Top savjeti za uređenje sobe vašeg djeteta prema savjetima Montessori

Najprije bismo trebali pomoći djetetu da stekne vizualne dojmove i pružiti mu priliku da se usredotoči na nešto kako bi razvilo osjetilo vida.

Spomenuli smo da djetetova postelja treba biti nisko iznad tla, da dijete može vidjeti oko sebe, a ne visoki ograđeni krevetić koji ograničava pogled.

S nižeg položaja dijete gradi vizualnu kartu svoje sobe prije nego što se njome počne kretati. Tako dijete od početka gradi osjetilne temelje za kasnije fizičko kretanje.

Dječja postelja na podu ili blizu poda priprema dijete na kretanje po sobi u trenutku kad njegov mozak postaje spreman upiti više informacija nego što može dobiti samo osjetilima.
Tako dijete samo sebi može odrediti ritam učenja i samo zadovoljiti svoje potrebe. Dijete je sretno jer su mogućnosti za učenje u skladu s njegovim sposobnostima.

djecja soba krevet za dijete

Ogledalo obješeno na zid pokraj djetetova kreveta dodatno pomaže očima, odražavajući djetetu drugu sliku sobe.

Također, dijete vidi i vlastiti odraz u ogledalu i počinje povezivati vlastite pokrete s odraženim pokretima djeteta u ogledalu. Tako otkriva da postoji još lica koje može otkriti, a ne samo lice majke koje viđa pri hranjenju.

Naposljetku dijete vidi i druge u ogledalu, ljude koji ulaze u sobu i igraju se s njime. Ohrabrujemo li dijete da provodi vrijeme na trbuhu i vježba podizanje glave, pomoći ćemo mu da ostvari prva vizualna iskustva u interakciji s ogledalom.

Iz knjige Montessori od prvog dana – izdanje Stilus