Trudnoća po tjednima – kalendar trudnoće

Svaku buduću majku zanima što se događa s njezinom bebom u trudnoći, kao se razvija i raste, što u kojoj fazi zna i može.

OVDJE saznajte najbitnije razvojne faze vešeg djeteta

OVDJE saznajte više o takozvanoj prenesenoj trudnoći

Kroz kalendar trudnoće po tjednima pratite razvoj vaše bebe od začeća do konačnog sretnog trenutka susreta koji zauvijek mijenja živote.

Kalendar trudnoće

1. tjedan Prvi tjedan trudnoće je tjedan zadnje menstruacije, a prvi dan zadnje menstruacije smatra se službenim početkom trudnoće i to je mehanizam za računanje njezina trajanja. Razlog zašto se na takav način računa jest što se ne može sa sigurnošću tvrditi kojeg je dana došlo do oplodnje.
2. tjedan U drugom tjednu dolazi do oplodnje u jajovodu. Sazrijevanjem jajne stanice dolazi do promjena u sluznici maternice koja se priprema za prihvat oplođene jajne stanice.
3. tjedan U trećem tjednu iz oplođene jajne stanice (zigote) razvija se plod. Ona se nakon 24 sata počinje dijeliti i putovati kroz jajovod prema maternici. Implantacija embrija u stjenku maternice događa se dva do tri dana kasnije.
4. tjedan Nakon implantacije u majčin se krvotok ispušta hormon HCG koji onemogućuje pojavljivanje menstrualnog krvarenja.
5. tjedan Stanice se intenzivno diferenciraju – iz jedne skupine stanica nastaje plod, a iz druge posteljica i plodni ovoj. Plod je u početku ovog tjedna dugačak 2 mm, a na njegovu kraju 4 do 5 mm. Također, ovdje započinje razvoj živčanog sustava embrija, a dužinom stražnjeg dijela ploda formira se žlijebasta struktura koja se kroz nekoliko dana zatvara, a iz neuralne cijevi razvit će se kralježnica, leđna moždina i mozak., Može se javiti implantacijsko krvarenje. U ovom tjednu žene najčešće spoznaju da su trudne.
6. tjedan U ovom tjednu embrij je dugačak oko 8 mm. Kralježnica je u potpunosti formirana, razvijaju se prve krvne žile i krvne stanice, a kroz njih počinje teći krv prema žumanjčanoj vrećici. Ovdje su razvijene osnove za gotovo sve organske sustave. Formira se primitivno srce, mozak se počinje dijeliti na pet dijelova, formiraju je preteče očiju i ušiju. U posteljici se pojavljuju prve resice, a formira se i pupkovina.
7. tjedan Duljina embrija sada je oko 13 mm. Počinje pregradnja srca, a formiraju se donja čeljust, usna šupljina i glasnice. U očnim jabučicama stvara se leća. Počinje razvoj pluća, jetra, želuca, crijeva, bubrega i slezene, a neuralna cijev počinje se konačno zatvarati. Embrij ovdje počinje nalikovati novorođenčetu.
8. tjedan Razvija se mišićna masa, a embrij se počinje pokretati (iako majka pokrete još ne može osjetiti). Sada je dugačak oko 18 mm i ima vlastitu krvnu grupu i Rh-faktor. Nastavlja se razvijati lice, formiraju se nosnice i usne.
9. tjedan Embrij ubrzano raste i sada je već dugačak oko 30 mm. Ruke i noge su se produžile, prstići su oblikovani, iako još uvijek povezani kožnim naborima. Na osnovama očiju formiraju se vjeđe koje ostaju zatvorene još nekoliko mjeseci. Srce je već formirano u dvije pretklijetke i dvije klijetke. Sada se već može zabilježiti prva moždana aktivnost.
10. tjedan Od ovoga tjedna embrij se počinje nazivati fetus. U ovom trenutku on je stalno u pokretu, a mišići su gotovo potpuno razvijeni. Do sada jedinstvena spolna žlijezda razvija se u testise odnosno u jajnike.
11. tjedan Veličina fetusa je oko 35 mm, a težak je oko 5 g. Na jeziku mu se razvijaju okusni pupoljci, a cijelo je tijelo osjetljivo na dodir. Fetus sada može gutati i plaziti jezik. Vanjski spolni organi razvijaju se u ženskom odnosno muškom smjeru, no još je prerano da se vidi spol.
