Pet koraka do usnulog djeteta 1. dio

Zasigurno ste pomislili: Hej, tek smo na početku, a autor već prelazi na stvar – samo pet koraka i dijete će spavati snom pravednika!

To nije slučajnost, dapače, pošli smo od pretpostavke da ste jedan očajni roditelj kojem pomoć treba odmah i zasigurno ste preumorni da biste se probijali kroz hrpu činjenica, različitih teorija i uvodnog materijala.

Evo kako zaista stoje stvari. Da biste ovih ovih pet koraka uspješno svladali, na svoje ali i zadovoljstvo vašeg djeteta, morate razumjeti kako dojenčad spava.

Oni zaspivaju i spavaju drugačije od odraslih osoba. Vrlo je važno to razumjeti kako bi vaša očekivanja glede noćnog obiteljskog „života“ bila objektivna. Što ćete bolje razumjeti noćne potrebe svojeg djeteta, to će bolje spavati svi članovi vaše obitelji.

Prvo poglavlje nudi pregršt korisnih savjeta koji će vam pomoći pri uspavljivanju djeteta, ali i u sitnim noćnim satima kada dijete iz bilo kojeg razloga bude budno.

Koraci koji slijede pomoći će vašem djetešcu da usvoji rutinu uspavljivanja i lakše ponovo zaspi nakon neplaniranog buđenja.

Vaše će dijete možda biti raspoloženo za spavanje, a možda i neće, no, bilo kako bilo, savjeti u ovom poglavlju pomoći će vam da se i vi i vaše dijete bolje naspavate.

Evo kratkog prikaza pet koraka iz ovog poglavlja:

1. Otkrijte mjesto na kojem vi i vaše dijete najslađe spavate
2. Naučite prepoznati kada je vaše dijete umorno
3. Osigurajte sigurno i ugodno okružje koje potiče na spavanje
4. Osmislite rutinu prije polaska u krevet
5. Pomozite svojem djetetu da spava u duljim intervalima

Važna napomena: Ako je vaše dijete novorođenče (mlađe od dva mjeseca), ne provodite ovaj niti bilo koji drugi plan spavanja.

Novorođenčad nije spremna za usvajanje zrelih obrazaca ponašanja. U ovoj fazi puno je važnije upoznati svoje dijete na opušten i intuitivan način od uvođenja bilo kakvih rutina vezanih uz uspavljivanje.

Povezivanje s vlastitim djetetom u prvim tjednima njegova života učinit će noćno roditeljstvo u mjesecima koji slijede kudikamo lakšim i jednostavnijim. Budite svjesni da neće sve redom, što ovdje predlažemo, biti primjenjivo na vaše dijete.

Nismo ljubitelji knjiga o roditeljstvu koje poručuju:

„Evo kako ćete to učiniti. Ovo je jedini ispravan način. Žao nam je ako se ne poklapa s onim kako ste vi zamišljali roditeljstvo.“ Mi vjerujemo da roditelji koji poznaju i vole svoje dijete najbolje znaju procijeniti što je za njega dobro.

Ponudit ćemo vam brojne strategije pomoću kojih vaše dijete može usvojiti dobre spavalačke navike. Za koju ćete se odlučiti, ovisi o jedinstvenom spavalačkom temperamentu vašeg djeteta. Počnimo, dakle, i – triput hura za dobar noćni san… napokon!

1. KORAK: OTKRIJTE MJESTO NA KOJEM VI I VAŠE DIJETE NAJSLAĐE SPAVATE

Gdje će vaše djetešce najslađe zaspati?
S vama u vašoj postelji?
U kolijevci, samo u krevetiću ili u krevetiću tik do vaše postelje?
Možda u kolijevci u svojoj sobi?
Gdje se vi najbolje naspavate?
Gdje biste željeli da vaše dijete spava?

U stvarnosti budite spremni da ćete redovito mijenjati mjesto spavanja dok ne pronađete savršenu poziciju za sve članove svoje obitelji.

Također, očekujte da će se planovi oko spavanja mijenjati kako vaše dijete prelazi iz jedne u drugu razvojnu fazu. Jedine osobe koje znaju odgovor na pitanje gdje će dijete spavati jesu mama i tata.

