Razdvajanje od djeteta

Prirodno je da dijete prilikom razdvajanja od majke ili oca osjeća tjeskobu. Razina tjeskobe kod djece može varirati od potpune histerije do prestanka plača nakon samo par minuta. Kako dijete postaje starije, uz roditeljsku pomoć i malo vježbi, tjeskoba, plač ili jecanje trebali bi nestati.

U ranom djetinjstvu plakanje ili čak izljevi bijesa normalne su reakcije na razdvajanje djeteta od roditelja. Pojava tjeskobe obično se kod djece pojavljuje nešto prije prvog djetetovog rođendana a može potrajati sve do četvrtog rođendana. Djeca tijekom vremena postaju svjesnija odvajanja te će njihova reakcija postati glasnija, uplakanija i teže će se zaustaviti.

Strah koji dijete osjeća prilikom odvajanja je posve normalan međutim prejaka reakcija na odvajanje može dijete spriječiti u obavljanju normalnih aktivnosti. Djeca koja razviju preveliku reakciju mogu već i pri samoj pomisli na razdvajanje ‘osjećati’ mučninu ili izbjegavati igru sa svojim vršnjacima te tražiti društvo svojih roditelja uz čvrsto prianjanje uz njih.

razdvajanje-1

Koraci za privikavanje na odvajanje
Uvijek budite dosljedni. Nemojte podleći djetetovom plaču ili zazivanju te dosljedno provodite vježbe odvajanja. Dosljednost i marljivost će se na kraju isplatiti.
U prvim trenucima ostavite dojenče s osobom koja će se brinuti o njemu a potom se odmaknite iz njegovog vidokruga na kratko vrijeme. Tijekom vremena produljujte odlazak iz djetetovog vidokruga i nemojte reagirati na njegov prvi plač.
Kada je dijete gladno ili umorno osjećaj tjeskobe se pojačava tako da vježbe planirajte nakon hranjenja ili poslije buđenja.
Pokušajte uspostaviti stabilan raspored tijekom dana jer stabilnost u obavljanju dnevnih obveza može pomoći ublažiti djetetovu nesigurnost.
Kod starije djece razvijajte brze rituale odvajanja poput mahanja kroz prozor, puse i zagrljaja za odlazak. Naglasite svojem djetetu da odlazite ali da ćete se sigurno vratiti.
Djetetu objasnite njegovim riječima da ćete se vratiti kad bude vrijeme za ručak ili kad završi omiljeni crtani film na televiziji.
Održite obećanja o svom povratku i time izgradite povjerenje kod svog djeteta i njegove sposobnost da se odvoji od vas i postane samostalno.
Pružite djetetu mogućnost odabira što želi raditi nakon vašeg odlaska, samim time će se dijete osjećati sigurnije.
Prilikom razdvajanja ostanite mirni, time ćete svojim primjerom pokazati djetetu kako odvajanje nije ništa strašno.
Iznad svega ne odustajte od vježbi. Prekid ili nedosljednost mogu vratiti sve vaše pokušaje na početak ili čak i pogoršati stanje.

Autor: Borna Marić