Rješenja za nepodopštine ili malene nezgode

Kako roditelji reagiraju kada im dijete napravi neku nepodopštinu ili na nezgodu? Obično su to objašnjenja tko, što, zašto i kako je određeni slučaj nastao i kako će se on riješiti.

Odrasli previše puta djeci daju objašnjenje zašto se nešto desilo, kako se dijete treba ponašati u tom slučaju, čak i što mora osjećati.
Ako se ne radi velikom i opasnom prijestupu posebice ako ste nervozni ili vi ili dijete pričekajte da prvotna nervozna malo splasne pa tek onda reagirajte.

Kakva bi bila vaša reakcija ako dijete prolije čašu mlijeka prilikom doručka?

Prije svega imajte na umu kako se prvenstveno treba okrenuti i fokusirati na rješenje nastalog problema a ne na njegove posljedice.

Zašto si prolio mlijeko?

Možda je dijete bilo samo nespretno, možda se nije razbudilo do kraja, ili mu je dosadno, nešto drugo mu je u tom trenutku poremetilo pažnju?

U ovom slučaju zašto nije ispravan način na koji se rješava problem prolivenog mlijeka na stolu. Djeca u svom istraživanju svijeta često koriste pitanje zašto kada im nešto nije jasno ili žele saznati više.

Vidi kakav nered si napravio!

Nemojte povišenim glasom fokusirati na izjavne rečenice tipa: Vidi kakav si nered napravio!

Ponovno rečenica koja se ne koncentrira na rješenje problema nego djetetu ulijeva strah. Tako nećete utjecati na djetetov razvoj i snalaženje u mnogobrojnim nepoznatim situacijama nego ćete izazvati njegov strah i neodlučnost prilikom sličnih situacija.

Rješenje za nepodopštine ili malene nezgode koje neće biti nametnuto nego će se do njega doći zajedničkim snagama ili čak od samog djeteta ostat će u boljem pamćenju a doprinos koje dijete daje u takvim situacijama osnažit će ga u njegovom učenju.

Umjesto takvih agresivnih rješenja pokušajte sa:

Što ćemo učiniti s prolivenim mlijekom?

Prihvaćamo nepodopštinu koja se desila i za nju tražimo ispravno rješenje. Prilikom ovoga imajte na umu da mlađa djeca imaju manji broj mogućnosti za rješavanje problema.

Kako ti je ispala čaša iz ruke?

Nakon uklanjanja nezgode možemo potražiti uzrok problema. Prema odgovoru možete zatražiti da dijete buduće uzima čašu s obje ruke ili ju čvrsto drži za ručku.
Slobodno u sljedećim sličnim situacijama podsjetite dijete na prvotnu nezgodu, rezultate i zaključke koje ste zajedno donijeli.

Iako je teško u svim slučajevima ne odreagirati na prvu ruku i na brzinu popraviti nastalu štetu u pojedinim situacijama možete pitati svoje dijete i zatražiti od njega rješenje i saznati uzroke nastale situacije.

Na taj čete način utjecati na njegov pozitivni razvoj i poboljšanje njegovih ponašanja jer će dijete učiti iz svojih pogrešaka.

Piše: Wishmama
Fotografija: Dinkel