Osluhnite što vam vaše djetešce i vaš unutrašnji glas pokušavaju reći! Možda ste upravo dobili dijete (ili ćete ga dobiti uskoro) i pokušavate dokučiti gdje ćete mu urediti mjesto za spavanje.

Ili vam trenutačna organizacija ne odgovara, pa se nitko u obitelji ne uspijeva noću naspavati. Kakva god bila vaša situacija, pokušajmo zajedno istražiti tri mogućnosti koje vam se nude.

1A. Dijete spava samo u svojoj sobi. Ovo je uobičajena slika koju novopečeni roditelji kreiraju u svojoj glavi dok očekuju dolazak prinove u svoju obitelj.

Dok prelistavate časopise za uređenje doma, vidjet ćete fotografije nasmijanih roditelja (koji izgledaju naspavano i odmorno) kako smještaju svoje dijete u kolijevku koja se nalazi u kutu prekrasno uređene dječje sobice dok kroz prozorske zavjese dopire filtrirano svjetlo od umjetno stvorenog zalaska sunca.

Roditelji zadivljeno promatraju svoje djetešce dok im se ono zadovoljno osmjehuje. Promatrajući fotografiju, zamišljate da će tako biti i s vašim djetetom.

Potapšat ćete ga po trbuščiću, poljubiti u obraščić i tiho prošaptati: „Laku ti noć!“ Ono će polako sklopiti okice, a vi ćete na prstima tiho izići iz sobice da biste sa svojim suprugom, zagrljeni, proveli ostatak ove prekrasne večeri.

Zvuči poput bajke, zar ne? Hoće li postati stvarnost?

Jednoga dana hoće, ali ne još. Većina dojenčadi, ako ne i sva, ima puno veće potrebe za roditeljskom blizinom tijekom noći nego što to sugeriraju fotografije iz raznih časopisa, i najčešće ne pristaje olako na metode brzog uspavljivanja.

Hoće li ovakav plan spavanja uspjeti?

Mogao bi proći kod nezahtjevne djece. Dobrice lakše utonu u san, i rjeđe se bude noću, ovisno o tome gdje spavaju.

Neki od vas, budućih roditelja, vjerojatno u ovom trenutku odobravajući kimate glavom: „Da, takvo će i naše zlato biti, zar ne, ljubavi?“ Ima među vama i onih koje je već pogodila spoznaja da su blagoslovljeni s djetetom koje će trebati puno više bliskosti nego što je nudi ovakav plan spavanja.

Oni među vama koji se pridržavaju plana vjerojatno u ovom trenutku prolaze kroz jednu od ove dvije faze:

(1) vaše je djetešce mjesecima izvrsno spavalo u svojoj kolijevci i odjednom se počelo često buditi, ili (2) ste mjesecima pokušavali svoje dijete naviknuti da spava u kolijevci u svojoj sobi i sad ste oboje do kraja iscrpljeni.

Imate dvije mogućnosti. Možete i dalje biti ustrajni u pokušajima da naučite dijete spavati u kolijevci, pomažući si pritom koracima koje ćemo vam ponuditi, ili možete razmisliti o drugačijem planu spavanja za svoje dijete.

Zašto vaše djetešce ne spava dobro u kolijevci, samo u svojoj sobi?

Možda mu izbijaju zubići ili mu neki drugi fiziološki problem privremeno remeti miran san. Ali, možda stvari nisu tako jednostavne.

Ako vaše dijete nikad nije dobro spavalo samo u sobi, i noći provedene jurnjavom amo-tamo po hodniku da biste ga umirili polako uzimaju svoj danak, možda vam time poručuje da tijekom noći ima potrebu za vašom blizinom i utjehom.
*(O tom problemu detaljno pročitajte u 3. i 12. poglavlju. knjge “Kako uspavati dijete”)

„Ali, naše se dijete najbolje naspava samo u svojoj sobi“, reći će vam vaši najbolji prijatelji. Svako je dijete drugačije. Neka djeca imaju izraženiju potrebu za roditeljskom bliskošću i tijekom dana i noću dok spavaju.
*(Na 73. do 75. stranici knjige “Kako uspavati dijete“potražite tekst o osobnostima dojenčadi i kako one utječu na noćno spavanje)

Vrijeme je da odbacite iluzije iz raznih časopisa i otkrijete što je najbolje za vas i vaše dijete. Kada bismo morali odabrati najvažniju poruku ove knjige, bila bi to ova: Vjerujte svojim instinktima i sami donesite odluku o tome što je najbolje za vas i vaše dijete.

uspati-djete-1

2b. Dijete spava u vašoj sobi, ali ne i u vašem krevetu. Na ovakvu organizaciju spavanja najčešće ćete nabasati u ovim slučajevima: kod obitelji koje žive u stanu s jednom spavaćom sobom (poput obitelji stažista dr.

