Problematična stolica kod djece

Jedna od čestih bolesti u dječjoj dobi je zarazni proljev, kod kojeg je zapravo riječ o virusnoj infekciji. Virusne infekcije se uglavnom prenose kapljičnim putem, ali proljev može uzrokovati i bakterijska infekcija, do koje može doći putem neodgovarajuće higijene i neispravne hrane.

Do proljeva dolazi zbog podražaja sluznice crijeva, a kako bi se organizam oslobodio uzročnika proljeva, ubrzava se pražnjenje crijeva, te se povećava sekrecija minerala i tekućine.

Proljev se najčešće liječi dijetom (čaj, dvopek, jabuka, riža ), no sve se više govori o tome kako je ta dijeta neučinkovita, pa čak i štetna.

Da bi se crijeva kojima je sluznica oštećena, oporavila, potrebna je hrana. Važno je unositi hranu u organizam, ali u manjim količinama i češće. Obavezno se treba izbjegavati hrana koja sadrži šećer, ali i slatki napitci.

Preporuča se konzumacija voća koje nije slatko, poput banana i jabuka, kuhano meso, kruh, jogurt, kiselo mlijeko, kuhano povrće, juhe, svježi sir, te kuhanje uz dodatak maslinovog ulja. Obavezno treba izbjegavati začinjenu, prženu i masnu hranu.

Djeca koja doje, i za vrijeme proljeva trebaju nastaviti dojiti uobičajeno, samo se preporuča da majke onda pripaze na prehranu.

Temeljna terapija protiv proljeva je oralna rehidracijska tekućina! U navedenoj tekućini se nalazi mala količina šećera, te minerali koji pozitivno utječu na resorpciju minerala i vode iz crijeva u organizam.
Rehidracijsku otopinu treba početi konzumirati odmah nakon pojave proljeva, te se nikada ne smiju čekati znakovi dehidracije, kako bi se počelo sa liječenjem. Otopina će utjecati i na skraćivanje proljeva. Tekućina se za vrijeme proljeva treba piti prema potrebi bolesnika.

Roditeljima, čije dijete ima proljev, se savjetuje da djetetu daju dovoljno hrane, kako bi se spriječila dehidracija i neishranjenost organizma, te da se djetetu obavezno daje više tekućine nego inače. Ukoliko dijete pije vodu, voda treba biti prokuhana i ohlađena prije konzumacije.

Osim rehidracijske otopine, za liječenje proljeva koriste se i probiotici, antisekretolitici i enteroadsorbenti. Manje je poznato da postoji i cjepivo protiv proljeva, koje se daje djeci u starosti od 6 tjedana do 6 mjeseci, jer sve nakon tog perioda nema dokaza o učinkovitosti cjepiva.

Kako bi se spriječila zaraza virusnog proljeva, važno je temeljito oprati ruke, po mogućnosti što češće. Pranje ruku će učinkovito spriječiti uzročnike bolesti da se šire, te će se spriječiti infekcije probavnog sustava i dišnih puteva.

Ruke treba prati sa sapunom pod mlazom vode, a ukoliko je pranje ruku u nekim trenucima nemoguće, potrebno je higijenu obaviti uz pomoć gelova i otopina, koji su namijenjeni za dezinfekciju ruku.

Ruke obavezno prati
> prije jela
> nakon kihanja, puhanja nosa i kašljanja
> nakon doticaja sa bolesnikom
> nakon diranja otpada
> prije dodira sa otvorenim ranama, opeklinama, posjekotinama i ogrebotinama
> prije doticaja sa hranom
> nakon korištenja wc-a
> nakon brisanja djeteta koje je obavljalo nuždu, te nakon prematanja male bebe
> nakon baratanja sa svim stvarima koje nisu iz vašeg doma
> nakon baratanja novcem

Prije pranja ruku, sa ruku treba skinuti sav nakit, nakon čega ruke treba trljati kako bi se napravila pjena. Pjenom treba dobro istrljati područje ispod noktiju, nadlanice i područje između prstiju. Ruke je potrebno trljati barem pola minute.

Kada se ruke temeljito operu, potrebno ih je dobro isprati pod mlazom vode, te ih posušiti ručnikom. Preporuča se korištenje papirnatih ručnika, te se nakon brisanja ruku sa istim treba zatvarati slavina.
Ako pranje ruku nije moguće, savjetuje se da se ruke operu barem dezinficijensom, koji treba utrljati na sva područja ruku. Dezinficijensi ne mogu u potpunosti poput vode i sapuna, ukloniti sve uzročnike bolesti, ali ih mogu upola smanjiti.

Jedan od najčešćih uzročnika infekcije probavnog sustava je rota virus, koji uzrokuje teži oblik infekcije. Rota virus se manifestira proljevom, povišenom temperaturom i povraćanjem. Rota virus se može pojaviti i nekoliko puta, a širi se zrakom, te je vrlo zarazan, posebice kod male djece.

Ako dijete ima proljev, liječnika treba posjetiti:
> ako su izraženi znakovi dehidracije
> je temperatura viša od 40 stupnjeva
> su prisutni jaki bolovi u trbuhu
> ako dijete ima manje od mjesec dana
> ima jak proljev, kao posljedica lijekova
> dijete izgleda jako bolesno
> je prisutna krv u stolici
> je mlađe od tri mjeseca i ima temperaturu
> povraća više od 3 puta na dan
> je bilo više od 8 stolica u zadnjih 8 sati

Kada je dijete zaraženo virusnom infekcijom, te se kao posljedica zaraze javi proljev, važno je samo na vrijeme i adekvatno djelovati, kako bi proljev što prije prestao, te kako dijete ne bi dehidriralo.

Piše: Ana Zibar