Koje su ključne stvari za djetetovo mirno i sretno jutro

Jutro bi trebalo biti najljepše doba dana u svakoj obitelji.

Djeca su ujutro najbolje raspoložena, jer su odmorna i pozitivna, te su spremna na interakciju sa okolinom. No ipak, postoje i one obitelji kojima jutra predstavljaju noćnu moru, jer su djeca plačljiva, puna ispada, itd.

Ako ste se pronašli u ovoj obitelji kojoj jutarnje buđenje i općenito jutra predstavljaju kaos, želim samo da znate da si takva jutra itekako možete promijeniti i napraviti lijepim i dragocjenim.

Ključne stvari za mirno i sretno jutro su:
> ustajanje prije djeteta
> uvođenje rutine
> doručak
> planiranje dan prije
> dovoljno sna
> tjelovježba

Vrlo je važno da se roditelji ustanu prije djeteta, te da obave na miru sve svoje jutarnje rutine koje trebaju obaviti. Na taj način roditelji će biti smireni, te će se moći pozabaviti i sa onom djecom koja su ujutro mrzovoljna. Ako je roditelj užurban i tempiran, taj stres će se preseliti na dijete, i u kratkom roku nastat će kaos u kući, a bez razloga.

Nitko ne voli takva jutra, i takva jutra nisu nikako dobra za uspješan početak dana, ali ni za pozitivan dan. Zato se potrudite spremiti na vrijeme, pa svom djetetu dajte na miru sve što vam je ujutro potrebno.

Kao i u svemu drugome vezano za dijete, i kod jutra i buđenja za dijete je vrlo važna rutina. Samo je rutina ključ za svaki uspjeh kod djeteta. Vrlo je važno da se svakodnevno i bez iznimke pridržavate rutine i redoslijeda obavljanja zadataka, što znači da jutro sa sobom mora nositi uvijek iste zadatke, koje ćete uvijek istim redoslijedom obavljati. Pod zadatke mislim na umivanje, pranje zubi, češljanje, odijevanje, doručkovanje, itd.

Nakon nekog vremena, kada se jutarnja rutina kod djeteta usvoji, ono će već samo početi obavljati svoje jutarnje zadatke, bez da ga podsjećate na njih.

Doručak je najvažniji obrok u danu! I većina roditelja baš muku muče sa tim jutarnjim obrokom. Koliko god vam dijete predstavljalo problem oko doručka, nikako ga nikada nemojte izbjegavati!

Samo kvalitetan doručak može osigurati energiju koja je potrebna za cijeli dan. Zato je važno da se doručak sastoji od muesli, sušenog ili sezonskog voća, mliječnih proizvoda, žitarica, pahuljica ili mlijeka. Važno je da od povrća, mliječnih proizvoda, žitarica, voća i proteina, doručak sadrži barem tri nabrojene vrste namirnica. Ujutro je važno popiti dovoljno tekućine!

Važno je da dijete doručkuje u miru! A najbolji uzor biti će mu upravo njegova obitelj!
Jedan od najvažnijih zadataka koji utječu na mirno jutro, je planiranje večer prije. Sve što će vam tog jutra biti potrebno, najbolje je spremiti večer prije, kako bi imali mirno jutro bez stresa i žurbe.

Evo nekoliko recepata za zdrav i bro pripremljen doručak

Zdravi doručak – kaša od heljede s jajima
5 super doručaka za 5 školskih dana
Hranjiva kaša od zobi za ukusan doručak ili večeru
Smoothie od jagode i banane za savršeno jutarnje buđenje

Ukoliko dijete nema dovoljan broj sati sna, normalno je da je mrzovoljno i umorno. Ono što je jako loše kod manjka sna, je da djetetov imunološki sustav slabi, zbog čega je dijete osjetljivije na infekcije i bolesti.

Svakom djetetu predškolske dobi je potrebno 11 – 13 sati sna, dok je školarcima potrebno 10 – 11 sati sna

Vi kao roditelj morate voditi računa o tome da dijete svaku večer spava na istom mjestu, koje mora biti mirno, bez računala i televizije, tiho i tamno. Isto tako trebate održati pravilan raspored spavanja i napraviti djetetu opuštajuću rutinu prije spavanja, kao što je pjevanje, čitanje priče ili slušanje glazbe.

Kako bi se dijete razbudilo, savjetuje se prakticirati veselu jutarnju tjelovježbu. Tjelovježba treba biti dio igre, koja ne smije biti preduga i naporna, nego jednostavno zabavna.
Pokušajte se pridržavati navedenih savjeta i sigurno ćete imati mirna i sretna jutra, koja će pomoći svakom članu vaše obitelji da ima pozitivan dan.

Tekst: Ana Zibar