Boba u trenutku kad mu se rodio drugi sin – četvero ljudi spava u jednoj sobi!) i kod obitelji koje žele da im dijete bude blizu (ali, opet, ne toliko blizu da ih udara svojom nožicom u rebra).

Možda želite da vam dijete bude blizu iz praktičnih razloga, jer se budi nekoliko puta noću i vama je jednostavnije da vam tada bude „pri ruci“. Ili je vaše dijete možda izvrstan spavač, ali vi ga zbog svog mira želite uvijek imati blizu sebe.

Evo koje su prednosti dijeljenja spavaće sobe s djetetom:

• Kada se dijete probudi, dovoljno je samo ispružiti ruke ili napraviti korak da biste ga primili i utješili.
• Dobre su vam šanse da uspijete umiriti dijete prije nego što se potpuno probudi i jako uznemiri.
• Ako se iz bilo kojeg razloga probudite, dovoljno je samo baciti pogled i uvjeriti se da je s vašim djetešcem sve u redu.
• Premda vam je dijete na dohvat ruci, i dalje je bračna postelja rezervirana za vas i vašeg partnera.
• Djeca uživaju u osjećaju sigurnosti.
• Bez puno gnjavaže lako možete prebaciti dijete k sebi kako biste ga nahranili ili presvukli i opet ga ponovo uspavati.

Dakako, nije uvijek sve tako jednostavno:

• Imate li lagan san, možda ćete se buditi na svaki i najmanji djetetov zvuk.
• Dijete se može naviknuti na vašu blizinu i zbog toga se češće buditi da bi jelo i malo se s vama pomazilo.
Evo nekoliko uobičajenih aranžmana koji vašem djetetu omogućuju potpunu sigurnost u vašoj spavaćoj sobi:

Na dohvat ruci. Najbliže mjesto na kojem vaše dijete može spavati a da pritom ne dijelite postelju njegov je krevetić primaknut uz rub vašega. S takvim aranžmanom spavanja mirne duše možete svojoj brižnoj rodbini objaviti da vaše dijete ne spava s vama u krevetu.

Budući da je dijete na zasebnom madracu, neće osjetiti svaki vaš pokret, a isto vrijedi i za vas. Vi i vaš partner i dalje ćete moći uživati u svom intimnom kutku, a pritom ćete istog trenutka moći reagirati počne li se dijete buditi (jer vam je na dohvat ruci), čime ćete spriječiti da se potpuno razbudi i počne plakati.

Krevetić ili kolijevka. Prednost je tih ležajeva u tome što ih možete smjestiti uz svoj krevet, ali pristup djetetu nije tako jednostavan kao u prethodnom primjeru.

S druge strane, kolijevka i krevetić lako se premještaju, pa bez većih napora možete testirati hoće li dijete jednako dobro spavati u svojoj sobi.

Krevetić-ljuljačka. Ova ljuljačka za novorođenčad zapravo je poput kolijevke s mekanim dnom. Visi na opruzi unutar čeličnog okvira i pri svakom djetetovu pokretu nježno se zanjiše, što mu pomaže da lakše utone u san.

Prednost je ovog ležaja u tome što se lako premješta pa dijete može spavati u bilo kojoj prostoriji u vašem domu. Također, možete je smjestiti blizu svoga kreveta kako bi vam dijete bilo na dohvat ruci.
* (Na stranici 41. knjige “Kako uspavati dijete”potražite više informacija o najnovijim pomagalima za uspavljivanje novorođenčadi koja nemirnoj djeci omogućuju mirniji i kvalitetniji san.)

3c. Dijete spava u vašem krevetu. Čitajući možda dođete do zaključka kako vašem djetetu nije dovoljno to što s vama dijeli sobu. Ono mora osjetiti vašu blizinu, u protivnom se svako malo budi iz sna.

