoze i njihovo brže pospremanje nakon igre.

igracke-2

Prilagodba zamjene igračaka

Nemojte biti kruti i čvrsti u slaganju pojedinog setu igračaka nego slobodno premiješajte igračke iz kutije u kutiju dok pojedini set ne dovedete do zadovoljavajućeg stanja. Ako dijete inzistira na određenoj igrački dozvolite mu da ju uzme iz starog seta ali također mora i odabrati igračku koju će vratiti. Također ako dijete ima svoju omiljenu igračku bez koje ne može dopustite mu da je zadrži neovisno o setovima. U prvo vrijeme dijete će prilikom zamjene igračaka možda tražiti stare igračke na koje je naviklo ali ubrzo bi se moglo prilagoditi na novo nastalu situaciju.

Ako se odlučite na rotaciju igrački bitno je ostanete dosljedni kako se igračke pospremljene u kutije polako ne bi ponovno vratile u početno stanje.

Piše: Wishmama
Fotografije: Pixabay