12. tjedan U ovom tjednu fetus je udvostručio svoju veličinu u protekla tri tjedna i sada je dugačak oko 60 mm, a težak oko 20 g. Na pregledu je moguće čuti otkucaje srca. Razvijene su glasnice i fetus čak može tiho plakati. Osjetljiv je na bol, a na pregledima je moguće vidjeti sisanje palca i osjetiti štucanje. Na prstićima su vidljivi tanki nokti, a bubrezi započinju izlučivati urin te fetus počinje mokriti.
13. tjedan Fetus je dugačak oko 8 cm, a težak oko 25 g. Dolazi do okoštavanja hrskavica i pojave zrelih kostiju, a formiraju se i rebra. Vanjski spolni organi su gotovo oblikovani pa je sada moguće definirati spol.
14. tjedan Fetus je dugačak oko 9 cm, težak oko 45 g. Lice se sve više formira (oči se pomiču prema sredini, nos je naglašeniji, ušne resice potpuno razvijene). Pojavljuju se tzv. lanugo dlačice po površini cijeloga tijela, a one štite kožu od utjecaja amnionske tekućine. Na glavici, koja je još uvijek puno veća u odnosu na tijelo, javlja se kosa i obrve.
15. tjedan Fetus je dugačak oko 10 cm, težak oko 75 g. Sada već može formirati šaku, noge postaju dulje od ruku, a torzo dulji od glave. Neke trudnice već mogu osjetiti lagane pokrete, kao leptiriće u trbuhu.
16. tjedan Fetus je dugačak oko 12 cm, težak oko 100 g. Ispod kože formira se sloj masnog tkiva potrebnog za termoregulaciju. Vidljivi su pokreti udisanja i izdisanja. Zbog razvijenih mišića lica fetus izvodi grimase. Od ovoga tjedna fetus, osim što spava, može i sanjati.
17. tjedan Fetus je dugačak oko 14 cm, težak oko 150 g. U crijevima se formira mekonij, rezultat progutane amnionske tekućine, odljuštenih stanica i sekreta crijevne sluznice. Oko postaje osjetljivo na svjetlost, no vjeđe su još uvijek zatvorene.
18. tjedan Fetus je dugačak oko 15 cm, težak oko 200 g. Na koži se pojavljuje bjelkasti masni premaz koji s lanugo dlačicama štiti kožu. Fetus sada već čuje zvukove. U plućima se formiraju alveole.
19. tjedan Fetus je dugačak oko 17 cm, težak oko 250 g. Fetusu nastavlja rasti kosa, a spolni organi su potpuno razvijeni. Noge su već dobro razvijene pa su i pokreti fetusa jači te ih majka može bolje osjetiti.
20. tjedan Duljina fetusa sada je oko 17 cm, a težina oko 310 g. Prepoznaje majčin glas, a na jače zvukove reagira trzajima. U mozgu se sada razvijaju regije usko specijalizirane za određene osjetne podražaje: okus, miris, sluh, vid i dodir. Koža postaje deblja.
21. tjedan Duljina fetusa sada je oko 27 cm (mjeri se od tjemena do pete), a težina oko 360 g. Iako posteljica obavlja funkciju probavnog sustava, on se polako budi.
22. tjedan Duljina fetusa sada je oko 28 cm, a težina oko 500 g. Oči su i dalje zatvorene, ali su vjeđe i obrve potpuno razvijene. Dijete počinje imati pravilniji raspored budnosti i spavanja.
23. tjedan Duljina fetusa sada je oko 28 cm, a težina oko 550 g. Dijete je vrlo aktivno, razlikuje različite položaje pa čak ima omiljene za spavanje i za igru. Siše palac. U koži se počinje stvarati melanin. Proporcije djeteta su gotovo jednake kao u novorođenčeta, no još je uvijek značajno mršavije.
24. tjedan Duljina fetusa sada je oko 30 cm, a težina oko 600 g. U plućima se formira bronhalno stablo u čijim se granama formiraju stanice koje proizvode molekule surfaktanta, ključne za mehanizam disanja. Dijete “vježba” disanje udišući i izdišući male količine plodove vode. S obzirom da su okusni pupoljci razvijeni, dijete se mršti na intenzivne okuse koje majka pojede.
25. tjedan Duljina fetusa sada je oko 34 cm, a težina oko 690 g. Mozak se intenzivno razvija i raste. Ruke su gotovo potpuno razvijene, dijete istražuje – dira lice, hvata nožice, stišće pupkovinu…
