Pravilo o “tri minute” koje svaka mama treba znati

Koliko vremena provodite s djetetom? Pored toga što mu spremate jelo, čitate mu knjigu i ušuškate u krevet, tri minute mogu biti ključne kada je riječ o tome da li će dijete imati povjerenja u vas.

Psiholog Natalija Sirotić objasnila je pravilo tri minute za koje tvrdi da će učvrstiti povjerenje vašeg djeteta toliko da će vam vjerovati i kada postanu tinejdžeri.

Evo o kakvom je pravilu riječ

Pravilo tri minute podrazumijeva da se s djetetom svaki put pozdravite kao da se niste dugo vidjeli, čak i ako ste bili razdvojeni samo pet minuta dok ste otišli do trgovine.

Osim toga, jako je važno da čučnete kako biste bili u ravni s očima djeteta i da te tri minute zagrlite dijete i pitate što se desilo dok ste bili odsutni. Izuzetno je važno da ovo pravilo počnete primjenjivati kada dođete po dijete u vrtić, školu ili kad se vratite s posla.

Zašto je to neophodno

Sudeći prema psihologu, u tih prvih nekoliko minuta kada vas dijete vidi (poslije određenog vremena), reći će vam sve informacije kojih se može sjetiti.

Posljedice ignoriranja pravila tri minute variraju i ovise od djetetovog karaktera. Neko tko nema priliku da sve kaže roditeljima neće s njima razgovarati niti o nekim važnim stvarima i s vremenom, neke činjenice im se možda neće niti činiti važnim da bi ih izrekli. To znači da bi roditelji mogli propustiti neke jako važne stvari.

Neka djeca će u prvih nekoliko minuta ispričati najvažnije, a onda će nastavljati pričati tijekom dana/večeri, kako se prisjeća informacija, kako bi kompletiralo priču. Roditelji takvog djeteta, koje “razvlači” priču, u opasnosti su da propuste neke informacije jer se u nekom trenutku isključe i priča postaje samo pozadinska buka.

Psiholog naglašava da pravilo tri minute ne znači da roditelji samo toliko vremena trebaju provoditi s djetetom. To znači da trebaju provesti tri minute nakon što se neko vrijeme nisu vidjeli s djetetom, kako bi čuli sve što dijete smatra da je važno da vam ispriča.

Evo još nekih savjeta psihologa, kako bi komunikacija između vas i djeteta bila bolja

Svakog dana odvojite vrijeme i radite nešto u čemu uživate i vi i dijete.

Stavite djetetu do znanja da ga slušate. Na primjer, povremeno ponovite informaciju koju ste čuli od djeteta kako biste bili sigurni da ste ga dobro razumjeli.

Nemojte lažirati uzbuđenje kada vam dijete govori o nečemu što je njemu uzbudljivo.

Vratite se na razgovor malo kasnije, dajte mu do znanja da pamtite što vam govori.

Izvor:Moj pedijatar