
Slatki kolač od limuna i borovnica, prema domaćem receptu domaćeg, preliven raskošnom glazurom od krem sira garantirano će biti hit kolač na blagdanskom stolu.
Za sve koji traže neki poseban kolač za blagdane (ili bilo koju drugu prigodu) imamo recept ovaj je kolač klasik svih trpeza, a kombinacija limuna i borovnica unijet će dašak osvježenja na vašu blagdansku trpezu. Pored niza tradicionalnih adventskih kolačića isticat će se i bojama i teksturom pa budite uvjereni da će se pojesti u tren oka!
Ovaj kolač je ujedno i ultimativni desert za ljubitelje limuna i borovnica. Nakon pečenja prelije se sirupom i kiselom glazurom od limuna, tako da u svakom zalogaju dobijete dašak intenzivnog okusa ovog voća punog vitamina.
No, posebno očaravaju borovnice i džem od borovnica, a ako ste u dilemi jer im nije sezona odgovor leži u smrznutim borovnicama i džemu!
Jesu li smrznute borovnice zdrave kao i svježe?
Studije o borovnicama i prehrani pokazale su kako su smrznute i prerađene borovnice po kvaliteti jednake svježima kada su antioksidansi u pitanju.
Proučavajući sadržaj antocijana u smrznutim borovnicama smrznutima nisu otkrili smanjenje antioksidansa u odnosu na svježe bobice. Također zanimljivo je i da prerađene borovnice sadrže slične ili veće koncentracije tiamina, riboflavina, vitamina B-6 i folata.
Savjeti chefova kod izrade kolača od borovnica
Svježe ili smrznute borovnice, izbor je kao što vidite jednostavan pa stoga iskoristite ono što vam je dostupno. No, ono što je važno kod pripreme kolača i torti s borovnicama jest da vam ne smiju potonuti na dno zato je bitno da tijesto bude gusto. Jer ako je tijesto rijetko, teško voće ili dodaci će potonuti na dno posude. Pribjegnite i jednom malom triku vrhunskih chefova – ubacite borovnice u malo brašna što je to dodatno osiguranje da neće potonuti!
Kolač s limunom i borovnicama
Sastojci za recept:
300 g smrznutih borovnica
18 dag maslaca
18 dag šećera
18 dag oštrog brašna
3 jaja
vrećica vanilin-šećera
korica od 1 limuna
1 žličica praška za pecivo
Za ocaklinu:
20 dag šećera u prahu
sok od 2 limuna
Priprema:
Maslac pjenasto izmiksajte, dodajte šećer, vanilin-šećer, ribanu limunovu koricu i žumanjke. Miješajte dok smjesa ne naraste. Od bjelanjaka treba istuci čvrsti snijeg.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, pa ga naizmjence sa snijegom umiješajte u smjesu od žumanjaka. U smjesu ubacite 300 g smrznutih ili svježih borovnica i lagano izmiješajte.
U namašćeni duguljasti kalup rasporedite pripremljenu smjesu i stavite peći na temperaturu od 180 stupnjeva oko 30-40 minuta.
Pečeni kolač ohladite i prelijte bijelom ocaklinom. Ocaklinu ćete napraviti tako prosijani šećer u prahu i, sok od limuna zajedno miješate dok caklina ne postane sasvim bijela i glatka.
Kad se ocaklina stvrdne premažite je obilatim slojem džema Volim borovnice po duljini i na njega posložite svježe ili odmrznute borovnice pa kolač narežite na ploške.
Recept: OPG Volim borovnice
Hrvatski OPG Volim borovnice u svojoj ponudi ima preljev od borovnica, smrznute i sušene borovnice te
sok od borovnica, a sve njihove proizvode možete pronaći na www.volimborovnice.hr i na Facebook
stranici Volim borovnice.