Što može napraviti za svoju bebu u prvoj godini života?

Bebe dolaze na svijet spremne naučiti sve što mogu. Njihov je mozak povezan kako bi im pomogao razumjeti i spoznati svijet.

Osjet jezika do četiri mjeseca
Bebe mogu odabrati uzorke zvukova iz svog materinjeg jezika u pozadini mnogih zvukova.

bebeb i zvukovi

Mnoštvo osjeta do šest mjeseci
Dojenčad može razlikovati veliku skupinu od male skupine predmeta.

Osjećaj za ljude do šest mjeseci: bebe mogu reći tko je od pomoći, a tko nije i preferiraju one koji im pomažu.

Kako onda održati mlade mozgove naših beba aktivnim i stimuliranim bez pretjerivanja?

Biti spreman učiti ne znači da je brže ili ranije bolje. Zapravo, izdvajanje vremena za prvo povezivanje s bebom povećava njezin potencijal za učenje.

Usporite:
Jedna od stvari koja je većini nas najteža u našem brzom svijetu je usporavanje i uživanje u ovim ranim mjesecima i godinama. Velik dio onoga što čini dobar život za bebu su duga, polagana vremena gledanja u oči, povezivanja, držanja, ljuljanja, smješkanja, razgovori i pružanja umirujućih dodira.

Za većinu nas ove vrste vrlo ljudskih im, na neki način jednostavnih interakcija, vrlo se razlikuju od našeg tipičnog “uključenog” načina stalnog provjeravanja naših pametnih telefona, provjeravanja rasporeda svake minute i jurnjave s mjesta na mjesto. Ali to je upravo ono što bebama treba.

Bebe nas mogu naučiti da se ponovno povežemo sa sporijim tempom, jer to zahtijevaju od nas. Za neke od nas ovo će biti dobrodošla promjena. Za druge od nas praćenje ovog tempa može biti izazovno.

kako hraniti bebu

Evo još savjeta za poboljšanje razvoja mozga vašeg djeteta u ovoj vrlo važnoj prvoj godini života

Rođenje – tri mjeseca

Imenujte sve: dok hodate uokolo držeći svoju bebu, imenujte sve što vidite. “Eno hladnjaka. I vidim neke banane. A tu je i naš mačak, Pahuljica” itd. Vaše dijete će se naviknuti na ritam vašeg glasa i počet će uspostavljati vezu između riječi koje izgovorite i onoga što opisujete.

Pjevajte i recitirajte pjesmice: Većina nas ima pjesme ili rime u glavi koje smo naučili kao dijete. Ovo je sjajno vrijeme da ih izvučete na vidjelo. Nije važno koliko vam je glas dobar, važno je samo da je vaš glas.

Dok je vaše dijete na stolu za presvlačenje ili ga ljuljate da spava ili ga samo držite i igrate, recitirajte dječje pjesmice ili pjevajte pjesmice. Uspostavite kontakt očima, naglasite riječi koje se rimuju i općenito se zabavljajte zajedno dok to radite.

hranjenje bebe

Od tri do šest mjeseci

Ples: Uključite glazbu i plešite s bebom u naručju. Plešite brzo; plešite sporo (i recite, “sada plešemo brzo, a sada plešemo sporo.”) Plešite uz klasičnu, jazz, pop i dječju glazbu.

Igra dizala: Recite: “Sada ćemo igrati igru dizala. Hajdemo gore (malo ga podići) i gore (podići ga još malo)” i tako dalje. “A sada idemo dolje, dolje, dolje (polako) … i kada siđeš skroz dolje, dobiješ poljubac.” Poljubi ga i recite joj da ju volite.

Dohvatite i zgrabite: Stavite sigurne igračke izvan dosega vaše bebe dok je na trbuhu na podu na poplun i potaknite je da uzme igračke. To će pomoći njezinoj koordinaciji oko-ruka i potaknuti je na samostalnost u pokretu.

kako se beba krce

Od šest do devet mjeseci

Pripremite se za pokretljivost: Vaše dijete do sada vjerojatno sjedi i jako se trudi biti pokretno. Za to vrijeme može početi puzati, a možda čak i krstariti (stajati i hodati uokolo držeći se za namještaj). Morate biti sigurni da je vaša kuća zaštićena.

Sakrijte se: djelomično se sakrijte iza komada namještaja ili iza napola otvorenih vrata. Upotrijebite svoj glas da joj pomognete da vas pronađe (“Gdje sam? Možetš li me pronaći?”) Ova igra pomaže vašoj bebi da razvije “trajnost objekta” gdje ona razumije da stvari koje ne može vidjeti i dalje postoje.

Penjanje uz jastuk: Postavite jastuke kauča na pod i potaknite bebu da se penje na jastuke i s njih dok vi sigurno nadgledate. To će poboljšati njezinu lokomociju i ravnotežu.

Slijedite vođu: oponašajte postupke svoje bebe. Ako ona pomakne glavu na jednu stranu, učinite isto. Ako ona isplazi jezik, slijedite ju. Oponašanje je važan način učenja i također uči vašu bebu da je moćna i da može utjecati na ono što radite.

Od devet do dvanaest mjeseci

Igra u vodi: Vaša beba vjerojatno je cijelo vrijeme uživala u kupanju, ali igra s vodom može postati još važnija i zabavnija u ovoj dobi. Uključite set plastičnih mjernih čaša uz dječje igračke za vodu.
Postavite kantu s vodom vani na toplom danu i pustite ga da eksperimentira s poljevanjem, prskanjem, stvaranjem valova itd. Pridružite se zabavi!

beba i sluh

Eksplozija zvuka: Možda sada ispušta mnogo zvukova i vjerojatno ih spaja. Kad zastane, ponovite zvukove koje je upravo ispustila kao da vas dvoje razgovarate s besmislicama. Prave riječi ne zaostaju previše.

Prve riječi je često malo teško dešifrirati. Ponekad pomislite: “To je sigurno zvučalo kao ‘boca’, ali nisam siguran!” Pretpostavite da je to riječ koju ste mislili i odgovorite na odgovarajući način. Također ne brinite previše. Neka djeca počinju koristiti riječi prije jedne godine, ali mnoga druga ne.

Čitajte: Pobrinite se da čitanje knjiga bude dio vaše svakodnevne rutine. Birajte prvenstveno zdepaste knjige i prestanite kad izgubi interes. Također je u redu pustiti ga da drži, žvače, gleda i pokušava sam prelistati stranice.

Sve ove aktivnosti i mnoge druge igre i rutine posebne za vas i vašu bebu koje sami kreirate pomoći će u izgradnji djetetovog jezika, broja i čula za ljude. Usporite, opustite se i uživajte u ovoj zaista važnoj godini.