
Kao zaposleni roditelji, često nemamo vremena za složene recepte, ali to ne znači da moramo odustati od uživanja u domaćim kolačima.
Ovaj recept za kolač s kruškama savršen je za one dane kada želite nešto slatko, ali nemate puno vremena na raspolaganju. Uz minimalne sastojke i brzinsku pripremu, dobit ćete sočan i ukusan kolač od krušaka koji će oduševiti cijelu obitelj.
I najbolje od svega, gotov je u tren oka!
3 zrele kruške
200 g brašna
150 g šećera
2 jaja
100 ml ulja (ili rastopljenog maslaca)
100 ml mlijeka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
Cimet po ukusu (opcionalno)
Priprema recepta
Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalup za pečenje – možete ga namastiti ili obložiti papirom za pečenje.
Kruške ogulite, izrežite na tanke kriške ili kockice i ostavite sa strane.
U većoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte ulje i mlijeko, pa kratko promiješajte.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli. Zatim postepeno dodajte suhe sastojke u smjesu s jajima i lagano promiješajte dok se sve ne sjedini. Na kraju, dodajte izrezane kruške i lagano umiješajte u tijesto.
Smjesu prelijte u pripremljeni kalup i pecite 35-40 minuta, dok kolač ne dobije zlatnu boju i čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
Ohladite kolač, pospite ga šećerom u prahu ako želite i poslužite.
Ovaj kolač s kruškama ne zahtijeva puno vremena niti truda, a rezultat je sočan i ukusan desert koji će vam sigurno uljepšati dan!
Recept: chef Zoran Ožegović