Razvoj bebe od prvih tjedana do godine dana – što može vaše dijete

Vaše vam se dijete može po porođaju činiti bespomoćno, no zapravo, ima mnogo sposobnosti.

Tijekom prvih šest tjedana djetetova života njegov je glavni cilj prilagoditi se uvelike različitom svijetu izvan maternice. Provelo je devet mjeseci plutajući u okruženju koje je zadovoljavalo svaku njegovu potrebu – sada mora plakati kako bi dobilo večeru, a i sve ostalo. Stoga je to za njega isprva veliki šok.

Dok se prilagođava, počet će istraživati svoje tijelo i svoje novo okruženje. Uz vašu pomoć, toliko će se brzo razvijati, i mentalno i fizički, da ćete ponekad primjećivati dnevne promjene.

Općenito, veći razvoj se obično događa u naletima. Činit će se da je vaša beba na pragu promjene neko vrijeme, gotovo kao da sprema informacije jer zna da će uskoro napraviti korak u nepoznato.

Potom učini taj korak i počne raditi stvari za koje ste dan ranije mislili da su nemoguće. No, sva su djeca različita u vremenu koje im je potrebno za razvijanje vještina, a sve opće smjernice se tako trebaju i shvaćati.

Neka će djeca progovoriti s 10 mjeseci, ali će im možda trebati duže da razviju jezične vještine, dok će drugi samouvjereno brbljati sa 18 mjeseci, ali neće pričati dok ne napune gotovo dvije godine.

Razvoj vašeg djeteta čini se tako fascinantnom za promatranje, a prva djetetova godina će vjerojatno biti jedno od najuzbudljivijih razdoblja u vašem životu.

Stoga, trudite se biti uključeni što je više moguće i pokušajte ne propustiti prvi smiješak, puzanje, prve korake i “riječi”, naprosto sve stvari koje će ostati zauvijek urezane u vaše sjećanje.

Tjedan 4 Možda će gledati naokolo tražeći izvor zvuka. Pažljivo gleda kada ge se hrani ili mu se priča. Prestaje plakati kada ga se podigne ili mu se priča. Kada leži na trbuhu, može na trenutak podići glavu.
Tjedan 6 Vaše vas dijete počinje raspoznavati i smijati vam se, čak i ako mu ne pričate. kada se smijete i govorite u isto vrijeme, ono se također možda nasmije i počne smijuljiti.
Tjedan 8 Možda će gledati u svoje ruke, otvarajući ih, hvatajući jednu s drugom i vrtjeti prstiće. Također se može usredotočiti i pratiti igračku smještenu oko 20 cm ispred njegovog lica. To je važna faza za privikavanje na vezu između onoga što vidi, čuje i može dodirnuti.
Tjedan 10 Počinje ga zanimati što se oko njega događa. Budan je u dužim intervalima.
Mjesec 3 Pogledat će kada ga se hrani. Počinje očekivati ugodne stvari – uzbudi se kada vidi pripremljenu bočicu, naprimjer.
Mjesec 4 Pokazuje znatiželju prema novim stvarima i stavljati ih u usta. Uživat će u skakutanju dok ga pridržavate uspravno. Možda će početi povlačiti koljena i odgurivati se stopalima, te podići ramena kako bi se odguralo rukama, koristeći mišiće koje će kasnije trebati za puzanje. Može se usredotočiti na širok vizualni spektar te lagano može oblikovati ruke kako bi uhvatio predmet. Možda počne plakati kada napustite prostoriju.
Mjesec 5 Mišići u njegovim leđima su ojačati te može udobno sjediti, ako ima potporu, na dnu kralježnice. Također može okretati glavu s jedne na drugu stranu.
Mjesec 6 Možda se uzbudi kada čuje glas nekoga koga dobro poznaje. Smije se te počinje koristi ruke kako bi istražilo različite teksture. Seže pomoću jedne ili obje ruke kako bi držalo igračku. Može držati glavu, prsa i abdomen s poda kada leži na trbuhu.
Mjesec 7 Počinje koristiti prste i palčeve za hvatanje i držanje. Može se ponoviti riječ od dva sloga, naprimjer “ma-ma”, “ta-ta”. Počinje koristiti žlicu. Vjerojatno će se moći poduprijeti u puzajućem položaju sa samo jednom rukom.
Mjesec 8 Dijete može sjediti tijekom dužih razdoblja bez potpore i nagnuti se kako bi podiglo stvari. Može se podići na sve četiri te činiti svakojake pokrete kotrljanja, guranja i okretanja. Počinje puzati ili će mu možda biti draže povlačiti se preko poda ili po maminom trbuhu ili stražnjici.
Mjesec 9 Može se podići koristeći pokućstvo kao oslonac. Beba počinje puzati ili se povlačiti po stražnjici. Možda će mu isprva biti lakše puzati unazad. Prepoznaje svoje ime. Igra se skrivača. Uživa hraneći se sitnom hranom. Dijete u toj dobi može pokazivati predmete, pljeskati i mahnuti na pozdrav.
Mjesec 11 Počinje se pridizati u stojaći položaj te možda u tom položaju i zaglavi. Može se bočno kretati oko pokućstva.
Mjesec 12 Dijete počinje samostalno stajati te možda napravi nekoliko samostalnih koraka. Može podići sićušne predmeta, i uživa u bacanju stvari te punjenju i pražnjenju spremnika. Možda vam pruži igračku ili drugi predmet ako ga to zatražite. Sluša i pokazuje poznate predmete u slikovnici. Na grljenje uzvraća maženjem.

Tekst omogućio: Veble