Sočni tart s jabukama i kruškama

Prhki biskvit uz mekane i slasne jabuke i kruške čine ovaj tart idealnim desertom za sve uzraste.

OVDJE saznajte kako napraviti savršen prirodni napitak od hranjive jabuke

Sastojci za recept
5 jabuka
2 kruške
200 g šećera
50 g Zvijezda margarina s aromom vanilije
sok od 1 i pol limuna
sok od 1 i pol naranče
ribana narančina korica
žičica cimeta

Tijesto
200 g brašna
100 g Zvijezda stolnog margarina
1/4 žličice soli
1/2 dl vode

Priprema
Ohlađeni Zvijezda stolni sol dodati u brašno te ih mikserom s nastavcima za tijesto sjediniti. Promijeniti nastavke i miksati još nekoliko minuta. Zatim dodati hladnu vodu, pa rukama umijesiti glatko i elastično tijesto. Prekriti ga prozirnom folijom i odložiti u hladnjak najmanje jedan sat, idealno preko noći.

Ogulite jabuke i kruške, pa ih izrezati na jednake dijelove. Poprskati ih sokom od jednog limuna da ne bi oksidirale. U dubljoj tabi ili posudi karamelizirati šećer na jakoj vatri. Zatim dodati margarin, dobro promiješati da dodati sok od limuna i naranče, te ribanu narančinu koricu. Začiniti cimetom, smanjiti vatru na umjerenu, dodati voće, te sve kuhati 15 minuta.

Jabuke i kruške posložiti u vatrostalnu okruglu posudu. preliti ih sa žlicom-dvije soka. Izvaditi tijesto i razvaljati na debljinu od 2-3 mm. Izmjeriti krug veći za 1-2 cm od vatrostalne posude pa ukloniti višak tijesta. Voće prekriti tijestom, a krajeve preklopiti. Površinu tijesta izbosti čačkalicom kako bi se prilikom pečenja oslobodila suvišna para.

Zagrijati pećnicu na 200°C i peći tart 20 – 25 minuta. Kada se nakon pečenja tart malo ohladi, poslužiti ga izvrnutog iz posude, voćem okrenutim nagore. Tart ukrasiti zrnima šipka i bademom. Po želji, preliti sokom ostalim pri kuhanju voća.

Uz dopuštenje: Zvijezda