Važne hranjive tvari za svaku trudnicu

Njegovati vaše dijete znači više od konzumiranja svih važnih proteina koji izgrađuju tijelo i ugljikohidrata koji osiguravaju energiju. To također znači pružati mu raznovrsne vitamine i minerale.

Iako vaše tijelo može proizvesti nekoliko vitamina, ono se uglavnom oslanja na hranu koju jedete kako bi se opskrbilo hranjivim tvarima.
Neke namirnice su dobri izvori raznih hranjivih tvari, poput zelenog povrća (B vitamini, vitamini A i C, te kalcij) i integralnih žitarica (vitamini B, željezo i cink).

Važni vitamini za trudnoću

Postoji 13 poznatih vitamina, od kojih svaki igra važnu ulogu u vašem i zdravlju djeteta. Neke vitamine možete pohraniti u tijelu, a ti su vitamini topivi u masnoći, A, D i E. Međutim, vaše tijelo ne može pohraniti one koji su topivi u vodi, Vitamine B i vitamin C – te ih stoga morate redovito nadomještati.

Ako ste konzumirali idealne količine svih vitamina prije no što ste zatrudnjeli, tada, teoretski, možete nastaviti jesti istu hranu tijekom trudnoće te tako svom djetetu osigurati dovoljno svakog vitamina.

Razlog tome je što nakon 8. tjedna posteljica aktivno počinje koncentrirati većinu vitamina u vašem krvotoku. U stvarnosti, međutim, zbog ovoga majka može imati manjak vitamina – premda malen. Iako je važno uzimati dovoljne količine svih vitamina tijekom trudnoće, neki su vitamini osobno važni za vaše i za zdravlje vašeg djeteta u razvoju.

Vitamin A

Ovaj se vitamin u prirodi nalazi u dva oblika: retinolu, koja je zrelija verzija u životinjskim proizvodima i betakaroten, koji može biti pretvoren u vitamin A u tijelu, a nalazimo ga u biljnoj hrani.

Vitamin A je uključen u razvoj stanica, srca, krvožilnog sustava vašeg djeteta. Stoga, kada vaše dijete najviše dobiva na težini – u posljednja tri mjeseca – potreba za adekvatnim nadomjeskom vitamina A se povećava. Nasreću. većina žena bez problema dosiže preporučeni dnevnu unos ovog vitamina.

Vrlo visoke razine retinola su, zapravo povezane s povećanim rizikom od porođajnih malformacija, no malo je vjerojatno da ćete ga konzumirati u prevelikoj količini. Jetra je jedina hrana koja nudi visoku razinu retinola, tako da se ženama savjetuje izbjegavati hranu koja sadrži jetru, poput paštete.

Budite sigurni da svaki nadomjestak koji koristite sadrži vitamin A u obliku betakarotena, a ne retinola.

OVDJE saznajte koja je uloga flavonoida ili P vitamina u zaštiti ženskog tijela

B vitamini

Obitelj vitamina uključuje tiamin (B1), riboflavina (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i kobalamin (B12), kao i folate. B vitamini koji pomažu u pretvorbi hrane u energiju, igraju važnu ulogu u oblikovanju novih stanica. Oni su osobito važni u ranom stadiju trudnoće kada je i dioba stanica najveća.

U ovom stadiju dobar unos vitamina B – naročito tiamina i niacina – može imati jak utjecaj na dobru porođajnu težinu. Možda ćete također trebati povećati unos vitamina B6, koji je uključen u razvoj živčanog sustava vašeg djeteta te vitamina B12, koji je ključan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Hrana bogata vitaminima B uključuje obogaćene žitarice, povrće, cjelovite žitarice, meso, ribu, jaja i mlijeko.

Folati i folna kiselina

Folati i folna kiselina pripadaju obitelji B vitamina, te su osobito važni tijekom prvog tromjesečja.

Studije su pokazale da žena može drastično smanjiti rizik rođenja djeteta s defektom neuralne cijevi poput rascjepa kralježnice, uzimanjem dodataka folne kiseline prije začeća i tijekom prvog tromjesečja. Do 12. tjedan, neuralna cijev djeteta se u cijelosti formirala te je prošao ranjivi period.

Iako se folati u prirodi mogu naći u hrani poput povrća zelenih listova, narančama i bananama, oni samo vjerojatno neće pružiti dovoljne količine. Stoga je preporučljivo uzimati dodatke folne kiseline i jesti hranu obogaćenu folnom kiselinom, poput kraha i žitarica.

Nasuprot drugim vitaminima, folna se kiselina (sintetička verzija vitamina) lakše se apsorbira od prirodnog oblika.

Vitamin C

Tijekom trudnoće ćete trebati povećane količine ovog vitamina, budući da pomaže proizvodnji novog tkiva. Vaše dijete treba vitamin C za pravilan rast i razvoj. Vitamin C također pomaže vašem tijelu apsorbirati željezo iz hrane, tako da biste trebali piti voćni sok s obrokom bogatim željezom. Sokovi od brusnice, agruma ili paprike su izvrsni izvori vitamina C.

Vitamin D

Sintetiziran u kožu kada je izložena sunčevom ultraljubičastom zračenju, vitamin D je ključan za apsorpciju kalcija te za razvoj kostiju i zubi vašeg djeteta. Ljudi čija je koža izložena sunčevoj svjetlosti obično uspijevaju sintetizirati dovoljno vitamina D. Ostalima se preporučuje uzimati pripravke.

Vitamin E

Ovo je antioksidant, koji pomaže u sprečavanju oštećenja stanica. Niske razine vitamina E povezane su s preeklampsijom, tako da trebate biti sigurni da jedete dovoljno avokada, sjemenki, oraha i biljnih ulja.

Uz odobrenje : Veble, Vaša trudnoća