Briga o oralnom zdravlju djeteta prije rođenja

Loše oralno zdravlje majke može biti uzrokom prijevremenog poroda, male porođajne težine, ali i lošeg oralnog zdravlja bebe.

Sanirana usna šupljina majke najbolja je predispozicija dobrog oralnog zdravlja djeteta, uzevši u obzir da je karijes zarazna bolest, a da se njegovi uzročnici najčešće prenose slinom s majke na dijete.

Predrasude kako su zahvati u usnoj šupljini tijekom trudnoće štetni i za majku i za plod, loše održavanje oralne higijene te nepravilne prehrambene navike su lošeg oralnog zdravlja trudnice i gubitka zuba.

Prevencija, dijagnostika i terapija oralnih bolesti veoma su korisni i mogu se provoditi tijekom trudnoće, a stvaran rizik je u zanemarivanju oralnog zdravlja trudnice.

oralna-higijena

Pored dobro održavane oralne higijene, pravilne prehrane, redovitih kontrolnih stomatoloških pregleda i eventualne sanacije usne šupljine tijekom trudnoće, trudnicama se preporučuje uporaba žvakaćih guma sa ksilitolom u zadnjem tromjesečju i nakon poroda, do desetog mjeseca djetetova života, čime se smanjuje količina bakterija u ustima majke.

Jesenka Jeličić, dr.med.dent
Izvor: Hrvatski savez dijabetičkih udruga
Fotografija: Pixabay