Mali životinjski razgovori

Djeca mogu oponašati zvukove životinja – i druge zvukove, što se toga tiče – prije nego budu mogla oblikovati stvarne riječi. Neka djeca počinju proizvoditi zvukove u dobi od oko osam mjeseci, a najzainteresanija su za imitiranje svih vrsta zvukova u dobi od oko jedanaest mjeseci.

Potaknite dijete na glasanje tako što ćete se zabavljati sa životinjama. Prikupite djetetove plišane igračke – odaberite različite životinje koje se glasaju poput tigrova, lavova, pasa, pataka i mačaka. Zatim podignite jednu od njih uz odgovarajući zvuk: lav kaže “grrrr” ili pas kaže “vau-vau”.

Izdvojeno:
> Nemojte inzistirati na tome da vam dijete uzvrati zvuk – trebat će još malo vremena dok to bude moglo.

Jednostavno pokažite djetetu životinju i oponašajte zvuk. Mogli biste se pretvarati kako ste vi životinja; možda se čak spustiti na sve četiri i oponašati njezino glasanje. Vašem će se djetetu to svidjeti i vjerojatno će vam se željeti pridružiti. Ponavljajte ime životinje koju oponašate, a mogli biste na pod staviti i odgovarajuću igračku kako bi se igrala s vama.

Pozitivni učinci
Oponašanje zvukova vrlo je važno za učenje govora, a vaše će se dijete naučiti služiti ustima i jezikom na nove načine, pa će moći oblikovati različite zvukove. Primjerice “brrrrrm” za zvuk automobila oblikuje se s pomoću prednjeg djela usta a “vau-vau” potiče dijete da usne pomakne prema naprijed.

Oponašanje zvukova zahtijeva dobre vještine slušanja, a vaše će dijete trebati pažljivo slušati svaki zvuk prije nego što ga bude moglo samo proizvesti.

Kad god vidite stvarne životinje, odvojite malo vremena kako biste ih pokazali djetetu, posebice ako se glasaju: ako pas laje, zaustavite se, poslušajte i objasnite djetetu kako se pas glasa, možda ga i pozdravite. Zatim oponašajte zvuk pasjeg laveža. To će ohrabriti dijete da i ono pokuša proizvesti zvuk.
Ako čitate zajedno i naiđete na fotografiju životinja, razgovarajte o tome kako se one glasaju.

Mogli biste upotrijebiti plastične životinje kako biste dijete poučili o glasovima koje životinje proizvode – možete kupiti komplete domaćih ili životinja iz zoološkog vrta. Upotrijebite ih kako biste djetetu ispričali jednostavne priče pazeći da uključite odgovarajuće glasanje dakako. Dajte djetetu životinju i pokušajte upitati: “Kako kaže pile?” Možda će ono oponašati glasanje pileta i tada ga jako pohvalite.

Izdvojeno:
> Ako se zasada ne čini pretjerano voljno oponašati zvukove, nemojte vršiti pritisak, već to jednostavno učinite sami.

Nemojte stati na zvukovima životinja: istaknite zvuk pokazivača smjera automobila, helikopter, sve što proizvodi zvuk. Jednom kad vaše dijete počne oponašati zvukove, teško ćete ga moći zaustaviti. Neka djeca mogu oponašati svakojake zvukove – poput galebova, sirena i automobilskih motora prije nego što progovore.

Uz dopuštenje: Mozaik knjiga