Praktični savjeti za njegu beba

Svaka koža je različita, a koža bebe nešto je sasvim osobito.

Što je to drugačije na bebinoj koži? Na prvi pogled jednostavno pitanje. Svatko zna da je koža bebe vrlo nježna i osjetljiva. no, osim nježnosti i osjetljivosti, postoji niz drugih, važnih osobitosti. Na primjer, koža je iznimno tanka. Kad se beba rodi, potkožno tkivo nije potpuno razvijeno. S vremenom se stvara masno tkivo. To masno, potkožno tkivo najvažnija je zaštita tijela protiv hladnoće – bebe su baš zbog toga vrlo osjetljive na hladnoću.

I vanjski je sloj kože, epiderma, u beba tanji nego što je u odraslih osoba. Zbog toga je bebina koža podložnija mehaničkim ozljedama kao što su ozljede od trenja pelena. Već pri rođenju žlijezde lojnice i znojnice gotovo su potpuno formirane. No, one ne mogu u dovoljnoj mjeri regulirati tjelesnu temperaturu, osobito za velikih vrućina.

Žlijezde lojnice opskrbljuju kožu odrasle osobe zaštitnim, masnim slojem. u beba se taj tzv. sebum još ne može stvarati. Zbog toga je njihova koža suša te ovisna o opskrbi vlagom i koži srodnim masnoćama. Samo tako koža vašeg djeteta ostaje nježna i podatna.

Nježnost je jako važna

Iako u novorođenčeta još nisu razvijene sve funkcije kože, svaka beba od samog početka, svakim djelićem svoje kože, zna osjetiti nježnost dodira. Većina beba dolazi na svijet s ružičastom, nježnom i zdravom kožom. U današnje je doba, međutim, zdravlje kože izloženo sve većoj onečišćenosti našeg okoliša. Pritom koža beba i djece sve češće reagira nadražajima i alergijama. Stoga je uputno upotrebljavati proizvode za njegu koji vode računa o pooštrenim zahtjevima u vezi s dobrom podnošljivosti proizvoda namijenjenih koži, koji sigurno pridonose zdravom, prirodnom razvoju bebine kože.

Što znači da je neki proizvod dermatološki ispitan?

Proizvodi se testiraju se na dobrovoljnim ispitanicima da bi se doznao način na koji ih koža podnosi – pri dermatološkim testiranjima ne smiju nastati iritacije ni nadražaji kože.
Što znači da je neki proizvod klinički ispitan?

Testirani proizvodi koji su prošli sva dermatološka ispitivanja moraju proći i završno ispitivanje: klinički test na bebama u stvarnim situacijama pod nadzorom dermatologa ili pedijatra. Samo proizvodi koji su prošli kliničko ispitivanje, koje je ujedno i krajnji dokaz da su sigurni za upotrebu, mogu dobiti oznaku “klinički ispitano“.

Što je moguće manje?

Proizvodi za njegu bebe trebali bi biti razvijeni pod geslom “Što je moguće manje”, tj. ne sadržavati sastojke koji kožu opterećuju. Koristite proizvode koji su klinički i dermatološki testirani, smanjuju rizik od nastanka alergija i sadrže sastojke koji pogoduju koži.

Njegujući kremasti sapun s prirodnim maslinovim uljem

Pokušajte pronaći njegujući sapun s prirodnim maslinovim uljem za svakodnevno nježno pranje bebine kože. Kremasta pjena čisti kožu, a pritom je štiti i njeguje. Sapun ne smije sadržavati konzervanse, parabene ni alkohol.

Krema za njegu kože

Krema za intenzivnu njegu trenutno umiruje i ublažava crvenilo, suhoću i osjetljivost bebine kože. Bilo bi dobro da krema sadrži prirodne omega-6 masne kiseline koje obnavljaju prirodnu zaštitu funkcije kože, te za kožu umirujući pantenol, cinkov oksid i organski certificirani shea maslac. Bilo bi odlični ako proizvod ima oznaku da je razvijen u suradnji s dermatolozima i pedijatrima te da ne sadrži konzervanse, parabene ni alkohol ni boje.

Maramice za njegu kože

Prvi korak do zdrave kože započinje s pravilnim izborom proizvoda za čišćenje. Maramice za bebe su trebale bi biti posebno prilagođene nježnom čišćenju bebine guze uz održavanje prirodne pH razine.

Odlične su maramice koje sadrže formulu na bazi čiste vode i nježne aloe vere koja održava prirodnu pH vrijednost kože. Maramice ne smiju sadržavati sintetička ulja, alkohol, sapun, boje ni parabene.

Postoje i posebno razvijene maramice za čišćenje za bebe koje imaju osjetljivu kožu, kožu sklonu alergijama na mirise te za novorođenčad. Pružaju umirujuću njegu i trenutačno olakšanje prilikom čišćenja crvene i iritirane dječje kože. Posebno pogodne za čišćenje osjetljive kože beba i novorođenčadi.

Obično su natopljene laganim losionom s uljem jojobe. Održavaju prirodnu pH vrijednost kože. Ne sadrže alkohol, boje, parfeme, sintetička ulja. Također su odlične vlažne maramice koje nježno čiste te trenutačno njeguju i umiruju nadraženu bebinu kožu. Natopljene su njegujućom kremom s pantenolom. Održavaju prirodni pH vrijednosti kože. Ne sadrže alkohol, sapun, boje ni parabene.