Bušenje ušiju bebama i maloj djeci – da ili ne?

Nedavno je u Ujedinjenom Kraljevstvu pokrenuta peticija o postavljanju zakonske dobne granice za bušenje ušiju djeci, s argumentom da je bušenje ušiju oblik nasilja kojim se nepotrebno nanosi bol te izaziva strah. Vidjeti danas bebu s naušnicama nije nimalo neobično, gotovo je dio tradicije i podrazumijeva se te su se rasprave donedavno svodile samo na to je li lijepo ili nije lijepo vidjeti naušnice na malom djetetu. S pedijatrijskog odnosno zdravstvenog aspekta taj se zahvat nije razmatrao.

Dio tradicije ali…

U nekim kulturama, poput onih u Latinskoj Americi, bušenje ušiju odmah po rođenju u bolnici uobičajena je pojava, kako bi se istaknula “ženskost” bebe i kako nitko ne bi zabunom pogriješio spol. Bušenje ušiju u Španjolskoj i zemljama Latinske Amerike toliko je ukorijenjeno u tamošnje društvo da se budućim majkama poklanjaju naušnice za djevojčicu još prije nego što se rodi te ih majka sa sobom uzima u bolnicu gdje ih obično odmah po rođenju i stavljaju bebi, odnosno odmah djevojčicama buše uši.

Pedijatri su uglavnom složni kako je rizik bušenja ušiju u bilo kojoj djetetovoj dobi iznimno malen, naravno ako je izveden u kontroliranim uvjetima i od strane stručne osobe.

Protivnici bušenja ušiju, kao negativnost, najčešće ističu izlaganje bebe nepotrebnoj boli i traumi, te rast ušne resice do četvrte godine, što bi moglo utjecati na pomicanje točke bušenja iz centra resice. Bol zaista nije velika i djeca je ubrzo zaborave, a vjerojatnost izlaganja infekciji je mala. Razloga za zabrinutost uglavnom nema, i samo na roditeljima ostaje odluka žele li i kad probušiti uši svoje djevojčice.

Što trebate znati oko bušenja ušiju kod djece?

Ako se odučite svojoj bebi ili maloj djevojčici probušiti uši, najbolje je to učiniti kod zlatara koji će bušenje napraviti u sterilnim i kontroliranim uvjetima. Proces bušenja je gotov za svega nekoliko sekundi i bolan je u tom trenutku, ali je uglavnom riječ o boli koja ubrzo nestane.

Osim toga, ako je dijete jako malo ili nije svjesno što će se dogoditi niti sluti da će proživjeti bolno iskustvo, bušenja ušiju neće se nikad ni sjećati. Nakon bušenja stavljaju se medicinske naušnice koje su sterilizirane i napravljene od kirurškog čelika posebno za takve svrhe kako ne bi izazivale reakcije.

Medicinske naušnice potrebno je nositi do šest tjedana. Za vrijeme tog perioda potrebno je dvaput dnevno alkoholom obrisati područje oko naušnica te naušnice lagano okretati najmanje jednom dnevno. Pritom treba paziti da se bebino uho ne pritiska jer to bi moglo izazvati bol. I nakon kupanja potrebno je dobro obrisati područje oko naušnice kako se ne bi nakupljala vlaga.

djete-nausnica

U tom razdoblju treba pratiti eventualne promjene na ušnoj resici djeteta. Ako primijetite da dijete prilikom dodira reagira na bol te ako ranica krvari ili je crvena, naušnice treba odmah skinuti i očistiti probušeno mjesto alkoholom, a po potrebi se konzultirati i s pedijatrom. Ako dođe do povišenja tjelesne temperature, poveća se crvenilo ili natečenost, posjet liječniku je obavezan.

Ako je šest tjedana s medicinskim naušnicama prošlo mirno i bez reakcija, one se mogu skinuti i staviti naušnice po vlastitom izboru. Poželjno je da su naušnice od čistoga zlata kako ne bi izazvale alergijsku reakciju.

Ako je riječ o jako malom djetetu, bilo bi dobro da naušnice budu malene i okrugle (nikako viseće) kako ih dijete u znatiželji ne bi slučajno zakačilo te otrgnulo s uha i pritom se ozlijedilo.

Važno je znati da kod beba imunološki sustav nije još do kraja razvijen i kad probušite uho, dolazi do otvorene rane koja pogoduje infekcijama. Preporuke pedijatara su da pričekate bar do šestog mjeseca starosti. Također, možete tu odluku prepustiti djetetu kad bude dovoljno odraslo da izrazi želju za probušenim ušima i nošenju naušnica, te da može sudjelovati u njezi ušiju.

Piše: Wish.hr