Znate li što je prehrana s 3-nPUFA masnim kiselinama

Moderni način života i prehrana koja ga prati sve manje uključuju namirnice koje su bogate 3-nPUFA, stoga je važno pripaziti na prehranu i osigurati dovoljan unos 3-nPUFA.

Mnoge trudnice, ali i ostale žene koje nisu trudne trebale bi voditi računa o adekvatnom unosu 3-nPUFA polinezasićenih masnih kiselina.

Kao što kaže stara poslovica: „Pravilna informacija je pola puta do realizacije nečega“, a mi bi se složili i rekli da informiranost te briga o vlastitom tijelu treba biti važna za svakog pojedinca, a posebno za žene u fazi trudnoće.

Što kažu istraživanja

Članak objavljen u The Journal of Physiology ukazao je na činjenicu da postoji veza između prehrambenih navika trudnice i razvitka alergija u njena djeteta.

Istraživanje je otkrilo kako unos jedne grupe polinezasićenih masnih kiselina (3-nPUFA) koje nalazimo u ribi, orasima i lanenom sjemenju, utječe na razvoj probavnog sustava nerođenog djeteta. 3-nPUFA djeluju na imuno stanice crijeva, čineći njihov odgovor na bakterije i ksenobiotike snažnijim, što nerođeno djeteta čini manje podložnim razvitku alergija.

Riba

Kako riblje i bademovo ulje utječe na organizam

Do ovog istraživanja je nekoliko istraživanja pokazalo kako primjena suplemenata ribljeg ili bademovog ulja u trudnica smanjuje rizik razvitka alergija u nerođena djeteta, no mehanizam djelovanja je bio nepoznat.

Ovo je istraživanje pokazalo kako suplementacija 3-nPUFA uzrokuje promjene na crijevima nerođena djeteta. Ona postaju permeabilnija, što dopušta bakterijama i ksenobioticima da lakše dospiju u krvotok. To uzrokuje odgovor imuno sustava nerođena djeteta i stvaranje antitijela.

Krajnji je rezultat brži razvoj imuno sustava nerođena djeteta i manji rizik od razvoja alergija. Osim osnaživanja imuno sustava i sprječavanja alergija, 3-nPUFA djeluju pozitivno i na razvoj živčanog sustava nerođenog djeteta.

Istraživanja su pokazala kako su mentalne performanse i sposobnosti poboljšane u kasnijem djetinjstvu.

Autor: mag.nutricionizma Marina Jakšić