Kada vježba mama, vježba i beba u mami!

Neka vam trudnoća (ako već nije) postane najbolji razlog da počnete vježbati!

Lako se pronađe izgovor za preskakanje vježbanja i bez puno razmišljanja. No, vježbanje će vam pomoći da tijelo dodatno pripremite za promjene koje slijede, za porođaj i kasnije za bolji oporavak nakon njega. A i beba će osjetiti dobrobiti koje vježbanje donosi.

Dok je prije većina stručnjaka držala da psihički život djeteta počinje tek rađanjem, danas stvari izgledaju sasvim drukčije. Znanstveni rezultati potvrđuju da je dijete već u majčinoj utrobi sposobno za doživljaje i učenje.

Od iznimne je važnosti da dijete kretanjem stječe bogata senzomotorička iskustva, jer svaki je njegov pokret priprema za budući život van maternice. Dakle, za dijete znamo da se aktivno priprema za porođaj i nove izazove pa se postavlja pitanje kako mama može doprinijeti razvoju?

Dobrobiti vježbanja za mame su svima već poznate, a sada želim objasniti i utjecaj vježbi na dijete da dodatno motiviram buduće mame na vježbanje.

U prošlosti se puno raspravljalo o utjecaju majčinih vježbi na dijete i stvorile su se razne teorije i mitovi. Raznim istraživanjima utvrđeni su mnogi pozitivni učinci vježbanja.

Poboljšanje cirkulacije u cijelom tijelu, dobra fizička kondicija majke te slobodno disanje tijekom cijele trudnoće pozitivni su čimbenici za nesmetan razvoj djeteta. Beba je u trbuhu dobro zaštićena i umjereno vježbanje ne može joj naškoditi.

Utjecaj vježbi na razvoj moždanih aktivnosti

Za vrijeme vježbanja u djetetov mozak dolazi više kisika, koji može utjecati na razvoj mozga. Vježbanje također podiže razinu serotonina, dopamina i drugih neurotransmitera koji su iznimno važni za razvoj pamćenja i pažnje.
U nekim istraživanjima znanstvenici su otkrili kako se mozak djece, čije su mame vježbale u trudnoći, nakon porođaja znatno brže razvijao.

Utjecaj vježbi na srčane vrijednosti djeteta

Većina istraživanja pokazuje minimalno ili umjereno povećanje fetalnih srčanih vrijednosti, za 10 – 30 srčanih otkucaja u minuti preko osnovnih vrijednosti za vrijeme tjelesne aktivnosti mame. Pretpostavka je kako se za vrijeme vježbanja uz majčin puls povećava i djetetov pa time vježbaju i mama i dijete. A za to vrijeme u djetetov mozak dolazi više kisika.

Utjecaj vježbi na porođajnu težinu djeteta

Neaktivnost ili pretjerano vježbanje potencijalno su štetni za opskrbu potreba za odgovarajući fetalni razvoj. Prijašnja istraživanja pokazala su da prekomjerna tjelesna težina ili nedovoljna ishrana majke uz naporan tjelesni rad ili rad majke vezan uz prisilne položaje (stojeći, teške ponavljajuće radnje) može izazvati ograničeni rast djeteta ili negativno djelovati na ishod trudnoće.

No daljnjim je istraživanjima potvrđeno da bi za usporavanje razvoja osim teškog rada i loše ishrane, trebali biti i drugi negativni čimbenici. Ako je prehrana trudnice izbalansirana, a treninzi pravilno i stručno vođeni vježbanje može imati samo pozitivne ishode.

Naglasak treba staviti na pravilan unos kalorija, treba uzimati dosta tekućine prije i poslije, a ponekad je to nužno i tijekom vježbanja.

vjezbanje-1

Prijevremeni porođaj

Mnoge žene žive u uvjerenju da će vježbanjem potaknuti porođaj prije vremena. Razna istraživanja pokazuju da vježbe niskog i srednjeg intenziteta imaju pozitivan učinak na ishod trudnoće.

Važno je vježbati u kontroliranim uvjetima, educirati se o preporukama i ograničenjima vježbanja te sastaviti individualan program vježbanja i pravilno dozirati vježbe.

Dijete ne dobiva dovoljno kisika

Naprotiv, vježbanje povećava dotok kisika pa se time poboljšava efikasnost njegovog transporta i korištenja preko posteljice.

Iz svega navedenog može se zaključiti da tjelesno vježbanje tijekom trudnoće pruža veliki broj prednosti. Svaka trudnica treba biti educirana o pravilnim položajima za vrijeme vježbanja, koje vježbe treba izbjegavati te da bude upoznata sa svim učincima koje vježbanje može imati na rast i razvoj ploda.

Važno je da se vježbanje provodi pod stručnim nadzorom i da je prilagođeno individualnim potrebama.

Tekst: Tea Sukreški
Izvor: sretna.hr