Doručak bez glutena:Poslastica od zapečenih žganaca, pure ili palente

U užurbanim modernim vremenima žganci ili palenta doživjeli su svoj veliki povratak.
Žganci ili palenta odličan su izvor vlakana i stoga su dobri za probavu, a zanimljivo je da ne sadrže gluten pa ih mogu jesti i oboljeli od celijakije.

Palenta ili žganci sadrže beta karoten, vitamin B1 zaslužan za kognitivne funkcije, provitamin A, a ujedno su vrlo dobar izvor drugih vitamina i minerale, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.
Stoga upotrijebite svoj kalupe za kolačiće i izrežite zanimljive oblike te prema našem receptu napravite izvrsnu poslasticu za cijelu obitelj.

Sastojci za recept:

1 šalica instant palente ili žganaca
4 šalice vode
3/4 šalice parmezana
50 grama maslaca
sol

Priprema recepta:

1 šalicu palente skuhajte u 4 šalice vode ili prema preporuci na pakiranju. Miješajte cijelo vrijeme kako se ne bi napravile grudice. Nakon što je palenta kuhana dodajte maslac i parmezan, dobro promiješajte i maknite s vatre. Izlijte palentu na lim za pečenje koji ste obložili papirom i ravnomjerno rasporedite smjesu.

Pustite da se smjesa ohladi te je stavite u hladnjak na 30 minuta, kako bi se dodatno stisnula. Nakon vađenja iz hladnjaka uz pomoć kalupa za kolače izrežite razne oblike te ih zapecite na maslacu, u tavi za pečenje, tri do pet minuta dok lijepo pozlate.

Piše: Wishmama