Zabavni projekti za blagdansko ukrašavanje

Blagdani su predivno vrijeme za zanos i puštanju mašti na volju, pogotovo kada s djecom možete izrađiveti ukrase prema vašem ukusu.

U adventsko vrijeme blagdana radujemo se okićenom gradu, dućanima, mjestima gdje radimo, ali najviše volimo kada u svom domu napravimo bajkoviti ugođaj.

Kupovni ukrasi su možda lijepi, šareni ili blještavi međutim oni nemaju uvijek nužno emocionalnog zanosa.

Mnogi ljudi su kreativni i znaju bez previše muke napraviti zamišljeni ukras ili dekoraciju, no većina je onih koji bi se željeli izraziti u nekom materijalu, pogotovo za blagdane, ali smatraju da nisu previše spretni.

Kako bi zajedno sa svojim ukućanima i djecom doživjeli što veću obiteljsku bliskost te veselje i smijeh donosimo vam par zanimljivih takozvanih “uradi sam” projekata koje možete isprobati u svom domu.

Neke od ovih ukrasa možete iskoristiti i u nekim drugim prigodama a ne samo u božićno i novogodišnje vrijeme.

Snjegovići od čarapica

Par čarapica, dvije loptice, malo konca, tkanine i pribadača dovoljno je da izradite snješka koji će ovog Božića krasiti vašu jelku.

Jaslice od polimerske gline

Ako u vama čuči mali kipar i vješti ste s prstima okušajte se u izradi polimerskih jaslica. Bogatstvo detalja i broj figurica možete nadopunjavati svake godine te tako povećavati svoje jaslice i stvoriti novu božićnu tradiciju u svom domu.

Papirnate pahuljice

Par šarenih papira, ravnalo, škarice i ljepilo su dostatan alat za izradu papirnatih pahulja koje mogu ukrašavati vaša vrata, zidove, prozore ili ostale elemente u kući.

Geometrijska tijela na boru

Ovi ukrasi osim estetske uloge mogu poslužiti i kao matematičke instrukcije iz geometrije te zorno prikazati djetetu geometrijske oblike kao što su prizme, piramide, stošci te pravilna geometrijske tijela kao što su tetraedri i kocke. Sve što je potrebno jest pronaći odgovarajući podložak te uzeti škare u ruke.

Ukrasi od špage

Balon, vuneno klupko, ljepilo, škrob i malo vremena mogu doprinijeti zabavi i pravom vatrometu ideja koje ne moraju isključivo biti vezano uz božićno ukrašavanje doma. Ove interesantne kuglice možete iskoristiti u puno drugih situacija tijekom cijele godine kao što su rođendani, krstitke ili neki drugi vidovi kućnih zabava.

Origami božićno drvce

Veselje. Omiljene božićne pjesme. Komad papira. Savini. Ispravi. Okreni. Presavini po dijagonali. Okreni na drugu stranu. I nakon par minuta s par više ili manje zahtjevnih pokreta rukom možete pretvoriti par listova papira u pravu božićnu jelku koja može ukrasiti vaše radno mjesto ili neki drugi kutak u kojem često boravite.

Svjetlost u boci

I za kraj pravi sam svoj majstor projekt za koji ćete trebati i dodatni alat, ali će zato efekt koji možete postići s ovim ukrasom, sve će vaše goste ostaviti bez riječi.

Želimo vam da ove godine provedete mirne i kreativne božićne blagdane.

Piše: Borna Marić