Prihvaćanje mlađeg brata ili sestre

Što napraviti kada se ljubav između starijeg djeteta i male bebe ne desi na prvi pogled. Majke znaju biti iznenađene kada starije dijete ne prihvati mlađu prinovu u obitelji. Novorođeno dijete možda starijem djetetu neće izgledati reprezentativno, a osim ne pokazivanja znatiželje moguća su i čak teže reakcije na novopridošlog brata ili sestru.

Ovakav negativan prvi dojam može potrajati sljedećih dana ili nekoliko tjedana. Starije dijete možda neće imati potrebu čak niti iz znatiželje približiti se bebi a kamoli uspostaviti bilo kakav kontakt s njom. U takvim trenutcima majke se obično osjećaju nesretno ili zbunjeno.

Izuzetna netrpeljivost može doći u prvi plan u nekoliko prvih dana kada se šira obitelj okuplja oko novorođenog djeteta a manje pažnje usmjeruje se prema starijem. No, s vremenom će starije dijete početi primjećivati sitnice kao što su sićušni prstići, usta, kako beba cucla prstiće.

U tim trenucima prihvatite i dodatno usmjerite zainteresiranost starijeg djeteta prema bebi. Možda će taj proces u očima majke trajati beskonačno dugo ali prije ili kasnije će se starije dijete priviknuti na prinovu i prihvatiti ju kao dio obitelji.

Starije dijete, prema njegovim godinama dobnoj spremnosti, uključite u dnevnu rutinu koju obavljate zajedno s bebom. Organizirajte zajedničko popodnevno spavanje gdje će svi spavati u istom krevetu. Zajedničko pjevanje pjesmica, igranje, hranjenje, odlazak u zajedničke šetnje. Sve će to pomoći starijem djetetu, koje je do tada bilo u centru pažnje, da polako prihvati novu rutinu u životu.

Bez obzira na vrijeme potrebno za zbližavanje, ne preporučuje se ostaviti malu bebu sa starijim djetetom bez roditeljskog nadzora, jer bez obzira na bratsku ili sestrinsku ljubav, nesporazumi i i suze mogu uvijek iskrsnuti.

Zanimljivosti

> Istraživanje pokazuje kako prvorođena djeca u postotku imaju veće akademsko obrazovanje od mlađe djece. Mlađa djeca su, nasuprot prve tvrdnje, više avanturistički raspoložena od starijeg djeteta.
> Starija djeca će podupirati i motivirati mlađu te ih učiti empatiji kroz igru

Piše: Wishmama