14 načina da izađete na kraj sa mučninom

Trudnoća je nevjerojatna avantura koju često prate i ne tako ugodne jutarnje mučnine.

Dr. Marjorie Greenfield, ginekologica i autorica knjige “The Working Woman’s Pregnancy Book”, ističe da se skoro 70 posto žena susreće s ovim problemom, a da svaka druga trudnica na početku trudnoće povraća.

Jutarnja mučnina može početi već sa šest tjedana i najčešće traje do osmog ili devetog tjedna trudnoće.
Ovo su neki od savjeta kako je možete ublažiti, a tekst je objavljen u magazinu Parents.

Ostanite u krevetu

Nekada je i sama pomisao da morate ustati i otići na posao uzrok mučnine. Kada vidite da niste u stanju riješiti taj problem, ostanite u krevetu tog dana. Vaše tijelo radi prekovremeno kada nosite bebu, tako da se zaslužujete povremeno odmoriti od posla.

Dr. Greenfield savjetuje i da godišnji odmor planirate tijekom sedmog ili osmog tjedna trudnoće kako biste se lakše nosili s ovim poteškoćama.

Mirišite nešto svježe

Trudnicama generalno smetaju neugodni mirisi, ali i neki parfemi, a pošto je jutarnja mučnina često povezana s mirisima, uvijek kad ste u prilici otvorite prozor, prošetajte vani ili mirišite nešto svježe poput ekstrakta limuna ili svježeg čaja.

Govorite o onome što vam smeta

Drugi neće uvijek znati u čemu je stvar, zato treba slobodno razgovarati o onome što vam smeta – bilo da je to suprugov sapun ili poljubac nakon večere, a prije pranja zuba.

Pratite izvore mučnine

Možda shvatite da vaša mučnina potiče od nekih navika tijekom dana, naprimjer mirisa koji dolaze iz susjedove kuhinje, mirisa kokica koje vaš kolega voli peći popodne u mikrovalnoj i slično. Jednom kada identificirate ove izvore, lakše ćete ih zaobilaziti kad god je to moguće.

Pijte dovoljno tekućine

Osam čaša vode dnevno nekad vam bude pravilo jer što ste više hidrirani, šanse za mučninom su manje. Mnogima se doduše gadi i sama pomisao na vodu, ali postoje načini da “zavarate” svoje tijelo tako da određenom hranom pobudite žeđ ili tako što ćete dodati malo leda kako bi piće učinili poželjnijim.

Pronađite hranu koja vam odgovara

Čak i ako je hrana posljednje što biste poželjeli, ona vam je prijeko potrebna. Procijenite što vam najbolje odgovara i držite se toga u periodu najvećih mučnina. Začinjena ili masna hrana generalno uznemirava trbuh, a smiruju ga grickalice poput krekera, suhih žitarica ili pereca.

Jedite malo pomalo

Potrudite se da kada vam je želudac prazan ne trpate u njega previše hrane već jedite pomalo i češće. Neka vam je pri ruci poneki kreker, perec, suho voće ili lješnjaci pa prije nego što ustanete iz kreveta njima pokušajte preduhitriti mučninu.

Budite kreativni s đumbirom

Đumbir je nadaleko poznat po svom umirujućem efektu na želudac, a studije pokazuju da umiruje mučninu. Dodajite ga pomalo u vrelu vodu ili čaj ili grickajte kekse, puding ili kruh kojem je dodan.

Prilagodite svoj kompjuter

Svjetlo kompjuterskog monitora i bljeskanje s njega može prouzrokovati mučnine. Stoga podesite ekran tako da smanjite naprezanje očiju, kao i veličinu fonta, stavite adekvatnu pozadinu koja vas opušta i pauzirajte od gledanja u monitor, a to je najjednostavnije učiniti zatvaranjem očiju.

Skrenite sebi pažnju s mučnine

Mučninu nije lako ignorirati, ali pokušajte naći nešto što će vam odvratiti pažnju, barem nakratko. Čitajte knjigu, slažite puzzle ili odlazite u šetnje. Neke majke kažu da im vježbanje umanjuje mučnine, ali se naravno prije toga posavjetujte sa svojim liječnikom i u svakom slučaju osluškujte svoje tijelo.

Nosite sa sobom potrebne stvari

Nije važno koliko se često dogodi, povraćanje u javnosti nije nešto na šta smo navikli. Kako biste i takve situacije učinili podnošljivim, ne izlazite iz kuće bez par sitnica u torbi kao što su čista majica, pasta i četkica za zube ili vodica za usta, a koriste su i bombončiće s okusom mentola. Uz sve to ubacite i poneki perec, kreker ili grisin.

Razmislite o lijekovima

Ako ne uspijevate izaći na kraj s mučninama i to utječe na vaš kompletan život, posavjetujte se s liječnikom o uzimanju lijekova koji umanjuju ove simptome. Neki od njih su blaži, a neki jači, ali nijedan ne šteti bebi. Ipak, prije uzimanja bilo kojeg lijeka, provjerite šta savjetuje vaš liječnik.

Budite otvoreni i za najčudnije strategije

Ponekad i najčudnije navike imaju efekt u borbi protiv mučnina, tako da se ne trebate bojati slušanja svog tijela i praćenja tih taktika koje “pale”. Nekim ženama se naprimjer gadi okus zubne paste za odrasle, ali im je ugodno kada zube peru dječjom. Druge pak kažu da im pomažu mineralna voda ili neka gazirana pića.

Beba