Blagdanski kolač s limunom i borovnicama: desert za koji se uvijek traži zalogaj više!

Slatki kolač od limuna i borovnica, prema receptu domaćeg OPG Volim borovnice, preliven raskošnom
glazurom od krem sira – garantirano će biti hit kolač na blagdanskom stolu.

Za sve koji traže neki poseban kolač za blagdane (ili bilo koju drugu prigodu) imamo recept – ovaj je
kolač klasik svih slavlja, a kombinacija limuna i borovnica unijet će dašak ljeta na vašu blagdansku
trpezu. Pored niza tradicionalnih adventskih kolačića isticat će se i bojama i teksturom pa budite uvjereni
da će se razgrabiti u tren oka!

volim borovnice OPG (1)

Ovaj kolač je ujedno i ultimativni desert za ljubitelje limuna i borovnica. Nakon pečenja prelije se sirupom
i kiselom glazurom od limuna, tako da u svakom zalogaju dobijete dašak intenzivnog okusa ovog voća
punog vitamina. No, posebno očaravaju borovnice i džem od borovnica, a ako ste u dilemi jer im nije
sezona odgovor leži u – smrznutim borovnicama i džemu domaćeg brenda Volim borovnice!

Naime, ovaj OPG ima plantažu borovnica u Peterencu, pored Koprivnice, a u svojoj ponudi ima preljev
od borovnica, smrznute i sušene borovnice, džemove i sokove od borovnica, a sve njihove proizvode
možete upotrijebiti na bezbroj načina!

Jesu li smrznute borovnice zdrave kao i svježe?
Studije o borovnicama i prehrani pokazale su kako su smrznute i prerađene borovnice po kvaliteti
jednake svježima kada su antioksidansi u pitanju.

Proučavajući sadržaj antocijana u smrznutim borovnicama smrznutima nisu otkrili smanjenje antioksidansa u odnosu na svježe bobice. Također zanimljivo je i da prerađene borovnice sadrže slične ili veće koncentracije tiamina, riboflavina, vitamina B-6 i folata.

Osim toga, džem Volim borovnice kuha se u vakuumu, što znači da se kuha na nižoj temperaturi i na taj
način čuva sve vrijedne sastojke i arome. Ovaj džem je izvrstan dodatak jogurtu, žitaricama,
palačinkama, sladoledu… na vama je samo da izaberete veličinu pakiranja i uvjerite se da su borovnice
najbolji prirodni slatkiši!

Savjeti chefova kod izrade kolača od borovnica
Svježe ili smrznute borovnice, izbor je – kao što vidite – jednostavan – iskoristite ono što vam je
dostupno. No, ono što je važno kod pripreme kolača i torti s borovnicama jest da vam ne smiju potonuti
na dno – zato je bitno da tijesto bude gusto. Jer ako je tijesto rijetko, teško voće ili dodaci će potonuti na
dno. Pribjegnite i jednom malom triku vrhunskih chefova – ubacite borovnice u malo brašna – to je
dodatno osiguranje da neće potonuti!

volimborovnice-torta-od-borovnica (1)

Kolač s limunom i borovnicama
Sastojci:
300 g smrznutih borovnica
18 dag maslaca
18 dag šećera
18 dag oštrog brašna
3 jaja
vrećica vanilin-šećera
korica od 1 limuna
1 žličica praška za pecivo
Za ocaklinu:
20 dag šećera u prahu
sok od 2 limuna

Priprema:
Maslac pjenasto izmiksajte, dodajte šećer, vanilin-šećer, ribanu limunovu koricu i žumanjke. Miješajte
dok smjesa ne naraste. Od bjelanjaka treba istuci čvrsti snijeg.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, pa ga naizmjence sa snijegom umiješajte u smjesu od
žumanjaka. U smjesu ubacite 300 g smrznutih ili svježih borovnica i lagano izmiješajte.

U namašćeni duguljasti kalup rasporedite pripremljenu smjesu i stavite peći na temperaturu od 180
stupnjeva oko 30-40 minuta.
Pečeni kolač ohladite i prelijte bijelom ocaklinom. Ocaklinu ćete napraviti tako prosijani šećer u prahu i
sok od limuna zajedno miješate dok caklina ne postane sasvim bijela i glatka.
Kad se ocaklina stvrdne premažite je obilatim slojem džema Volim borovnice po duljini i na njega
posložite svježe ili odmrznute borovnice pa kolač narežite na ploške.

Hrvatski OPG Volim borovnice u svojoj ponudi ima preljev od borovnica, smrznute i sušene borovnice te
sok od borovnica, a sve njihove proizvode možete pronaći na www.volimborovnice.hr i na Facebook
stranici Volim borovnice.