8 supernamirnica koje bi svi trebali imati u kuhinji

Da su supernamirnice sjajne za zdravlje i podizanje imuniteta manje više već znamo svi, ali koje su one koje sadrže nutrijente u pravom smislu te riječi.

Osim što superfood dobro zasiti kada smo gladni supernamirnice nisu samo one koje nam daju energiju već oporavljaju i obnavljaju organizam, liječe i sjajne su u prevenciji raznih bolesti.

Među prvih 8 namirnica koje su izvrsni predstavnici superhrane svrstavaju se upravo ove supernamirnice

luk batat superfood superhrana

LUK
Od davnina se luk smatra snažnim prirodnim antibiotikom i antipiretikom, što je rezultat sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata. Luk čisti i dišne puteve i oči, jer znamo kad plačemo dok ga čistimo :)

Luk je u kuhinji nezamjenjivo povrće bogato s kvercetinom koji ima antihistaminsko djelovanje zbog čega uspješno olakšava simptome alergija, začepljenja nosa i suzenja očiju kod prehlade ili hunjavice.

Luk je bogat i snažnim probiotikom inulinom, luk obnavlja i povećava broj dobrih bakterija u crijevima i želucu zaslužnih za uspješnu probavu.

SLATKI KRUMPIR BATAT
Batat, kojeg mnogi od nas obožavaju zbog svoj slatkastog okusa, sadrži specifičnu vrstu skladišnih proteina koji potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnaca za koje znamo da su izuzetno bitni za zdrav imunitet našeg tijela.

OVDJE pronađite sjajan recept za cijelu obitelj od batata!
Čokoladni mousse od batata

SHIITAKI GLJIVE
Shiitaki gljive su među rijetkim vrstama jestivih gljiva koje sadrže polisaharide, odnosno poznati beta-glukan koji izuzetno snažno djeluje na imunitet našeg organizma.

Konzumiranje shiitaki gljiva potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i jača njihovu snagu u borbi protiv patogenih stanica u našem tijelu. Već i mala količina ovih blagotvornih gljiva, ako ih jedete redovite, izuzetno jača imuno sustav organizma.

ČILI PAPRIČICE
Čili papričice imaju izuzetno snažan fitokemijski spoj poznat pod imenom kapsaicin koji je zaslužan za jačinu i ” vrući” status ovih papričica. Spoj kapsaicina potiče širenje krvnih žila te tako pomaže slobodnijem protoku krvi što smanjuje krvni tlak i pritisak krvi na stjenke naših arterija. Također čili papričice pojačavaju cirkulaciju krvi.

Imate li nabrojane probleme na dnevnoj bazi možete pomiješati dvije male žličice čili papričice u toploj vodi sa žličicom meda i konzumirati kao napitak prepun zdravlja.

OVDJE možete saznati i više o ovoj ljekovitoj supernamirnici!
Ljuti i sretni – zašto je ljuta paprika tako ljekovita?

superfood supernamirnice

MASLINOVO ULJE
Već od pamtivijeka maslinovo ulje ubraja se u superhranu i na tronu je među svim uljima koja se upotrebljavaju u našim kulinarskim delicijama.

Maslinovo ulje naprosto liječi na mnogo razina i to potvrđuju mnogobrojna medicinska i nutricionistička istraživanja. Maslinovo ulje sadrži veliku koncentraciju omega-9 masnih kiselina koje smanjuju razinu kolesterola te jačaju ravnotežu između dobrog (LDL) i lošeg (HDL) kolesterola.

Maslinovo ulje sadrži i jake antioksidanse, poznate polifenole, koji jako dobro djeluju vrlo blagotvorno čak i kad ih uzimamo u malim količinama na dnevnoj bazi. Polifenoli ublažavaju stres naš svakodnevni te jačaju prirodne mehanizme obrane organizma.

OVDJE pogledajte koje su tri stvari na koje treba paziti pri kupnji maslinova ulja

goji bobice superhrana

GOJI BOBICE
Goji bobice sadrže rijedak tip velikih šećernih molekula poznatih kao polisaharidi za koje je ustanovljeno da potiču proizvodnju bijelih krvnih stanica koji su naši glavni stožeri našeg imuniteta.

ĐUMBIR
Đumbir je sjajan superfood koji se uvukao na sve razine kulinarstva, a zna se da ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva. Đumbir zbog svog antihistaminskog djelovanja koristi se prilikom liječenja alergija te je djelotvoran u borbi protiv raznih virusa i bakterija.

Idealan je pripremanje različitih napitaka zbog svoje sjajne reputacije korisnih sastojaka u tretiranju mučnina te poticanju probavnih sastojaka.

ČEŠNJAK
Češnjak sadrži izuzetno snažan sastojak ajoen koji je u sprezi s mehanizmima koji reguliraju cirkulaciju krvi pa ako ga konzumirate na dnevnoj bazi on će vas štititi protiv srčanog udara. Češnjak, zahvaljujući svojim esencijalnim uljima, koji uništavaju viruse i bakterije, on je snažan prirodni lijek protiv prehlade te raznih viroza. Upravo ta ulja doprinose sjajnoj zaštiti našeg respiratornog sustava.

OVDJE saznajte zašto je fermentirani češnjak savršen saveznik imuniteta – napravite svoj!