Ukrašavanje božićnog drvca s najmlađima

Ljubav i mir u najužem krugu obitelji; tako bi u savršenim okolnostima trebao izgledati Božić.

Međutim, i u najbolje organizirane domove u predblagdansko vrijeme može se uvući malo stresa, a spoj okićenog božičnog drvca i najmlađih članova obitelji, kod roditelja, najblaže rečeno, izaziva zabrinutost.

Imajte na umu tri stvari, prije nego vas uhvati panika.

Pronađite što više vremena kojeg ćete provoditi s djecom i uključujte ih u blagdanske aktivnosti poput ukrašavanja bora, sadnje pšenice, izrade ukrasa, čim za to pokažu i najmanji interes.

Ne pretvarajte božićne dekoracije u unikatne galerijske uratke – ništa se neće dogoditi ako se tu i tamo razbije koja kuglica ili na podu ostane koja iglica bora.

Važno je samo da nema ozljeda i da se što manje čuju riječi: “Pazi!” ili “Nemoj to dirati!”. I treće, možda najvažnije, postoje sigurni i jednostavni načini kako i najmlađi, već s 12 – 18 mjeseci, mogu dati svoj doprinos božićnom ugođaju.

pokloni-dobar-partner-1

Bebe istraživači

Ako ove godine nestrpljivo iščekujete prvi Božić vašeg mališana, što se dekoracija tiče, nema nekih posebnih pravila.

S ponosom izvadite stare obiteljske ukrase, nadopunite ih platnenim lutkicama, sobovima, snjegovićima, mislite na raskoš, jarke boje, puno lampica, sve dok ne počne puzanje i malo dinamičniji dani u životu djeteta.

Onda je vrijeme da modificirate blagdansku rutinu, barem što se ukrašavanja tiče i na prvo mjesto stavite sigurnost.

božićni ukrasi advent

Umjesto na metalne ili plastične kukice, kuglice vješajte o platnene vrpce, ukrasne trakice… Drvce je najbolje pozicionirati u ugao prostorije, za svaki slučaj.

A za roditelje koji žele poduzeti apsolutno sve kako njihovo dijete ne bi skidalo kuglice poput zrelih jabuka, tu je tzv. ukrasni zid.

Ispred bora, kojeg ste logično, prethodno postavili u ugao, naslažite kutije, što veće to bolje, ali različitih veličina te ih napunite što težim stvarima.

Naravno, umotajte ih u šareni papir i ukrasite mašnama. Ove će imitacije spriječiti djecu da dosegnu ukrase, a iza njih možete slobodno poslagati prave darove, bez bojazni da će biti oštećeni prije božićnog jutra.

pokloni-dobar-partner-3 pokloni-dobar-partner-2

Od 18 mjeseci do tri godine

Za najmlađe u ovoj kategoriji, nabavite dovoljno božićnih plišanaca kojima ćete ukrasiti prazne dijelove sobe.

Neka ih mališani slobodno razmještaju, jer tako će i oni aktivno sudjelovati. Također, možete njihove stare krpene, plišane ili drvene igračke iskoristiti kao ukrase birajući one manje i lakše.

A zadatak za vaše dijete može biti da ono samo odabere primjerke s kojima želi ukrasiti bor. Još jedna stvar koju možete napraviti i to puno prije samog Badnjaka je da isprintate jelku na papiru, izrežete ju i zalijepite na zid kao svojevrsnu bojanku.

Kada je dovršena, ispod možete zajedno poslagati darove. Slična zanimacija može biti u obliku filcanog bora, pričvršćenog na zid i ukrašenog filcanim cvjetovima, kuglicama, zvijezdama.

Stvar je u tome da ih ne trebate s ničim posebno pričvršćivati jer se filc i filc drže zajedno.

Mogli bi se začuditi koliko vremena dijete može provesti premiještajući ukrase. Ovakve primjerke možete staviti i u dječju sobu te imajte na umu kako u ovoj dobi mališanima treba roditeljska asistencija pa im budite pri ruci.

pokloni-dobar-partner-4

Od 3 – 5 godina

Prisjetite se zajedno s najmlađima kako su božićne ukrase izrađivale vaše mame i bake. Pokažite im da se bor može ukrasiti i na primjer, orasima ili lješnjacima umotanim u aluminijsku foliju. Prošećite prirodom i zajedno skupljajte češere koje ćete kasnije objesiti na grane.

božić ukrasi uređenje

Sjećate se ukrasa od krep papira?

Oni će savršeno nadopuniti ovu dekorativnu božićnu priču. U ovoj će dobi djeca po prvi puta samostalno izraditi neki ukras. A najbolje mjesto za to je kuhinja. Ne dopustite tatama da se izvuku iz ovakvih aktivnosti, već se svi zajedno okupite oko stola i zasučite rukave.

Suhi keksi su ionako dio blagdanskog stola. Ove ih godine samo izradite više – mogu biti i paprenjaci.

Prije pečenja napravite rupu kuhačom, a zatim ih svi zajedno ukrasite jestivim bojama, šljokicama ili perlama. Kako bi nekima od njih dali osobni pečat, razvaljajte tijesto u koje će djeca utisnuti dlanove.

ukrasi božiž izrada

Potom ih izrežite nekom većom posudom, čaša ili šalica vjerojatno neće biti dovoljne, također napravite rupe za vrpce i na kraju ih zajedno “potpišite” jestivim bojama.

pokloni-dobar-partner-6 pokloni-dobar-partner-5