Zdravi čajevi za trudnice

Trudnice bi trebale za vrijeme trudnoće piti određene vrste čajeva koji pomažu u različitim situacijama i oni mogu svakoj budućoj mami biti odličan saveznik za podršku optimalnog zdravlja u trudnoći.

Biljni čajevi osiguravaju dodatan izvor hranjivih tvari kao što su magnezij, željezo, kalcij, no naravno treba biti oprezan i dozirano konzumirati biljne čajeve.
U trgovinama vjerojatno već postoje mješavine čajeva koji su namijenjeni trudnicama tako da se mogu odmah konzumirati, a ima i čajeva koji se piju iza poroda kako bi se potakla veća količina mlijeka u grudima za dojenje.

Podjela čajeva

Čajevi koji su izvorno poznati i vode se baš kao čajevi, odnosno nisu biljni čajevi su crni, zeleni i oolong čajevi.

Crni čaj je najčešći tip i obično ga nalazimo kao mješavine pod nazivima su engleski doručak, Earl Grey i Orange Pekoe.

Zeleni čaj je delikatnijeg okusa od crnog čaja, a oolong čajevi su kombinacija zelenog i crnog čaja.
Svi ovi čajevi sadrže različite količine kofeina i antioksidansa i izrađeni su od lišća čaja biljke.

Izdvojeno:

> Treba znati da ovisno od vrste lišća i njihove veličine ima više ili manje kofeina u čaju. On se na da filtrirati i čajevi uvijek imaju određeni postotak kofeina, za razliku od kave koju možemo dobiti da nema nimalo kofeina.

Biljni čaj

Biljni čajevi izrađuju se od korijena, cvijeća, sjemenki, lišća raznih biljaka, bobičastog voća, cvijeća, ali ne iz stvarnog lišća čaja i to stvara temeljnu razliku. Ovakve vrste čajeva, napitaka mogu se koristiti i u ljekovite svrhe budući svojim sastojcima imaju svojstva pomaganja u održavanju zdravlja.

Izdvojeno:

> Za razliku od čajeva dobivenih iz lišća čaja, biljni čajevi ne moraju sadržavati kofein, odnosno ne sadrže ga

Koji čajevi se sigurno mogu konzumirati tijekom trudnoće?

Non-biljni čajevi mogu se piti za vrijeme trudnoće bez obzira što nisu nisu biljni zato što se pretpostavlja da imaju velike zdravstvene koristi zbog većeg sadržaja antioksidansa. Ovaj čaj sadrži kofein, te se stoga trudnicama i dojiljama, samo iz tog razloga, preporučuje piti u manjim količinama i samo u dnevnim satima. Također još uvijek nema dovoljno dokaza o tome kako biljni čajevi utječu na fetus. Treba u svakom slučaju izbjegavati biljne čajeve koji sadrže začinske biljke u svom sastavu, jer začinske biljke mogu biti toksične. Savjetovanje sa primaljom ili liječnikom zasigurno je najrazumiji korak kada biramo koju vrstu čajeva ili biljnih čajeva treba piti u vrijeme trudnoće.

Izdvojeno:

> Čajevi koji sadrže list crvene maline smatraju se vrlo korisnim u trudnoći. Medicinske studije su pokazale da se list crvene maline može konzumirati sigurno tijekom trudnoće. Smatra se da ovaj čaj smanjue rizik od preranog ili prekasnog poroda.

Što sadrži šalica čaja

Uobičajena čajna šalica čaja sadrži oko 40 do 50 miligrama kofeina.
Stoga trudnice trebaju paziti kada piju čajeve koji nisu biljni. Kofein dolazi do bebe preko placente,a beba nemože provariti kofein zbog nerazvijenog metabolizma.

Izdvojeno:

> Trudnice i dojilje trebaju pripaziti da nikako ne konzumiraju u bilo kojem obliku kofeina za vrijeme dojenja, jer mogu pridonijeti poremećaju sna u dojenčadi
Upravo zato što nema dovoljno dokaza o tome koliko kofein utječe na plod u trudnice ili na dojenčad tijekom dojenja, treba ga svesti na minimalnu mjeru i vrlo malo konzumirati. Uvijek je najbolje o svemu posavjetovati se s primaljom ili svojim liječnikom

Koje su korisne biljke dobre u čajevima za vrijeme trudnoće i dojenja

Crvena malina bogata je željezom te pomaže kod povećanja mlijeka u dojilja, smanjuje mučninu i olakšava bolove u leđima. Čaj koji sadrži list crvene maline treba piti nakon trećeg tromjesječja. Pepermint je koristan za ublažavanju mučnina, jutarnjih mučnina i nadutosti.
Matičnjak ima smirujući učinak i pomaže u smanjenju nesanice i eventualne razdražljivost.
Korijen đumbira (pomaže u ublažavanju mučnine i povraćanja.
Maslačak bogat je vitaminom A, kalcijem i željezom, a maslačkov korjen maslačak korjen dobar je i za jetru.
Kamilica sadrži visok postotak kalcija i magnezijem, te pomaže kod nesanice i upale zglobova.
Kopriva je bogata vitaminima A, C, K, kalijem, kalcijem i željezom. Dosta se koristi u čajevima za vrijeme trudnoće.
Šipak je prirodan izvor vitamina C i pomaže jačanju imunološkog sustava.
Lucerna ima vitamina A, D, E i K, a posebno je dobar u kasnijoj trudnoći zbog vitamina K koji pomaže spriječiti postporođajne krvarenje.

*Informacije sadržane u ovom članku su isključivo informativne naravi te nam nije namjera davati zdravstvene savjete. Molimo posjetite liječnika za bilo koja pitanja o zdravlju.

Piše: Wishmama