Koju srednju školu odabrati

Nimalo laka niti jednostavna odluka, briga je roditelja osmaša koju srednju školu odabrati.

Sada je vrijeme da zajedno sa svojim djetetom razmotrite opcije i odaberete onu najbolju školu. Radi se o odluci koja će odrediti djetetov profesionalni put te je važno da u tome ima roditeljsku podršku.

Kako odabrati srednju školu

Stoga je izuzetno korisno dobro upoznati programe koje pojedine škole nude te njihove uvjete za upis. No ono što je još važnije jest dobro razmotriti djetetove preferencije, mogućnosti, sposobnosti i interese.

Iako i sami znamo da četrnaestogodišnje dijete teško u tom životnom razdoblju može biti sigurno u svoje želje te da su mu i interesi i ideje vrlo promjenjivi i nestalni, i ono je svjesno da mora donijeti odluku koja će ga usmjeriti u budućnost.

Već odmalena im se postavlja pitanje “Što želiš biti kad odrasteš” i iako su balerine i princeze u tom trenutku još uvijek prihvatljiv i zabavan odgovor, stvarnost se ubrzo mijenja i dok ne trepnemo, pred njima je velika odluka o odabiru zanimanja.

Pomoći u odabiru najbolje srednje škole, ali ne nametati

Naravno da svaki roditelj svome djetetu želi samo najbolje u životu, pa tako i u odabiru zanimanja, no u toj je težnji važno ne pretjerati.

Stoga bi roditeljska uloga u profesionalnom usmjeravanju djeteta trebala biti orijentirana na poticanje razmišljanja o vlastitoj budućnosti. Prije svega djetetu treba osvijestiti samoga sebe. Jednostavnije rečeno, pomoći mu na putu razmišljanja “tko sam ja” i kakve interese i sposobnosti posjeduje.

Nadalje, važno ga je usmjeriti na razmišljanje o vlastitim namjerama – koja zanimanja su mu u užem izboru, koja su mu na raspolaganju te kako se za to pripremiti.

Svaki pojedinac karakterističan je sam za sebe i nema idealnog zanimanja koje će ga zadovoljiti od odabira pa do kraja poslovne karijere.

No poznavanje vlastitih interesa djetetu će pomoći da lakše odluči čime bi se u životu željelo baviti. Razumljivo je, naravno, da na konačnu odluku o izboru srednje škole utječe obitelj, škola odnosno dosadašnji uspjeh, vršnjaci, okolina i mjesto stanovanja. Kako sve to spojiti u idealan izbor?

Ohrabrite dijete

Pojedini roditelji griješe smatrajući da se dijete treba baviti istim poslom kojim se i oni sami bave, posebice ako se radi o obiteljskom poslu i za njega traže “nasljednika. Ako dijete samo nije sklono nastavljanju toga i “ne vidi” se u tom smjeru, važno ga je saslušati i dopustiti mu da izrazi svoje želje.

Možda su te želje samo “snovi”, no i iz njih se može iščitati što dijete preferira i čemu je sklonije. Baš zbog tog demistificiranja budućeg odabira dobro je dijete upoznati s različitim profesijama te im pružiti dodatne informacije o onima koje ga zanimaju.

Druga roditeljska krajnost ponekad je i odluka o apsolutnom prepuštanju izbora djetetu. Iako ih treba poticati na donošenje odluka, roditeljsko “zdravo” rasuđivanje u odabiru zanimanja pridonosi ispravnoj odluci.

Zajednički napravite popis srednjih škola

Zajednička lista preferiranih srednjih škola dobar je početak razmišljanja. Sjednite s djetetom, poslušajte njegove ideje i želje te mu prema tome ponudite izbor škola. Pritom argumentirano raspravljajte o pozitivnim i negativnim stranama svake.

Koliko dijete voli učiti

Neka djeca s lakoćom pamte podatke i usvajaju školsko gradivo, nekima je učenje “nužno zlo”, neka samostalno tragaju za širim znanjem. Ako je tako bilo tijekom osnovne škole, vjerojatno će se i nastaviti, što svakako treba uzeti u obzir prilikom razmatranja opcija.

Lokacija nove škole

Ako ste prema djetetovim preferencijama već suzili izbor ili se čak odlučili za jednu školu, nije naodmet razmotriti i njezinu lokaciju. Ako je udaljenija od mjesta stanovanja, to ponekad može zakomplicirati putovanje, biti novčani izdatak i oduzimati djetetu previše vremena.

tinejdžeri5

Utjecaj prijatelja i vršnjaka

Ni dijete ni vi ne biste trebali potpasti pod utjecaj odnosno prikloniti se izboru njegovog najboljeg prijatelja, ili izboru djeteta vaše prijateljice.
Svako je dijete jedinka za sebe i mora odabrati srednju školu sukladno svojim interesima i sklonostima, inače bi mu odluka da odabere školu koju je odabrao prijatelj mogla značajno otežati daljnje školovanje.

Bez brige, u novoj školi učas se sklapaju i nova prijateljstva.

Potražiti profesionalnu pomoć?

Ako ni vi ni dijete ni nakon razmatranja opcija niste sigurni koju srednju školu odabrati, možete se obratiti stručnjacima i ustanovama koje nude pomoć u profesionalnoj orijentaciji.

Prvi korak je raspitati se u osnovnoj školi koju dijete pohađa imaju li organiziranu profesionalnu orijentaciju u svojim prostorima.

Pomoć pri odabiru možete potražiti i Nacionalnom informacijskom sustavu prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) koji pruža mogućnost pretraživanja obrazovnih programa prema kriterijima koje odaberete, a potom možete kontinuirano pratiti vaš rezultat po tim programima.

Kao i u prethodnoj godini, i ove će se godine djeca moći prijaviti za upis u najviše šest škola, odnosno šest temeljnih obrazovnih programa, pod uvjetom da ne prijavljuje paralelne umjetničke programe.

Tako će i u Nacionalnom informacijskom sustavu na svoju listu prioriteta moći postaviti najviše šest odabira.

srednja-skola-1

Na internetskim stranicama Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje dostupne su Brošure za upis učenika u srednju školu podijeljene na pet hrvatskih regija, a pružaju korisne informacije s opisima zanimanja, uvjetima upisa, stipendijama, programima, učeničkim domovima, najtraženijim zanimanjima i slično.

U Zagrebu profesionalnu orijentaciju za učenike osnovnih škola nudi, među ostalima, Andragoško učilište Zvonimir, koje nudi testiranja djece, razgovor s djetetom i roditeljem te na temelju svega uočenoga preporuku za izbor zanimanja.

I u Centru Sirius moguće je potražiti usluge profesionalnog usmjeravanja. Od testiranja osobina ličnosti i profesionalnih interesa do razgovora s psihologom – polaznik sve na kraju dobiva u obliku pismenog izvješća.

Kako bilo, i vi i dijete trebate se naoružati informacijama, strpljenjem i razboritošću i donijeti odluku kojom će budući srednjoškolac biti zadovoljan. Počnite sa svime na vrijeme i budite korak ispred pa će i proces donošenja odluke biti manje stresan.

Piše: Wishmama