3 bitna faktora koji utiču na plodnost žene!

Postoje tri bitna faktora koji mogu utjecati na mogućnost ostvarivanja trudnoće.

Dob žene

Dob žene je najvažniji faktor plodnosti. Žena se rađa s definiranim brojem jajnih stanica (1-2 milijuna) koje se troše i ne mogu se obnavljati.
Mlađe žene imaju bolju kvalitetu jajnih ćelija.

Kako žena stari i prelazi 30. godine života, tako i kvaliteta njenih jajnih stanica progresivno opada te je sve manja vjerojatnost da će jajne ćelije biti zdrave i da će se od njih razviti embrij s normalnim brojem kromosoma i normalnom genetskom strukturom.

Odgađanjem rađanja, starenjem i sve većim mogućnostima oštećenja reprodukcijskog sistema žene i muškarca, trajno se umanjuje šansa za normalnu trudnoću.
Idealno vrijeme za rađanje u žene su njene dvadesete godine, dok je u tridesetima trudnoća još lako moguća, iako je povezana s više komplikacija.

Težina kod žene

Težina je važna iz više razloga. Nizak ili visok indeks tjelesne mase može uticati na ovulaciju i stoga ometati trudnoću.
Postoje dokazi da pacijentice s indeksom tjelesne mase iznad 30 imaju veći rizik od pobačaja i manje uspjeha u liječenju asistiranim reprodukcijama.

Osim toga u ovom slučaju ovaj visoki indeks može biti znak sindroma policističnih jajnika.
Stoga je važno pokušati zadržati normalni indeks tjelesne mase kada pacijent želi ostvariti trudnoću.

Prethodne trudnoće

Općenito se smatra da žena koja je već bila trudna ima bolje šanse za uspjeh u postizanju nove trudnoće.

Ipak, to nije slučaj ako su ove trudnoće završile pobačajem. Činjenica je da što je više pobačaja žena imala veća je mogućnost da se nova trudnoća ponovno završi pobačajem.

U tim slučajevima moraju se testirati genetski uzroci, kao i hematološki i imunološki aspekti kako bi se poboljšao ishod.

Izvor: Plava poliklinika