Možda vaše dijete još nije ni rođeno, ali vi već sad znate da ga od prvog dana želite pokraj sebe u krevetu. Često majke razmišljaju kako je njihovo tek rođeno dijete bespomoćno i nezaštićeno nakon devet mjeseci provedenih u sigurnosti maternice.

Moguće je i to da tek upoznajete svoje dijete i još uvijek ne možete sa sigurnošću tvrditi što točno želite. Ako već niste, vrlo je vjerojatno da ćete se suočiti s ovakvim scenarijem: čim spustite uspavano dijete u krevetić, ono će se probuditi, a kad ga smjestite pokraj sebe, odmah će mirno zaspati – a s njim i vi.

Vaše vam dijete šalje jasnu poruku da mu je za miran san potrebna vaša blizina. Što možete učiniti? Približite njegov krevetić uz svoj!

uspati-djete-2

Spavanje s djetetom ima mnogo prednosti:
• Dok uspavljujete svoje dijete, i sami možete zaspati pokraj njega.
• Dijete će lakše ponovo utonuti u san jer ćete ga umiriti prije negoli se potpuno razbudi, a i vi uz njega.
• Dijete će, zahvaljujući vašoj blizini, spavati bolje i duže.
• Osam sati koje će provesti u vašoj blizini blagotvorno utječu na djetetov razvoj.
• Zaposlenim roditeljima omogućuje dodatno vrijeme za zbližavanje s djetetom.
• Rezultati istraživanja pokazali su da se majke koje spavaju s djetetom – čak unatoč čestim prekidima sna – bolje odmore od onih koje spavaju odvojeno od djeteta.

Budite oprezni jer se ove prednosti zajedničkog spavanja lako mogu pretvoriti u nedostatke (ovisno o vašem pogledu na njih):
• Dijete bi se zbog vaše blizine moglo buditi češće.
• Neki roditelji ne spavaju dobro ako je dijete pokraj njih. Njima je potrebna djetetova blizina, ali uz određenu distancu.
• Možda će majka spavati izvrsno uz svoje dijete, ali otac će imati problema sa snom. To bi moglo dovesti do situacije u kojoj će se otac preseliti u drugu prostoriju (na primjer, u sobicu koju je za svoje djetešce uredio vlastitim rukama).
• Jednom kada se dijete navikne na spavanje u vašem krevetu, možda se neće dati iz njega. Neki ljudi to smatraju prednošću jer im odgovara dugotrajna bliskost s djetetom. Drugima pak takav aranžman neće odgovarati na duge staze.

Možda ste dosad uživali u spavanju sa svojim djetetom, ali spomenuti nedostatci (komplikacije) s vremenom počinju utjecati na kvalitetu vašeg sna. Ako se vaš mali partner u spavanju prečesto budi, možete ga pokušati zadržati uz sebe i proći s njim kroz sljedeće korake našeg programa, ili razmislite o alternativnom mjestu na koje ćete ga premjestiti.

Odluke vezane uz zajedničko spavanje ne možete donositi na temelju kratkih „za i protiv“ lista. Zajedničko spavanje dio je povezujućeg roditeljstva koje obitelji može donijeti višestruko zadovoljstvo.

Kako većina roditelja barem kratko vrijeme dijeli postelju sa svojim djetetom, detaljnije ćemo se pozabaviti temom zajedničkog spavanja i kako odlučiti je li to najbolja opcija za vas.

4d. Sve u jednom. U većini obitelji tijekom prvih nekoliko godina djetetova života navike spavanja potpuno se poremete i mijenjaju se iz dana u dan.

Na primjer, dijete koje je zaspalo u vlastitom krevetu, ili čak u vlastitoj sobi, tijekom noći završit će u krevetu svojih roditelja.
Zapamtite, radi se o tome da pronađete način koji najbolje odgovara vama i vašem djetetu i da se svi što bezbolnije priviknete na tuđe navike i potrebe.

Naslov knjige: Kako uspavati dijete
Autor: William, Robert, James i Martha Sears
Izdavač: MOZAIK KNJIGA
Cijena izdanja: 159,00 Kuna
Želite li saznati više o naslovu ili ga kupiti možete to učiniti na ovom linku Kako uspavati dijete