26. tjedan Duljina fetusa sada je oko 35 cm, a težina oko 760 g. Sisanje palca postaje redovita aktivnost djeteta kojom se smiruje, a ujedno jača mišiće lica. Sve razvijeniji mozak omogućuje reagiranje čak i na dodir kroz trbušnu stjenku.
27. tjedan Duljina fetusa sada je oko 36 cm, a težina oko 875 g. Ovaj tjedan smatra se početkom trećeg tromjesečja. Mozak se nastavlja intenzivno razvijati, a dijete je iznimno aktivno. Dobro čuje i reagira na vanjske zvukove, a u ovom tjednu otvara oči.
28. tjedan Duljina fetusa sada je oko 37 cm, a težina oko 1000 g. Dijete ima definiranu boju očiju, a one se sada mogu pomicati u smjeru pogleda. U ovom tjednu su bronhalni ogranci u plućima razmjerno razvijeni.
29. tjedan Duljina fetusa sada je oko 38 cm, a težina oko 1150 g. Usporedo s razvojem mozga, raste i glava. Dijete počinje razlikovati danje svjetlo od umjetnoga. Fizički je i dalje iznimno aktivno pa se okreće, igra, radi nagle pokrete rukama i nogama.
30. tjedan Duljina fetusa sada je oko 40 cm, a težina oko 1, 4 kg. Od sada počinje intenzivniji prirast težine – nakuplja se potkožno masno tkivo, a koža postaje glatka.
31. tjedan Duljina fetusa sada je oko 42 cm, a težina oko 1, 6 kg. Pluća i probavni sustav gotovo su u potpunosti razvijeni. Intenzivira se prirast težine, a rast u duljinu malo usporava. Organi su formirani i nastavljaju se razvijati. Dijete se na jake vanjske zvukove može trznuti, pa čak i probuditi iz sna. Oči ima potpuno otvorene i zatvara ih na jaku svjetlost.
32. tjedan Duljina fetusa sada je oko 43 cm, a težina oko 1, 8 kg. Dijete počinje imati sve manje mjesta u maternici pa nije neobično ako majka primijeti da se manje pokreće. U ovoj fazi dijete više spava, više nema mjesta za akrobacije pa uglavnom miče i premješta ruke i noge.
33. tjedan Duljina fetusa sada je oko 44 cm, a težina oko 2 kg. Vježbe disanja dijete nastavlja redovito “provoditi” pa dnevno udahne i izdahne oko pola litre amnionske tekućine. Polako otpadaju lanugo dlačice i rastu prave. Noktići intenzivno rastu pa se dijete čak može i ogrepsti.
34. tjedan Duljina fetusa sada je oko 46 cm, a težina oko 2, 4 kg. Dijete sve više izgleda kao novorođenče. Koža postaje sve glađa, a u ovom tjednu postavlja se glavicom prema dolje. Kosti glave vrlo su fleksibilne, što kasnije olakšava prolaz kroz porođajni kanal. Kada je budno, djetetove oči su otvorene, kada spava su zatvorene.
35. tjedan Duljina fetusa sada je oko 47 cm, a težina oko 2, 7 kg. Dijete tijekom zadnjeg mjeseca dobiva oko 225 g tjedno jer se količina potkožnog masnog tkiva i dalje povećava. Refleksi su stabilni, dijete može zatvarati i otvarati šaku, odgovarati na podražaje i prema njima okretati glavicu.
36. tjedan Duljina fetusa sada je oko 48 cm, a težina oko 2, 7 kg. Dijete je gotovo spremno za porođaj, no pluća još nisu u potpunosti razvijena.
37. tjedan Duljina fetusa sada je oko 50 cm, a težina oko 3 kg. S obzirom da se u ovom tjednu pluća u potpunosti razviju, porod sada više nije rizičan.
38. tjedan Duljina fetusa sada je oko 51 cm, a težina veća od 3 kg. Iščekivanje može početi! Lanugo dlačice i mliječni masni premaz kože potpuno su nestali.
39. tjedan Dijete je u položaju za porođaj. Ruke su prekrižene na prsima, noge savijene u kukovima i koljenima te prislonjene na prsni koš. Pokreti djeteta sve su slabiji – sada doista više nema mjesta.
40. tjedan Ako već nije, porođaj može početi u svakom trenutku! No nije neobično ako ne počne do 42. tjedna.

Piše: Wishmama
Fotografija: Pixabay