Što znate o anesteziji

Postoje brojne vrste anestezija, međutim malo je budućih majki koje imaju predodžbu o njima.

Je li bolje primiti anesteziju ili ne, koja bi vrsta anestezije bila adekvatna pri porodu, pitaju se brojne trudnice. Najbolje bi bilo kad bi to pitanje svaka od njih postavila svom ginekologu. S obzirom na njegovu upućenost u stanje, logično bi bilo da on u tom slučaju odluči.

Ukoliko ste se do sada raspitivali i pri tom čuli za analgeziju i anesteziju, ali niste sasvim sigurni o čemu se zapravo radi, ukratko ćemo vam pojasniti.

Analgezija

Analgezija znači ublažavanje bola ili tegoba bez gubitka svijesti. To se postiže pomoću pilula, kapsula, injekcija, rektalno ili inhaliranjem. Budući da ste pri svijesti, u stanju ste aktivno učestvovati i dati svoj doprinos prilikom samog porođaja.

Anestezija

Za vrijeme anestezije pacijentica se nalazi u djelimičnoj ili potpunoj nesvijesti. Anestezija se daje potkožno, rektalno ili inhaliranjem.

Epidural

Sve češće se kao rješenje nudi i lumbalna blokada ili epiduralna analgezija. Ovaj način, također, dozvoljava majci da ostane svjesna ne ometajući disanje djeteta.

Karakteristike ovog tipa anestezije su da je kratkotrajna i jednostavna. Dok rodilja sjedi na rubu kreveta, anestetičar zabada tanku iglu u kičmu između dva donja pršljena ubrizgavajući malu količinu anestetika. Kada igla bude izvađena, sve tegobe prestaju.

Izvor: Beba