Iskustvo rođenja vašeg djeteta

Porođaj nije dugačak i fizički zahtjevan proces samo za vas, već on uključuje i značajne promjene za vaše dijete dok se ono privikava na život izvan maternice.

Vaše je dijete dobro pripremljeno za putovanje u vanjski svijet. Na primjer, budući da ploče njegove lubanje nisu fiksne, njegova se lubanja prilagođava obliku rodnice dok putuje kroz nju.

Lubanja vašeg djeteta će se vratiti u normalno stanje unutar 24 do 48 sati nakon porođaja. Također se čini da živčane veze koje bi navele dijete da osjećaje tijekom porođaja interpretira kao bol u vrijeme porođaja još nisu razvijene.

Prilagodba životu

Pritiska na tijelo vašeg djeteta dok prolazi kroz uski porođajni kanal je zapravo od pomoći u njegovoj pripremi za život izvan maternice. Pritisak na njegovu glavu uzrokuje ispuštanje tiroida i adrenalnih hormona koji mu pomažu u regulaciji temperature nakon porođaja.

Stiskanje prsa djeteta tijekom prolaska kroz rodnicu uzrokuje izbacivanje tekućine i sluzi iz pluća. Ovaj pritisak također sprječava udisanje tekućine i krvi dok prolazi kroz rodnicu. Ovo pomaže njegovoj pripremi na prvi udah kada izađe iz rodnice.

Dok vaše dijete prolazi kroz porođajni kanal, javlja se kratkotrajna hipoksemija, nedostatak kisika, budući da je pupčana vrpca stisnuta. Kada dijete izađe iz vašeg tijela, prsa vašeg djeteta se mogu proširiti te je uklonjen pritisak na njegovu glavu; što potiče instinktivnu reakciju na hipoksemiju, a to je udisaj. To je poriv za disanjem.

Prvi udah vašeg djeteta

Kako bi bilo osigurano dovoljno kisika nakon što je pritisnuta i prerezana pupčana vrpca, trebaju se dogoditi velike promjene u srcu i plućima vašeg djeteta. Dok je bio u vašoj maternici, kisik je dobivao kroz vaše krvne žile u posteljici a ne svojim disanjem.

Budući da je njegovo srce moralo pumpati krv uz posteljicu kao i oko tijela, krv je uvelike bila preusmjerena u njegova pluća.

Prvi put kada vaše dijete udahne, ono započinje s velikim promjenama u svome tijelu. Dok mu se pluća pune zrakom, sićušne vrećice zraka u plućima mu se počinju širiti. kisik uzrokuje opuštanje krvnih žila u plućima, a to potiče povećanje protoka krvi.

Otvori na njegovom srcu koji dozvoljavaju odvajanje krvi iz njegovih pluća, zatvaraju se ubrzo nakon porođaja. Pupkovina vašeg djeteta se rasteže, a dok se ovo događa, arterije se zatvaraju. inače bi vaše dijete izgubilo krv kada se odvaja posteljica.

Prvi plač vašeg djeteta

Iako ne plaču sva djeca odmah nakon rođenja, šok porođaja kod novorođenčeta obično uzrokuje neku vrstu reakcije. Vaše dijete može plakati nekoliko minuta po porođaju, ili može prestrašeno viknuti i potom se smiriti.

Ako je, međutim, pod utjecajem lijekova protiv boli koji us dani vama, možda neće plakati dok ne prođe neko vrijeme od porođaja.

Jeste li znali

Vaše dijete instinktivno traži bradavicu
Sposobnost vašeg djeteta u pronalaženju bradavice odmah po porođaju je zadivljujuća. istraživanja su pokazala da dijete povezuje miris tekućine na svojim rukama sa mirisom majčinih bradavica. Ako je stavljeno na majčin trbuh, ono čini pokrete slične puzanju kako bi došlo do grudi.

Možda će upotrijebiti svoj dodir i vid kako bi pokušalo pronaći grudi. Ovo je razlog zbog kojeg prvi sat može biti ključan za uspješno dojenje.

Uz dopuštenje: Veble
Više detalja: Vaša trudnoća
Autor: Anne Deans