Ukusne božićne slastice na vašem stolu

Tradicionalna proslava nadolazećih blagdana uobičajena je na našim prostorima kao i priprema raznovrsnih slastica za idealni blagdanski užitak.

Ako volite kuhati i pripremati kolače ovo je odlična prilika da razveselite svoje ukućane i prijatelje sa slasticama koje ste sami osmislili i pripremili.

Vi ćete uživati pripremajući razne kolačiće, a osmijeh vaših najdražih neće silaziti s lica dok budu uživali u slatkim zalogajima.

Suhi kolači

Suhi kolači jedni su od osnovnih kolača koje možete pronaći na svakom obiteljskom stolu. Ovisno o ukusu i željama možete peći obične suhe kolače, kiflice od kokosa, kolače s orasima, vanilin roščiće ili klasične zvjezdice s pekmezom.

Prema željama možete ih oblikovati u razne oblike poput zvijezda, krugova ili srca. Ovakva izrada kolača zasigurno će razveseliti vaše najmlađe članove obitelji zbog raznolikosti oblika.

suhi-keksi-2

Medenjaci su kolačići koji simboliziraju Božić

Ove dvije vrste kolača također su klasična postava kolača na slastičarkom obiteljskom stolu. Ako se prošećete malo po gradu na raznim štandovima možete pronaći medenjake i paprenjake koje simboliziraju Božić i nadolazeće blagdane.

Također, ove dvije vrste kolača idealno je kombinirati uz zeleni čaj gdje dolazi do sjedinjenja okusa i stvaranju posebne arome u ustima.
Preporuča se kombinacija medenjaka s cimetom koji će medenjacima dati posebnu čar, a takve medenjake možete kombinirati uz čašu dobrog kuhanog vina.

Fritule

fritule1
Još jedna od klasičnih slastica za ovo doba godine i njihovo pripremanje su nezaboravne fritule. Osim klasičnih fritula predlažemo vam da ove godine isprobate pripremu fritula s jogurtom, jabukama ili čokoladom. Prema želji možete dodati cimeta, šećera u prahu ili sitno narezane oraščiće.

Domaća makovnjača i orehnjača ili orahnjača

Makovnjača i orahnjača tradicionalni su božićni kolači koje su od prije radile i naše bake. Miris orehnjače i makovnjače u kuhinji polagano nas vraća u vrijeme naših dana kada smo bili djeca i vrtjeli se oko stolova naših baka.

Nećete pogriješiti ukoliko se odlučite na pripremu ovih klasično-tradicionalnih kolača. Prema željama u makovnjaču možete dodati i malo meda.

suhi-keksi-1

Božićni medeni kolač

Med je namirnica koje se posebno koristi za vrijeme zimskih dana.
Ima raznolike funkcije i zdravstvene benefite, a jedna od njih je njegovo korištenje u božićnim kolačima.

Neki ga koriste kao sladilo dok drugi stavljaju med u kolače zbog njegovog specifičnog okusa. Kao što smo mogli primijetiti med se koristi i kod pripreme medenjaka i makovnjače, a ukoliko želite pripremiti nešto posebno pripremite jednostavan kolač s medom.

Potrebno vam je 6 bjelanjaka, brašno, šećer, ulje, orasi, med i prašak za pecivo. Sve navedene sastojke dobro izmiješajte, stavite u kalup i čekajte da bude pečen.

Autor: Marina Jakšić
Tekst preuzet s portala Wish.hr
Fotografije:
Betsy Weber, Stacy Spensley, Stephane Bailliez