Srednje škole u Europi

Sve je više budućih srednjoškolaca koji odlaze na školovanje izvan granica lijepe naše.

Odlazak na studij u inozemstvo nije nikakva novost, no u posljednje vrijeme sve je više budućih srednjoškolaca koji odlaze na školovanje izvan granica lijepe naše. Kakve škole vani postoje, kakvi su im programi i imaju li internate?

“Boarding school”

Kada govorimo o školovanju vani, često nailazimo na termin “boarding school” koji bi označavao mjesto na kojem žive i školuju se djeca.

To je mjesto na kojem učenici provode svoje vrijeme tijekom školovanja i školske godine. Za vrijeme školskih praznika, blagdana i ponekog vikenda djeca odlaze svojim kućama i druže se s roditeljima.

Ponekad u ovim školama oni znaju provesti većinu svojeg djetinjstva, udaljeni od roditelja i obitelji i nekoliko stotina ili tisuća kilometara.
Ovaj termin u nekim je zemljama poznatiji pod nazivom internat. To naravno ovisi od tradicije, kulture i navika određene zemlje. I dok je u Hrvatskoj takav oblik školovanja još uvijek određena nepoznanica, diljem Europeotvorene su brojne škole s upravo ovakvim sistemom.

Vrste odsjedanja

Zavisno o vrsti internata i njegovom ustroju, postoji nekoliko vrsta i mogućnosti smještaja. I dok neke škole nude godišnje odsjedanje, postoje i slučajevi da učenici koriste smještaj od ponedjeljka do petka, a da za vikend oslobađaju svoje sobe i vraćaju se kući.

Treći je oblik smještaja da učenik sam bira kada će i koliko odsjesti, a kada će ići kući. Postoje tako smještaj unutar kampusa i školskih dvorišta ili pak u neposrednoj blizini, što ovisi o školi i zemlji u kojoj se nalazite.

Tu se radi o učeničkim domovima koji se po načinu funkcioniranja i uslugama razlikuju od domova u Hrvatskoj.
Djeca u ovim zemljama imaju mogućnost pohađati razne aktivnosti koje uključuju sportske aktivnosti u dvoranama ili na otvorenom, likovne i glazbene radionice i ostale aktivnosti i to sve pod budnim okom stručnjaka i profesora unutar samog kampusa.
Te škole i kampusi su poput gradova u malom, a njihovi učenici za vrijeme školske godine gotovo da i nemaju potrebu izlaziti van kampusa jer im je osigurano sve do najmanjeg detalja.

srednja-skola

Škole u Europi

Kada govorimo o internatima, zasigurno je najpoznatija zemlja u Europi po tom pitanju Velika Britanija. Uz Veliku Britaniju, dugu tradiciju i povijest bilježi i Švicarska.

Ove zemlje poznate su po edukaciji i jakoj tradiciji školovanja u internatima. Baš kao i u učeničkim domovima u Hrvatskoj, tako i u internatima u ovim zemljama postoji nekoliko mogućnosti.

To mogu biti mješovite škole sa smještajem, osiguranom prehranom i dodatnim aktivnostima ili pak škole rezervirane samo za djevojčice ili samo za dječake.

Velika Britanija

Želite li da vam se dijete školuje u nekoj od najboljih škola u Europi, gdje su internati sasvim uobičajena stvar, a kasniji dječji rezultati savršeni, možda je pravo mjesto za vaše dijete upravo Velika Britanija.

Kako danas gotovo da i nema osobe koja ne priča engleski jezik i vašem će djetetu biti jednostavnije ako odlučite da nastavi školovanje tamo.

Osim što mu jezik neće biti prepreka, širit će svoj vokabular i učiti jednostavnijenego da doslovce mora krenuti od početka.
Srednjoškolsko gradivo puno je novih termina stoga nije naodmet barem malo djetetu olakšati ove dane osamostaljivanja i sazrijevanja.

Neke od poznatijih srednjih škola i internata u Velikoj Britaniji su Queen’s College, Bedford School, Marymount International School, Eton College i mnoge druge.

Queen’s College poznata je po svojim dobrim rezultatima i velikom broju učenika s dobrim akademskim postignućima. Smještena je u gradiću Taunton, oko tri sata udaljenom od Londona.

Iznimno se ponose svojim individualnim pristupom svakom učeniku te malim razredima.
Omogućavaju smještaj na dnevnoj, tjednoj i godišnjoj razini, a nude i umjetničke školske programe vezane uz glumu, glazbu i ples.
Učenici imaju mogućnost sudjelovati u brojnim sportskim aktivnostima, ali i drugim aktivnostima na otvorenom poput planinarenja, ronjenja i slično.

Bedford School rezervirana je samo za dječake između 7 i 18 godina.
Smještena u Bedfordu, oko sat i pol udaljena od Londona, ova škola uči dječake razmišljati izvan okvira, razvija njihovu inteligenciju i priprema ih za nemilosrdan svijet oko nas.

Nudi im smještaj i aktivnosti na dnevnoj, tjednoj i godišnjoj razini i to u kućama s nadzorom odraslih osoba koje im omogućavaju da barem donekle osjete domaću atmosferu.

marymount-international-school

Marymount International School udaljena kojih pola sata od samog centra Londona škola je namijenjena samo djevojčicama.
Ovdje omogućavaju djevojčicama da budu pune samopouzdanja, da rade na sebi i da budu potpune osobe.
Školska filozofija temelji se na kršćanskim vrijednostima, a ponose se individualnim pristupom te malim razredima.

Eton College škola je koja se iznimno ponosi svojim rezultatima, zaposlenicima i učenicima.
Ova je škola rezervirana samo za dječake, a ponose se s gotovo šesto godina tradicije.
Ovdje razvijaju kako individualnost, tako i timski rad, ali i samopouzdanje svakog pojedinca.

Škola traje 5 godina i priprema dječake za život koji je pred njima. Smještena je u Berkshireu, malo više od sat vremena udaljenom od Londona.

Švicarska

Švicarska se ponosi dvojezičnim školama od kojih neke rade i po američkim programima. Samo neke od škola su Lemania College ili International School of Schaffhausen.

Lemania College

Lemania College škola je osnovana 1908. godine, a smještena je u gradu pod nazivom Lausanne. Ovo je mješovita škola koja svake godine okupi i do 900 učenika iz ranih zemalja što omogućuje odrastanje u multikulturalnom okruženju.

Zalažu se kako za adekvatno obrazovanje prilagođeno svakom pojedincu, tako i za njihov cjelokupni rast i razvoj. Učenici žive u kućama koje su pod stalnim nadzorom odraslih osoba koje se i ovdje trude stvoriti domaću, kućnu atmosferu.

International School of Schaffhausen kao što i samo ime govori škola je smještena u malom gradu Schaffhausenu na sjeveru Švicarske.

Škola je internacionalna, a pohađaju ju učenici iz preko 30 zemalja. Što se tiče godina, to je škola za mlade ljude između 16 i 19 godina starosti u kojoj pažnju posvećuju kako školskim, tako i izvannastavnim aktivnostima te intelektualnom i psiho fizičkom razvoju svakog pojedinca.

Izdvajamo

Ovo su samo neke od mogućnosti školovanja vani koje zasigurno daju uvid u ono što očekuje vašu djecu ako se odluče nastaviti školovanje izvan granica Hrvatske. Sve ovisi o preferencijama, željama i mogućnostima vašeg djeteta i vas, stoga dobro razmislite, proučite sve mogućnosti i odlučite što je najbolje za vašeg budućeg srednjoškolca.

Autor: Vedrana Duić Loparić